Szabad és független filmek két hete

A Cinémathèque française 2018. március 28. és május 3. között levetíti az első, az 1969-es Rendezők Kéthetén bemutatott filmeket. A programban két magyar alkotás szerepel: Mészáros Márta Holdudvara és Jancsó Miklós Sirokkója. A Cannes-i fesztivállal párhuzamosan megrendezett filmes esemény, a Rendezők Kéthete (Quinzaine des réalisateurs, angolul Directors' Fortnight) forradalmi körülmények között jött létre. Akkor 15 nap alatt mutattak be 68 egészestés és 40 rövidfilmet, a mostani repríz nyugalmasabb időbeosztást engedélyez.

A 21. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált 1968. május 10-24. között tervezték megrendezni. A fesztivál a hivatalos Franciaországot képviselte, s nem látszott tudomást venni arról, hogy az ország szinte egy emberként tüntetett, általános sztrájkot hirdettek, az egyetemek bezártak. A vetítések elkezdődtek ugyan, de május 13-án Cannes-t is megszállták a „hatvannyolcasok”, akik minden eszközt megragadtak, hogy – mai szóval élve – széttrollkodják az előadásokat.
Godard és Chabrol is Langlois-t támogatják

Május 18-án fiatal filmrendezők: François Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Lelouch, Claude Berri, Roman Polański, Louis Malle, s velük színészek, mint Jean-Pierre Léaud, a fesztiválpalota nagytermében átvették a viták irányítását, s arról beszélgettek, amit a francia filmes és politikai közélet legfontosabb gondjainak éreztek. Felháborodásuk legfőbb oka az volt, hogy az év februárjában André Malraux kulturális miniszter menesztette Henri Langlois-t. Azt a Langlois-t, akit ők szellemi atyjuknak tekintettek, hiszen az általa alapított Cinémathèque française vetítésein nevelődtek. Langlois ugyanis nem volt hajlandó Eizenstein Októberének eredeti kópiáját Malraux utasítására levetíteni a hivatalos látogatáson Párizsban tartózkodó szovjet kulturális miniszter hirtelen támadt óhajára. Leszögezte: a Cinémathèque nem kormányzati ügynökség, a vetítésterve pedig már elkészült.

Malraux bezáratta az intézményt, mint finanszírozó miniszter megvonta az állami támogatást a Cinémathèque-től, s rendőröket küldött a döntés ellen fellépő új hullámos rendezők ellen. A nemzetközivé terebélyesedett tiltakozásnak, olyan rendezők sürgetésének engedve, mint Hitchcock, Kurosawa vagy Fellini, Malraux áprilisban visszavette hivatalába Langlois-t, ám az intézmény költségvetését lefaragta. Truffaut az események hatására Lopott csókok (1968) című filmjét a bezárt Cinémathèque képével indította, és a filmet Langlois-nak ajánlotta.

Alfred Hitchcock és Henri Langlois

A fiatal alkotók a filmgyártás demokratizálódásának szükségességét hangoztatták, és követelték a fesztivál leállítását. Roman Polański, Louis Malle és Monica Vitti lemondott zsűritagságáról, Alain Resnais, Carlos Saura és Miloš Forman pedig visszavonta a filmjét a versenymezőnyből. A Hűtött mentalikőr vetítését a rendező, Saura és felesége, Geraldine Chaplin a vetítővászon előtti függönybe kapaszkodva akadályozták meg. A szervezők a hasonló jelenetek miatt május 19-én félbeszakították a fesztivált.

-}
Eva Schwann és Marina Vlady a Sirokkó-ban

Tanulmány – Így készült a Sirokkó (Pintér Georg, 1969)

Jancsó Miklós mindössze 11 snittből álló Sirokkó című filmjének forgatásán készült ez a szép és alig látott werkfilm, amely beavat minket a híres jancsói "hosszú snitt" látványalkotási folyamatába. Hogyan aknázták ki a tér mélységét a több száz méteres hosszú fahrtok, s milyen táncos koreográfiák szerint mozogtak a színésze, táncosok  a térnek és a kamerának alávetve. Hogyan használja fel a hatalom az egyes csoportokat céljai érdekében?  Jancsó Miklós  a hatalomhoz való viszonyáról, s alkotási módszereiről vall.  

-MTI}
Marina Vlady és Jancsó Miklós a Sirokkó forgatásakor, 1969 (Fotó: MTI)

Ezen események következtében jött létre a Rendezők Kéthete. 1968. június 14-én megalakult a független Filmrendezők Szövetsége (Société des Réalisateurs de Films, SRF). Első határozataik egyike annak kezdeményezése volt, hogy a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programja mellett, attól függetlenül hozzanak létre egy Rendezők Kéthete elnevezésű párhuzamos rendezvényt. A céljuk világos volt: helyzetbe akarták hozni a fiatal, új hullámos rendezők mellett mindazokat az alkotókat a világ minden tájáról, akiknek vajmi kevés esélyük lett volna betörni a filmpiacra. Pierre Kast rendező-filmesztétának az emberi jogok egyetemes nyilatkozatán alapuló kijelentését: „Minden film szabadnak és egyenlőnek születik” választották mottójuknak, s nagyobb teret követeltek a szerzői, kísérletező, radikális ideológiákat képviselő filmeknek. Az ő válogatásuk cenzúramentesen, diplomáciai megfontolásoktól függetlenül állt össze.

Az első Rendezők Kéthetét az 1969. évi Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején Jean-Luc Godard és François Truffaut vezetésével szervezték meg, a megnyitót Jacques Doniol-Valcroze filmrendező tartotta a Rex moziban. A rendezvénynek olyan, azóta széles körben elismertté vált filmesek köszönhetik a bemutatkozási lehetőséget, mint Rainer Werner Fassbinder, Werner Herzog, Martin Scorsese, George Lucas, az újabb nemzedékből pedig például Michael Haneke, Jim Jarmusch, Wim Wenders, vagy a Dardenne-fivérek.

Az eseményeket a tavalyi Arany Pálmáért folyó cannes-i versenymezőnyben (ironikus, hogy éppen ott) bemutatott Le Redoutable (Godard, mon amour címmel is ismert) filmjében az Oscar-díjas Michel Hazanavicius is feldolgozta.Jancsó Miklós és Mészáros Márta 1969-es beválogatása óta a magyar filmesek rendszeresen jelen vannak a szekció vetítésein. 

A magyar filmek újravetítése a program keretében: 

Jancsó Miklós: Sirokkó (1969) – március 29.
Mészáros Márta: Holdudvar (1968) – április 12.

A két film eredeti plakátját május 4-28. között Cannes-ban, a Rendezők Kéthete keretében állítják ki:

-MNFA/Sós László/Kemény Éva}
Holdudvar plakát (Fotó: MNFA/Sós László/Kemény Éva)

Az idei újravetítés megnyitójára a Frank Gehry sztárépítész által 1994-ben épített, ultramodern épület Langlois-ról elnevezett termében kerül sor. 

A Langlois-terem