A tartótiszt

2013, dokumentumfilm, digitális, színes, 63 perc

dokumentum

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2013.

A dokumentumfilm teljesen új szemszögbõl mutatja be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét. Elõször szólal meg egykori tartótiszt, ráadásul a katolikus egyházi vonalról, másrészt a szembesítés módszere, mint kendõzetlen párbeszéd új megvilágításba helyezi és még hitelesebb képet ad az akkori állambiztonság céljairól, beszervezési eszközeirõl és a végrehajtás módszereirõl.

Fõszereplõje egy volt rendõrtiszt, "a tartótiszt", számtalan ügynök, hálózati személy beszervezõje és tartója. Fõ szakterülete az "egyházi reakció" elleni harc.
Elõbb a Komárom megyei Rendõr fõkapitányságon teljesít szolgálatot, majd a 80-as évek közepén a fõvárosba kerül, és országos szinten folytatja megkezdett tevékenységét egészen a rendszerváltásig, e terület egyik felelõs irányítójaként, mint a Belügyminisztérium III/III-1-b alosztály vezetõje alezredesi rangban.
A dokumentumfilmben saját életét tárja elénk, nagy hangsúlyt fektetve az évtizedeken keresztül végzett titkos feladatára, kezdve a belsõ motivációjától, szakmai fogások bemutatásán keresztül a film vége felé kiteljesedõ utolsó összegzéséig. Miközben betekintünk a dossziéhalmazok sokasága közül kiemelt, végtelen mennyiségû jelentésekbe, az egykor szigorúan titkos iratokba.
A fõhõs szembesítése megfigyeltettjeivel - köztük ma plébános, egykor káplán; ma templomigazgató, egykor egyházi gimnáziumi igazgató; ma megyéspüspök, egykor plébános -, a felek közti beszélgetések érzékeny pontokat feszegetnek és rávilágítanak arra, a kérdés a mai napig sem rendezõdött.
A film karakter és korrajz egyben, és annak a felismerése, hogy szavakkal le lehet zárni ugyan a múltat, de mélységeiben és igazán feldolgozni, abból okulni, ki-és megbeszélés, akár a fájdalmas szembesítés nélkül nem lehet.

2014 - Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál: A Kaliforniai Magyar Ház díja

A film már elérhető a Filmio kínálatában! Kattints a Filmio ikonra!

Alkotók

Varga Ágota Rendező
Varga Ágota Forgatókönyv
Markert Károly Operatőr
Szalai Károly Vágó
Varga Ábel Zene
Faludi Sándor Hang
Varga Ágota Producer
FILMIRa Bt. Gyártó

Fesztivál szereplések

Zágráb ZagrebDox - 2014
Lagów Nemzetközi Filmfesztivál - 2015

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!