Édes Emma, drága Böbe

1991, játékfilm, 81 perc

dráma

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 1991.

Emma és Böbe két falusi lány, még az előző rendszerben tanárnők lettek és orosz nyelvet tanítottak egy fővárosi általános iskolában. A történelem változása, a rendszerváltás elsodorta a kötelező orosz-nyelv oktatást, s hogy továbbra is tanárnők maradhassanak esti tanfolyamon angolul tanulnak és másnap reggel már tanítják a gyerekeknek a frissen tanultakat. Fizetésük nem elég arra, hogy önállóan lakást vagy szobát béreljenek, ezért már hét éve egy pedagógusszálláson laknak, ketten egy szobában, mint háromszáz hasonló körülmények között élő tanártársuk. Emma, hogy anyagilag elfogadható helyzetet teremtsen magának, takarítást vállal jómódú családoknál. Böbe szórakozóhelyeken ismerkedik férfiakkal egy-egy vacsorameghívásért. Emma szerelmes az iskola igazgatójába, viszonyuk már egy éve tart, de a férfi nős, gyermekei vannak, nem akar válni, a kapcsolat tehát Emma számára kilátástalan.

A történet Emma és Böbe harcát mutatja be a fennmaradásért, a társadalmi pozicíó megtartásáért, melyet nagyon nehéz munkával az előző rendszerben elértek. Nem akarnak lecsúszni, újra falusi lányként élni. Böbe titkos prostitúció miatt a rendőrségre kerül, majd öngyilkosságot kísérel meg. Emma egyedül folytatja harcát szeretet és hit hiányával küszködve.

A film már elérhető a Filmio kínálatában! Kattints a Filmio ikonra!

Alkotók

Szabó István Rendező
Szabó István Forgatókönyv
Koltai Lajos Operatőr
Kovács Eszter Vágó
Móricz Mihály, Bornai Tibor, Nagy Feró, Robert Schumann Zene
Kovács György Hang
Kovács Attila Látványtervező
Stenger Zsuzsa Jelmez
Grósz Gabriella Producer
Objektív Filmstúdió, Manfred Durniok Production Gyártó
Johanna Ter Steege, Börcsök Enikő, Andorai Péter Szereplők

Díjak

Európai Filmakadémia - 1992 A legjobb európai forgatókönyvért járó Félix-díj Szabó Istvánnak, Jelölés a legjobb európai színésznõ díjára - Johanna Ter Steege
Róma Független Filmfesztivál - 1992 Olasz Filmkritikusok Szövetsége
Berlinale - Berlin Nemzetközi Filmfesztivál - 1992 Ezüst Medve
Lagów Nemzetközi Filmfesztivál - 2000 Gyémánt Szőlőfürt

Fesztivál szereplések

Göttingen Nemzetközi Filmfesztivál - 1999
London Filmfesztivál - 1999
Havanna Nemzetközi Filmfesztivál - 1994
Wiesbaden GoEast Filmfesztivál - 2004

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!