Lugosi – The Man Behind the Cape

2020.10.01.
44 év után megérkezett könyvtárunkba Robert Cremer: Lugosi – The Man Behind the Cape címmel 1976-ban Chicagoban megjelent Lugosi Béla-monográfiája.

A könyv lezárt kéziratát ugyan még 1976-ban elküldte a szerző a magyar filmarchívum számára – ahol egykor Szilágyi Attila és dr. Molnár István, az archívum vezetője is segítették a kutatásban –, az azonban e kalandos évtizedben sajnos nem jutott el az archívum könyvtárába.

E hiányt most maga a szerző pótolta. A 300 oldalas kötetet, mely a közeljövőben még gazdagabb képanyaggal, új, bővített kiadásban ismét megjelenik, Robert Cremer ajándékozta két példányban a könyvtárnak. Reményeink szerint az új kiadás hamarosan magyarul is olvasható lesz!

A Lugoson született Blaskó Béla erdélyi, szegedi és debreceni színpadi szerepek után (Lugosy, Lugossy, Lugosi néven) 1912-ben lett a Nemzeti Színház művésze. 1917-1918-ban Olt Arisztid művésznéven a Star majd a Phoenix filmgyárban 10 magyar némafilmben szerepelt Deésy Alfréd, ill. Kertész Mihály rendezésében. Ezeben visszatérő partnerei többek közt Góth Annie, Lóth Ila, Dán Norbert (=Földváry József), Kurd Viktor (=Gellért Lajos) voltak. A filmek sajnos egytől egyig elvesztek.

1919-ben elhagyta Magyarországot, Németország után 1923-ban az USA-ban telepedett le. Ekkor vette fel végleg a Lugosi nevet. Legismertebb filmszerepe az 1931-ben Tod Browning által rendezett Dracula.

A fotók a könyvből és a belalugosi.com weboldalról származnak.