Az ismeretlen Uránia #10

2021.04.13.

Impozáns, gazdag képanyaggal illusztrált kötet jelent meg a napokban a 125 éve épült, a világ legszebb mozijai között számontartott, és a magyar filmtörténet egyik meghatározó helyszínének számító Uránia Nemzeti Filmszínházról – könyvtárunk pedig már egy ajándékpéldánnyal is büszkélkedhet a könyvből.

A 340 oldal terjedelmű munka négy nagyobb gondolati egységre tagolódik. Az első az épület történetét (keletkezését, felújítását és rekonstrukcióját), a második az Uránia megnyitása előtti három év eseményeit, illetve a mulató szűkebb környezetét, az egykori Kerepesi (ma Rákóczi) út világát dolgozza fel. A harmadik szakasz az Uránia Tudományos Színház működésére koncentrál; különös tekintettel az idén 120 éves, első megrendezett magyar film, A táncz keletkezéstörténetének a korabeli sajtóban való megjelenésére. A leghosszabb időszakot, bő száz év fejleményeit az Uránia mozi-múltjára összpontosító negyedik fejezet öleli fel; végül az olvasó bepillanthat a Nemzeti Filmszínház kulisszái mögé is.

A Filmarchívum könyvtára számára külön öröm, hogy ehhez az igen részletes és különlegesen szép kiadású kötethez néhány fotóval és aprónyomtatvánnyal hozzájárulhatott.