Fövenyóra

2007, játékfilm, 35mm, 104 perc, 1:1,85

koprodukciós országok: Szerbia

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2007.

"... Itt fekszik valahol, alig néhány száz méter mélyen a Pannon-tenger teteme, amely még nem halt meg egészen, csak le van fojtva, az állati és emberi tetemek, a halott emberek és halott műveik tetemei alatt, csak le van szorítva, mert évezredek óta, lám, még mindig lélegzik..."   Danilo Kis

A film cselekményének középpontjában a második világháború forgatagában eltűnt apjának emlékét és saját gyökereit kutató fiatal író, Andreas Sam áll. A múlt labirintusában bolyongva azonban a válaszok helyett csak újabbnál újabb kérdésekkel találja magát szemben. Így válik ez az önmagából kiinduló és önmagához visszatérő múltbéli utazás a különböző civilizációk és vallások közepette élő kelet-közép-európai, gyakran kisebbségi léthelyzetbe kényszerített ember életérzésének, kételyeinek, tanácstalanságának, hontalanságérzésének és állandó hazavágyásának, valakihez és valahova tartozni akarásának katalógusává.
A vizuális eszközökkel újrafogalmazott Kis-mű az újraéledő nacionalizmusok paranoiájával és az ideológiai elvakultság következményeivel szembesíti a nézőt.

Danilo Kis Fővenyóra című műve alapján

Alkotók

Tolnai Szabolcs Rendező
Tolnai Szabolcs Forgatókönyv
Pohárnok Gergely Operatőr
Ruszev Szilvia, Desimira Georgijev Vágó
Szőke Szabolcs, Strange Party Orchestra (Dania) Zene
Vladimir Stanojevic, Kőporosy János Hang
Diana Radosavljevic Látványtervező
Juristovszky Sosa Jelmez
Durst György Producer
MEDIAWAVE 2000, Atalanta / SB, Art and Popcorn / SB Gyártó
Tolnai Szabolcs, Miroslav Mogorovic, Ivan Durovic Koproducer
Slobodan Custic, Nebojsa Dugalic, Jasna Zalica, David Vojnic Hajduk, Lars Rudolph, Derzsi János, Lázár Kati, Nagy Mari, Rajhona Ádám Szereplők

Díjak

Budapest Magyar Filmszemle - 2008 Pohárnok Gergely - Legjobb operatőr
Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál - 2008 Művészi teljesítmény díja

Fesztivál szereplések

Cottbus Filmfesztivál - 2011
Göteborg Nemzetközi Filmfesztivál - 2009
Palics Nemzetközi Filmfesztivál - 2008

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!