Az emigráns - Minden másképp van

2007, játékfilm, 35mm, 100 perc, 1:1,85

koprodukciós országok: Olaszország

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2007.

A játékfilm az emigrációs létet önként vállaló Márai Sándor és felesége utolsó éveinek története, az összetartozás, az együtt leélt élet emlékeiből és az író utolsó pillanatáig tartó gondolkodásának, az alkotás természetrajzának mozaikjaiból épül. Nápolyban a fiatal Márai és Lola ifjúságának emlékeivel indul a �történet� és jut el a San Diego-i magára maradottság zárt világába � az Adriától a rideg Óceánig.
A diktatúrák elől menekülő író, aki csak anyanyelvén � magyarul � ír nemcsak fizikailag határolja el magát a 47-es fordulat után Magyarországtól, de műveit sem engedi kiadni, amíg egyetlen orosz csizma tapossa a hazai földet.
Egyre gyakrabban hívják haza, rehabilitálni akarják őt és életművét, de a következetes, megalkuvásra képtelen író kitart fogadalma mellett. Tragikus sorsához tartozik, hogy fél évvel a rendszerváltás előtt vet véget életének, amikor már senkije sem maradt � feleségét és fiát is elveszítette.
Márai, aki végigélte a XX. századot, ma már világhírű író, műveit egyre több nyelvre fordítják. A film méltó emléket állít egy huszadik századi magyar író egyetemes érvényű sorsának, � felhasználva a film adta képi, hangi és zenei eszközök katartikus lehetőségeit.

Márai Sándor Napló 1984-89 című műve alapján.

Alkotók

Dárday István, Szalai Györgyi Rendező
Hábermann Jenő Producer
FilmArt Kft. Gyártó
Pap Ferenc, Tóth Zsolt Operatőr
Dárday István, Szalai Györgyi Forgatókönyv
Koncz Gabriella Vágó
Berta László Gyártásvezető
Csernóczky Lajos Hang
Náray Tamás Díszlet
Náray Tamás Jelmez
Armando Trovagliolo Zene
Atre Film Factory / IT Koproducer
Bács Ferenc, Gyöngyössi Katalin, Welker Gábor, Balsai Mónika Szereplők

Díjak

Houston WorldFest - 2008 Zsűri különdíja

Fesztivál szereplések

Alexandria Nemzetközi Filmfesztivál - 2008
München Filmfesztivál - 2008
San Jose Cinequest - 2008
Syracuse Nemzetközi Filmfesztivál - 2008

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!