Könyvtár

 

Tisztelt Olvasóink! A könyvtár épületfelújítás miatt 2021. május 25-től zárva tart. Kéréseiket, kérdéseiket továbbra is várjuk a konyvtar@nfi.hu e-mail címen. Megértésüket köszönjük!

Az NFI – Filmarchívum könyvtára országos feladatkörű filmtudományi szakkönyvtár, melynek célja és feladata a Magyarországon nyomtatásban megjelent filmtudományi, filmművészeti dokumentumok, ill. a filmtechnika, filmipar és -politika valamint -forgalmazás körébe tartozó szakanyagok teljességre törekvő gyűjtése.

A könyvtár nyilvános, regisztrált olvasók az állományt helyben használhatják.

A könyvtár a Színház- és Filmtudományi Intézet alapításával egy időben, annak gyűjteményi részeként jött létre 1957-ben: állománya alapját a Színház- és Filmművészeti Szövetség tudományos osztályától és a Filmfőigazgatóságtól kapott dokumentumok alkották. A Színháztudományi- és Filmtudományi Intézet szétválását követően, 1959. április 1-jén önálló gyűjteménnyé vált.

A könyvtár funkciójának és státuszának változásával együtt állománya is fokozatosan gyarapodott. Míg kezdeti feladata csupán a Magyar Filmtudományi Intézet és Filmarchívum munkájának kiszolgálása és kutatóinak támogatása volt, a nyolcvanas, kilencvenes években az Archívum intenzív könyv- és folyóirat-kiadási, majd oktatási tevékenységével együtt a gyarapítás is tervszerűbb lett. Az Archívum közgyűjteménnyé alakulását követően (1992) a könyvtár az 1997. évi, kulturális javakról szóló CXL. törvényben is nevesítve lett, mint országos szakkönyvtár. 1998 óta pedig a Magyarországon készült filmek forgatókönyveinek kötelespéldány-gyűjtőhelye is egyben.

A kezdő állomány 800 kötet könyvből, 600 kötet forgatókönyvből, 500 kötet folyóiratból és mintegy 800 darab kéziratból állt; amely mára több mint 30 000 kötet könyvet, csaknem 3200 kéziratot, illetve (több mint 3000 kötetben) 572 különböző folyóiratcímet és több mint 5000 játékfilm forgatókönyvet számlál. 

A gyűjteményrészek egyre mélyebb retrospektív feldolgozása mindmáig folyamatosan tart. A könyvtár speciális filmszakrend szerinti katalógusa napról-napra bővül és online elérhető. Az 1972 utáni külföldi folyóiratokban való keresést a FIAF International Index to Film Periodicals adatbázisa segíti, amely helyben használható.

ONLINE KATALÓGUS

A Filmarchívum által kiadott könyvek, folyóiratok

Személyi dossziék listája