Akasztottak

1999, rövidfilm, 35mm, 23 perc

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 1999.

Minden ország történelme tele van emberekkel, akiket egyszerűen felakasztottak. Nem mártírok, nem hősök, hanem egyszerűen akasztottak; nem rendszerek, nem gyilkosok, hanem az akasztók kötötték fel őket. A történelem és a sors bárkiből csinál akasztottat.
Böröcz András szobrai (Akasztottak, Szépművészeti Múzeum, Budapest) ezt az általános érzést közlik. A film megpróbálja megkerülni azt a konvenciót, hogy ezt az élményt újrafogalmazza, inkább csak az akasztással kapcsolatos tapasztalat szerzésének helyszíneit kívánja felfedezni és Dés Lászlónak a szobrokhoz írt zeneműve segítségével összekötni. A darab ugyanúgy szól az életről, mint az erőszakos halálról, játékról és szenvedésről, ártatlanságról és gyilkolásról - a mindenkori áldozatokért. Anélkül, hogy élő szereplők jelennének meg, a filmnek története van, a benne szereplő embereknek sorsa van, és ez a sors mint hang-szereken, dobokon játszik rajtuk...
Gothár Péter

Alkotók

Gothár Péter Rendező
Gothár Péter Forgatókönyv
Gózon Francisco Operatőr
Ostoros Ágnes  Vágó
Zsuzsa, Lukin Mónika, Keller Kvartett Juhász Miczure, Amadinda, Dés László Zene
Juhász Róbert Hang
Budai György Producer
Axis Plusz Gyártó

Fesztivál szereplések

Róma MedFilm Fesztivál - 2000
Huesca Filmfeszitvál - 2000 (versenyben)
Biarritz FIPA - 2000 (versenyben)
Isztambul Nemzetközi Rövidfilmnapok - 2000

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!