Dedikált könyv Adolph Zukortól #89

2023.01.05.
1873. január 7-én, egy kis borsodi faluban, Ricsén született Adolf Zukor, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója. Szüleit korán elveszítette, ezután 15 éves korában, teljesen egyedül vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol New Yorkban és Chicagóban először prémkereskedők boltjában dolgozott, majd saját szűcsműhelyt nyitott. Az elsők között érzett rá a filmben rejlő üzleti lehetőségekre: 1904-ben betársult egy filléres bódéba, ahol háromperces mozidarabokat lehetett megtekinteni egy pennyért. 1912-ben megalapította a Famous Players Film Company-t (a későbbi Paramountot), amely először forgalmazó cégként működött, de hamarosan gyártani is kezdett. Az ő üzleti módszerei – híres színészek alkalmazása, forgalmazási technikák, cégszervezés – alapozták meg Hollywoodot, ahogyan ma ismerjük.
Rendkívüli pályájáról már 1928-ban átfogó monográfia jelent meg The House That Shadows Built címmel. A kötet 1958-ban került a Filmarchívum könyvtárába, Adolph Zukor kézzel írott ajánló soraival:
-NFI – Filmarchívum Könyvtár
Adolph Zukor által dedikált The House That Shadows Built kötet (Fotó: NFI – Filmarchívum Könyvtár)
-Budapest Főváros Levéltára
Gárdos Aladár (Fotó: Budapest Főváros Levéltára)

Zukor Adolf Gárdos Aladár szobrászművésznek dedikálta a kötetet. Gárdos Aladár szobrászként került kapcsolatba az akkor már hatvanas éveiben járó Zukorral, aki szülőfaluját, Ricsét készült megajándékozni egy kúttal. A világhírű producer és stúdióalapító 1923-tól többször is hazalátogatott Magyarországra, szülőfaluját és szülőházát is felkereste. Egy 1927-es látogatás alkalmával szembesült azzal, hogy a faluban nincs megoldva az ivóvíz ellátás, így elhatározta, hogy saját költségén artézi kutat furat a község által kijelölt köztéren. A kút 1928-ban el is készült, egy juhász szobra került fölé – ezt a szobrot faragta Gárdos. Ő alkotta a budapesti Gellért szálló homlokzati domborműveit, a Szent Gellért szobor megtérő pogány mellékalakját, több síremléket a Kerepesi temetőben, vidéken pedig több Kossuth és Deák emlékművet. 1944-ben a fasizmus áldozata lett.


-Szoborlap
Az Adolph Zukor adományából készült Juhász-kút Ricsén (Fotó: Szoborlap)


Adolph Zukor 18 évesen

-
A befutott üzletember


A Paramount Pictures alapításának 20. évfordulójának alkalmából The House That Shadows Built címmel 1931-ben filmösszeállítás is készült, amely felidézi a stúdió kiemelkedő pillanatait