Megáll az idő

Színes magyar filmdráma – Gothár Péter, 1981. A magyar filmtörténet legnagyobb hatású kultfilmje, a Gothár-könyv szerzőjének, Gelencsér Gábor filmesztétának az audiokommentárjával.

Az első retró a hatvanas évek történelméről. Gothár Péter kultikus filmje a rendező generációjának kamaszkorát ábrázolja. Azét a fiatalságét, amelynek jövőjét az 1956-os forradalom és 1968-as forradalmak sarokpontjai határozták meg. A szűkebben vett cselekmény 1963-ban, az amnesztia évében játszódik. Teljes mozdulatlanságában tárul föl a korszak, a „kint és a bent", a „mi és az ők" éles szembenállása, ahol mindent átjár a rock-and-roll és a gyanakvás, a szerelem és a kiábrándultság levegője.

Gyártó: Budapest Filmstúdió, Rendező: Gothár Péter, Író: Bereményi Géza, Forgatókönyv: Bereményi Géza, Gothár Péter, Szereplők: Znamenák István, Pauer Henrik, Sőth Sándor, Iván Anikó, Kakassy Ági, Őze Lajos, Hetényi Pál, Ronyecz Mária, Rajhona Ádám, Szabó Lajos, Jordán Tamás, Jozef Króner, Operatőr: Koltai Lajos, Zene: Selmeczi György, Hangmérnök: Réti János, Vágó: Nagy Mária, Díszlet: Rajk László, Jelmez: Koppány Gizella, Fotó: Jávor István

Nyelv: magyar
Hang: 2.0
Szín: színes
Felirat: angol, akadálymentesített magyar
Képarány: (16:9) 1:1.85
Játékidő: 96'

Extra tartalom:

Imre (MTV, 1979), 59'
A teljes film Gelencsér Gábor audiokommentárjával
Történeti háttér – a korszak híradóinak tükrében

Kiadja és forgalmazza a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóság, 2018
Felelős kiadó: Ráduly György, Kiadványszerkesztő: Fazekas Eszter