Lumière! – A kaland kezdete

Fekete-fehér francia dokumentumfilm, 2016. 108 Lumiére-film Thierry Frémaux kommentárjaival és Camille Saint-Saëns zenéjével. „Frémaux sikerrel jár, a Lumiére! olyan szórakoztató lett, hogy akár a plázamozik is műsorukra tűzhetnék, miközben intellektualizmusával a diplomás filmfanyalgókat is maximálisan kielégíti. Egyszóval: varázslatos." (filmtett.ro)

A 2017. január 25-én bemutatott Lumière! A kaland kezdete a Lumière-fivérek filmjeinek visszatérését jelezte a mozitermekbe, oda, ahol a mozizás feltalálóinak alkotásait nem vetítették... immáron egy évszázada. Néhány hónapon belül több, mint 120 000 nézőt vonzott Franciaországban, s világkörüli vetítés körútját ugyancsak siker övezi. Nézzék újra a leghíresebb filmeket (A munkaidő vége, A megöntözött öntöző, A vonat érkezése La Ciotat állomására), s fedezzék föl az ismeretlen kincseket, amelyek ugyancsak az emberiség közös emlékezetének részét képezik. A Lumiére! A kaland kezdete rendhagyó dokumentum-alkotás, amely 108 felújított Lumiére-filmet mutat be. Az összeállítást Thierry Frémaux rendezte, producere Bertrand Tavernier volt. A képeket Camille Saint-Saëns zenéje mellett lelkes és hozzáértő kommentárok kísérik, melyek visszaadják eredeti erejüket, humorukat és szépségüket.

108 Lumiére-film Thierry Frémaux kommentárjaival és Camille Saint-Saëns zenéjével (89')
Interjú Thierry Frémaux-val (45')
Egy egyedülálló dokumentum: A munkaidő vége az Institut Lumiére-ben. A munkaidő vége újraforgatása Lyonban, melyet Martin Scorsese készített (4')

Nyelv: francia, magyar
Szín: fekete-fehér
Formátum: 16:9, 1:33
Hang: francia verzió: 5.1 dolby digital

Készült Louis Lumiére és operatőrei 1895 és 1905 között forgatott rövidfilmjei nyomán. A kommentárokat írta és elmondja Thierry Frémaux, gyártó: Institut Lumiére Sorties D' Usine Productions, producer: Cécile Bourgeat és Bertrand Tavernier, gyártásvezető: Maelle Arnaud, Lumiére-szakértő: Fabrice Calzettoni, vágó: Thomas Valette, Thierry Frémaux, zene: Camille Saint-Saëns, utómunka: Silverway Media, terjesztés: Ad Vitam, nemzetközi terjesztés: Wild Bunch

A Lumiére-Filmek felújítását a CNC finanszírozta, a Fondation D'entreprise Total támogatásával a La Fondation du Patrimoine-nal való együttműködése keretében. Filmfelújítás Éclair Group, 4K Scanimmagine Ritrovata. Az Institut Lumiére-t a CNC, a Francia Kulturális Minisztérium, Lyon városa, a Métropole de Lyon és Auvergne-Rhöne-Alpes régió támogatja.

Kiadja és forgalmazza a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum, 2018
Felelős kiadó: Ráduly György