Max Linder Budapesten

Státusz: hiányzik
Felvétel: 1913. november 20.
Bemutató: 1913. november 27. (?)

A filmriport háttere:

Időpont:
1913. november 20. dél körül

Helyszín:
Budapest, Eötvös tér, Ritz szálló előtt (a később Dunapalota szálló névre átkeresztelt épület ma már nincs meg, helyén az InterContinental Budapest modern épülete áll.)

Esemény:
Hölgyek (három beépített Vígszínházi színésziskolai növendék) a kocsin érkező Max Lindert virágokkal halmozták el a Ritz szálló bejáratánál, aki a felvevőgépet meglátva a hotel foyerjába menekült. A felvételen minden bizonnyal Fröhlich János, valamint Fodor Aladár, a Kino-Riport alapítói, szerkesztői is látszódnak.

Az esemény előzménye:
Max Linder, a népszerű francia komikus, a korai némafilmek egyik első sztárja 1913. november 12-én éjjel érkezett Budapestre egy kéthetes vendégjátékra, melynek során esténként a Royal-Orfeumban lépett fel. Itt tartózkodása során egy kínos élményben volt része: végrehajtók lepték meg a Ritz hotelbeli szobájában, akik elvitték értékeit. Az esetet épp Fröhlich Jánosnak, Az Ujság című napilap rendőri riporterének mesélte el, aki felajánlotta neki, hogy egy rekonstruált Kino-Riport tréfát forgat az esetről. Max Linder boldogan bele is egyezett, ám a forgatást a francia Pathé cég pesti képviselője megakadályozta, arra hivatkozva, hogy a művész kemény büntetés fejében nekik adta el magát, így csak ők készíthetnek róla mozgóképet. Fröhlich a fent említett módon, cselhez folyamodva mégis készített felvételt a francia sztárról, minthogy ügyvédjei biztosították arról, hogy jogilag nem vonhatják felelősségre azért, ha az utcán „spontán” lekapja őt.

Operatőr:
Szőnyi Lajos

A Kino-Riport felvételei:

„Egy óra múlva autón három szép leányt hoztunk a Ritz elé. Három Vígszínház-színésziskolai bájos növendéket, akiket beavattunk tervünkbe.
A hölgyek remek krizantém virágokkal felfegyverkezve a hotel-bejárattól jobbra helyezkedtek el Fodor barátommal. Az autóban vártuk, hogy akcióba lépjenek. Balról felállítottam az operatőrt, Szőnyi Lajost, a felvevőgéppel. Magam a szálló bejárata elé álltam és vártam az ebédre hazatérő Linder Maxot, aki előzően kiautózott a városba.
Amikor gépkocsija közelgett, intettem. A jeladásra jobboldalt Fodor vezetésével kiszálltak a hölgyek, baloldalt megindult az operatőr keze alatt a mozifotografáló-gép.
Lindert virágokkal halmozzák el a hölgyek (állítólag a budapesti francia kolónia dámái) a Ritz előtt, amit ő nagyon szeret. A mi kisasszonyaink is feléje közeledtek és nem tudta hamarjában, mit csináljon: rájuk mosolyogjon, vagy engem hallgasson meg, aki e szavakkal fogadom:
— Jó napot, mester, figyelmeztetem, egy kis merénylet készül ön ellen.
— Merénylet? Miért?
A hüvelykujjammal a baloldal felé böktem. Max nyájasan mosolyogva nézett oda. De abban a pillanatban, hogy a felvevőgépet működni látta, arca elhalványult és egy ugrással — mint egy macska, akkorát szökött — a hotel foyerjában termett, ahonnan kétségbeesetten kiáltotta:
— Jaj, veszélyben a százötvenezer frank pönálém!”

Az eseménnyel kapcsolatos fényképek:

 Az Ujság, 1913. november 16.

Grand Hotel Ritz (forrás: Fortepan /Budapest Főváros Levéltára)

Max Linder 1914-ben (Wikipédia), Tolnai Világlapja, 1913. november 16.

 A Kino-Riport alapítói (Tolnai Világlapja, 1914. július 12.)

Forrás:

Pesti Napló, 1913. november 12.
Az Ujság, 1913. november 21.
Világ, 1913. november 21.