Bemutatkozás

Az 1957-ben alapított, 1992 óta közgyűjteményként működő magyar filmarchívum feladata a nemzeti filmvagyon és a hozzá kapcsolódó valamennyi dokumentáció őrzése, állagmegóvása, kutatása, restaurálása és közzététele.

A Filmarchívum a Nemzeti Filmintézet szakterületeként alapfeladataként látja el a nemzeti filmvagyon hazai és nemzetközi terjesztését, a köznevelésben való hasznosítását. A folyamatos fejlesztések mellett gondoskodik a gyűjtemény legmagasabb színvonalú megőrzéséről, folyamatos digitalizálásáról és restaurálásáról.

A játékfilmek megőrzése mellett a Filmarchívum fontos feladata a magyar filmtörténet során keletkezett híradó-, dokumentum-, oktató-, tudományos-, riport-, propaganda-, reklám- és amatőrfilmek teljességre törekvő gyűjtése. Az intézmény kutatómunkájának legfontosabb célja, hogy a nemzeti gyűjteménybe vonjon be minden, a televíziózáson kívül keletkezett magyar vagy magyar vonatkozású mozgóképfelvételt. 

A Filmarchívum szolgáltatásait és tartalmainak közzétételét elsősorban az általa készített és folyamatosan fejlesztett dokumentáció alapján végzi. Filmgyűjteményén kívül jelentős szakkönyvtárral és az egyes filmalkotásokhoz kapcsolódó dokumentációs gyűjteménnyel rendelkezik, melyben helyet kap valamennyi, a film gyártása és forgalmazása során keletkezett eredeti dokumentum is. 

A Filmarchívum 2017-től a Nemzeti Filmintézet igazgatóságaként végzi tevékenységét.