Körhinta

Fekete-fehér magyar filmdráma – Fábri Zoltán, 1955. A magyar filmművészet szimbólumává vált alkotás egy Sarkadi Imre-elbeszélés alapján készült.

„Íme a nagydíjas film, az én nagydíjasom… Fábri Zoltán csodálatos filmjének a hősnője érdemelte volna a legjobb női alakítás díját… azzal, ahogy táncolt, nevetett és sírt, frissességével, tisztaságával, spontaneitásával…” – írta az 1956-os cannes-i fesztiválon François Truffaut, az újhullám későbbi vezéralakja, és saját, képzeletbeli Arany Pálmáját a Körhintának ítélte. A Nagy Imre kormány idején játszódó történetben a téeszesítés csak keret ahhoz, hogy a rendező egy falusi Rómeó és Julia-történetben ábrázolhassa mindazt, amit szabadságról, boldogsághoz való jogról, évszázados hagyományokról és emberi kiszolgáltatottságról el akart mondani.

Gyártó: Magyar Filmgyártó ÁV, Rendező: Fábri Zoltán, Író: Sarkadi Imre, Forgatókönyvíró: Fábri Zoltán, Nádasy László, Szereplők: Törőcsik Mari, Soós Imre, Szirtes Ádám, Barsi Béla, Kiss Manyi, Operatőr: Hegyi Barnabás, Zene: Ránki György, Hangmérnök: Pintér György, Díszlet: Fábri Zoltán, Jelmez: Kölcsey Alice, Vágó: Szécsényi Ferencné, Fotó: Schandl Teréz, Plakátterv: Köpeczi Bócz István

Nyelv: magyar
Hang: 2.0
Szín: fekete-fehér
Felirat: angol, francia, akadálymentesített magyar
Képarány: 1:1.33
Játékidő: 90’

Kiadja és forgalmazza a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóság, 2018
Felelős kiadó: Ráduly György – Kiadványszerkesztő: Fazekas Eszter