Festői korszakok

2016, dokumentumfilm, digitális, 133 perc

dokumentum

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2016.
NEMZETKÖZI PREMIER: 2017. 10. 24.

Gánóczy Mária festő és filmes élete

Forgács Péter nemzetközileg is elismert filmrendező, médiaművész legutóbbi munkája egy kétszáz éven átívelő utazás a magyar múltba és annak összetett, összefonódó művészet és lét vonulataiba. A nézőt Perneczky Géza művészettörténész lényegi kommentárjai vezetik végig különböző korszakokon és festészet elméleteken. A nagyszabású családregény, mely a képzőművészet és filmezés, a nyilvános és privát élet fúziója egyben, négy generáció története a magyar művészeti élet különböző korszakaiban.

A Festői korszakok központi alakja Gánóczy Mária (1927-) festő és filmes a dédszülőkig felmenő festőművésznőkkel teli család sarja. Férjével, Breznay József festővel kilenc gyermeket neveltek fel. Gánóczy filmjei és festészete a változatos közép-európai létet is megörökíti.
A Forgács alkotásokra jellemző személyes és történeti rétegzettség a legkülönbözőbb filmnyelvi eszközökkel és textúrákkal jelenik meg: festmények, fakult fotók, 8 mm-es filmfelvételek, híradórészletek, írott dokumentumok és rádió-archívok, valamint napjainkban készült HD interjúfelvételek váltakoznak.
A Festői korszakok a műalkotásokat, a családi dokumentumokat, a korszakok jellegzetességeit, és ikonikus fordulatait összeszövő intim és egyben nagyszabású családi saga.

A film már elérhető a Filmio kínálatában! Kattints a Filmio ikonra!

Alkotók

Forgács Péter Rendező
Forgács Péter Forgatókönyv
Forgács Péter, Sass Péter, Gánóczy Mária Operatőr
Sass Péter Vágó
Másik János Zene
Zányi Tamás Hang
Kántor László Producer
Fest Film, Matrix Film Gyártó

Fesztivál szereplések

Jihlava Dokumentumfilmek Nemzetközi Fesztiválja - 2017 (versenyben)
Trieszt Filmfesztivál - 2018 (versenyben)

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!