Yamata

Korda Sándor, 1919. Egy afrikai rabszolga európai tragédiája.

Bemutató: 1919. november 7. (sajtóbemutató, Mozgókép-Otthon), 1919. november 8. (bemutató, Uránia)
Műfaj: játékfilm, dráma, némafilm
Rendező: Korda Sándor

Státusz
Eredeti hossz: 3 felvonás, hossza 990 m, az osztrák forgalmi kópia hossza 1450 m
A filmből csak egy 20 méteres töredék maradt fenn.

Tartalom
Yamata, núbiai rabszolga, elszökik gazdájától, mert lopással gyanúsítják. A szökevényt üldözőbe veszik, a nádasban elfogják és a vásártérre cipelik, hogy büntetésből újra eladják. A tanulmányúton lévő Fordville márki, egy dúsgazdag ritkasággyűjtő, tanúja lesz annak, amint a vad, fékezhetetlen fiút megkorbácsolják. Csupa részvétből megveszi kínzóitól a rabszolgát és szabadon bocsátaná, de Yamata többé nem tágít mellőle. Elkíséri Párizsba, ahol beleszeret a szép házmesterlányba, Ninette-be. Amikor megtudja, hogy a lány a márkinak is tetszik, lemond róla. Ninette a férfi kedvese lesz, de megcsalja egy fiatal báróval, s hűtlenségével öngyilkosságba kergeti. A hűséges rabszolga bosszút áll gazdája haláláért, a kastélyba csalja és megfojtja egykori szerelmét.

Miért érdekes?
A filmet a Tanácsköztársaság idején forgatták, a színesbőrű rabszolgát Rajnay Gábor alakította, aki különösen értett az egzotikus karakterek megformálásához. A történet nagyon hitelesen adja vissza az afrikai és párizsi színhelyek hangulatát.

Alkotók
Gyártó: Corvin Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.
Forgatókönyvíró: Vajda László
Operatőr: Kovács Gusztáv
Színészek: Rajnay Gábor (Yamata), Lóth Ila (Ninon, a házmesterleány), Fenyvessy Emil (Fordville márki), Vándory Gusztáv (Chevillon báró)

Külföldi forgalmazás
Ausztria (Jamata)
Franciaország
Olaszország (Jamata, storia di uno schiavo)
Dánia
Egyesült Államok
Spanyolország
Nagy-Britannia

Filmkereső
Hangosfilm
IMDb

Leadkép: Lóth Ila és Rajnay Gábor (Képes Mozivilág 1919/21.)