Most Wanted – Non Fiction

 

A mozgókép különleges tulajdonsága, hogy képes rögzíteni, megmutatni és megőrizni a körülöttünk levő világ eseményeit. A dokumentálás igénye már a film megszületésének pillanatában megjelent, azóta pedig változó formában, különféle műfajokban és technikai feltételekkel folytatódott. A híradók, riportok és egyéb dokumentumfelvételek segítségével nemcsak a rendkívüli és nagy jelentőséggel bíró eseményeket ismerhetjük meg, hanem azt is, hogyan éltek felmenőink egykor a hétköznapokban.

Minél több ilyen filmet őrzünk meg, annál teljesebb képet kapunk a múltunkról, ezért ezek felkutatása és megmentése a Filmarchívum egyik fontos küldetése. A történelem viharai, az anyag sérülékenysége és az emberi gondatlanság miatt sok film végleg elveszett, de elképzelhető, hogy vannak olyanok is, amelyek még ott rejtőznek valahol. Az itt közzétett összeállítás bemutatja, hogy mely filmeket keressük, és mit tudunk a hiányzó mozgóképekről – vagyis mi vezetheti nyomra a kutatót.

A listában olyan tételek is szerepelnek, amelyek töredékesen vagy bemutathatatlanul rossz állapotban maradtak ránk, ezért fontos lenne, hogy előkerüljön belőlük egy jobb minőségű példány. Mivel ezeket a filmeket – különösen a híranyagokat – sokszor vetítették, és a nemzetközi kapcsolatok révén távoli országokba is eljuthattak, erre lehet esély.

Amennyiben bármelyik film hollétéről van információja, kérjük, írjon nekünk. Kalandra fel, kezdődjön az időutazás!