A Pál utcai fiúk

Színes magyar ifjúsági film – Fábri Zoltán, 1968. Az „édes grundot” ésszel védi meg nagy csatában Boka tábornok és kis csapata a vörösinges túlerővel szemben. Nem sikerülne győzniük, ha az árulónak bélyegzett közlegény, a kis Nemecsek nem derítené ki a gazdag Geréb árulását, vállalva a megalázó hideg fürdőket is…

A film látványos külső helyszíneit Budapesten és környékén építették fel. A grundot, amely csodálatosan jelzi, hogy a fiúk számára nemcsak labdázótér, hanem a haza földje, a becsület mezeje volt, a díszlettervező, Romvári József a XIII. kerületben, a Gogol és Visegrádi utca sarkán építette meg, hatalmas ál-homlokzatokkal beépítve az akkor még csupasz utcákat. A füvészkertben játszódó jelenetek a Vácrátóti Arborétumban, az üvegház és a medence pedig egy filmgyárhoz közeli kertészetben, éjszaka készültek, nehogy a környező épületek elárulják a helyszínt. Néhány képsort azonban úgynevezett „amerikai éjszakával” vagyis nappali fényben vettek fel, speciális szűrőket használva.

Gyártó: MAFILM 1. Játékfilmstúdió, Rendező: Fábri Zoltán, Író: Molnár Ferenc, Forgatókönyvíró: Fábri Zoltán, Szereplők: Anthony Camp, WiMiam Burleigh, Törőcsik Mari, Pécsi Sándor, John Moulder Brauwn, Jancsó Nyika, Paul Bartlett, Robert Effort, Operatőr: Illés György, Zene: Petrovics Emil, Hangmérnök: Pintér György, Díszlet: Romvári József, Jelmez: Schaffer Judit, Vágó: Szécsényi Ferencné, Fotó: Domonkos Sándor, Plakátterv: Máté András

Nyelv: magyar
Hang: 2.0
Szín: színes
Felirat: angol, akadálymentesített magyar
Képarány: 16:9 (1:2.35)
Játékidő: 90'

„A legtöbb, amit Fábri tehetett, hű maradni Molnárhoz! – olyan Pál utcai fiúkat filmre vinni, amilyeneket ő álmodhatott… Első ízben jelöltek magyar játékfilmet a hagyományos amerikai Oscar-díjra! A magyar film vetélytársai a szovjet Háború és béke, a csehszlovák Tűz van, babám!, a francia Lopott csókok és az olasz Leány pisztollyal.” (Tükör)

„Valamennyi filmemben az egyén és társadalom kapcsolatát feszegettem, az erő és a kiszolgáltatottság konfliktusát. Vulgárisan azt mondhatnám: Nemecsek a fiatal Hannibál tanár úr, a humánum, a becsület, és a tiszta emberiesség ifjú képviselője.” (Interjú Fábri Zoltánnal, Hétfői Hírek, 1967.09.04.)

„Első ízben jelöltek magyar játékfilmet a hagyományos amerikai Oscar-díjra! A magyar film vetélytársai a szovjet Háború és béke, a csehszlovák Tűz van, babám!, a francia Lopott csókok és az olasz Leány pisztollyal.” (Tükör)

Kiadja és forgalmazza a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóság, 2019
Felelős kiadó: Ráduly György – Kiadványszerkesztő: Fazekas Eszter