Csernobil Öröksége: A Zóna

2011, dokumentumfilm, digitális, 106 perc

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2011.

A Kitekintő az Azimuth Film és, a magyarhangya Maczelka Márk és Bendarzsevszkij Anton dokumentumfilmjét ajánlja szíves figyelmébe, amely a Csernobili Atomerőmű katasztrófájának 25 éves évfordulója apropóján készült. 2011. április 18‐25. között Kijevben került megrendezésre a „25 years after Chornobyl accident” nevű nemzetközi atomenergia‐biztonsági konferencia, ahol 40 ország –köztük az EU27‐ részvételével vitatták meg –többek között a Fukushimában történtek alapján‐ az atomenergia és felhasználási módjainak mai helyzetét, a biztonsági kockázatokat és a csernobili katasztrófa felszámolásának jövőbeli körülményeit. A film készítői a konferencia ideje alatt forgattak Kijevben, a csernobili lezárt zóna településein, többek között Csernobilban és Pripjatyban, illetve Szlavutics városában is.

Az alkotók a munka során közel százórányi egyedi, archív, mozgóképes felvételhez jutottak, melyek a filmben is láthatóak. Az elkészült mű bemutatja az atomerőmű körüli Zónát, a Zónában dolgozó embereket és a kihalt Pripjaty várost helyettesítő új települést, Szlavuticsot napjainkban, egyúttal felteszi a kérdést, hogy kik és miért áldozták az életüket a reaktorban az elmúlt években és hogyan folytatódott az atomerőmű működtetése és az ott dolgozók élete a katasztrófa után? Milyen állapotban van a balesetet szenvedett reaktor védőburka a “szarkofág” és mit rejt a szarkofág belseje?

Alkotók

Bendarzsevszkij Aton, Maczelka Márk Rendező
Bendarzsevszkij Aton Szerkesztő
Bendarzsevszkij Aton Riporter
Maczelka Márk Operatőr
Maczelka Márk Vágó
Misku Norbert Animáció
Azimuth Film Gyártó

Fesztivál szereplések

Vukovar Filmfesztivál - 2012 (versenyben)

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!