Látogatás az archívumban

Épületfelújítás miatt a látogatás jelenleg szünetel. Hamarosan minden eddiginél szebb környezetben várjuk az érdeklődőket!

A csoportok számára igénybe vehető archívumi sétánk során a magyar különleges film világába, a filmgyártás és -megőrzés kulisszatitkaiba, érdekességeibe nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

A filmraktárakban mintegy 67 000 kópiát és 260 000 tekercset, zömmel 35 és 16mm-es filmszalagot tárolunk a némafilm kezdeteitől napjainkig. Ennek az anyagnak megőrzésén, szakszerű felújításán és digitalizálásán, tartalmi feldolgozásán és hozzáférhetővé tételén dolgoznak munkatársaink. Arról hallhatunk, hogy az alapítástól (1957) napjainkig hogyan, milyen forrásokból és milyen ütemben bővült a Filmarchívum állománya, hogyan történik az itt őrzött filmek beszerzése, technikai kezelése és raktározása, restaurálása és rendszerezése.

Az intézménytörténeti és filmtörténeti bevezetők után a technika kerül előtérbe: láthatók és kipróbálhatók régi filmfelvevő és filmvetítő eszközök, majd az egyes munkaszobákban a filmszalag, mint fizikai hordozó technikai és fizikai jellemzőit ismerhetik meg a látogatók. Kiderül, hogy hogyan működik a vágóasztal, illetve hogy hogyan vehetjük észre, ha bomlani kezd a nitrokópia.

A séta során filmtechnikai eszközöket is bemutatunk, így például egy Debrie kamerát, amely 1931-től egészen a hetvenes évekig a legnépszerűbb filmfelvevő eszköz volt. Olyan híres mozik forogtak Debrie kamerával, mint a Hyppolit, a lakáj (1931), a Ludas Matyi (1949) vagy az Álmodozások kora (1964).

Ezután az analóg és a digitális technika találkozási pontja következik, a stúdió. Ez a hely a múltat köti össze a jelennel és a jövővel, hogy lehetőséget biztosítson az mozgóképi információk különböző technikai hordozókra való átmentésére, a megőrzés és szolgáltatás biztosítására. A látogatók bepillanthatnak a vetítőgépház életébe is: a digitális átállás miatt lassan muzeális értékűvé váló vetítőgépek kezelésének alapjaiba.

A program során lehetőség nyílik az archívum különgyűjteményeinek (fotó- és plakáttár, országos szakkönyvtár) megtekintésére: a közel 27 ezer filmplakát és 350 ezer filmmel kapcsolatos werkfotó mellett mintegy húszezer kötet könyv, háromezer kézirat, háromezer kötet folyóirat, négyezer forgatókönyv, 34 filmes periodika és külföldi szakfolyóirat hozzáférhető a kutatók számára. Végül mozitermünkben tematikus vetítésekre hívjuk az érdeklődő csoportokat, ahol az állományunkban őrzött filmanyagokból adunk ízelítőt, megbeszélés szerint.

Látogatásra hétfőtől péntekig 9-15 óra között van lehetőség, a csoportok maximális létszáma 15 fő (a nagyobb létszámú csoportokat több turnusban vezetjük végig a gyűjteményekben). A vezetés időtartama kb. két óra. Időpontegyeztetés minimum két héttel az esemény előtt szükséges.

Kapcsolat