Halálutak és angyalok

1991, játékfilm, 35mm, 114 perc

Első játékfilm

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 1991.

A különleges képességű Schrevek Józsefet, összegabalyodott sorsok szétoldozóját, megérinti a Halál. Az öregember láthatatlan erejét még egyszer, utoljára felhasználva, megpróbálja véghezvinni a csodát: megtalálni utódját. Tragédiája, hogy fia alkalmatlan erre a szerepre, nem örökölte apja földöntúli vonását.
A kisebbrendűségi érzésben szenvedő Iván egyetlen menedéke az ő züllött-szépségű YUCCA Clubja. Itt talál rá Ilonára, kinek a schrevek józsefi képességeit szürke porréteg fedi. Iván felfedezi a megdöbbentő hasonlóságot. Az apja iránt érzett szeretet és gyűlölet kettőségével próbál kapaszkodni Ilonába.
Eközben vészesen fogy az idő. Schrevek József védencei már érzik az óvó kéz gyöngülését fejük fölött.
Ilona nemsokára észreveszi, hogy valaki figyeli őt. Fényképekre bukkan, amelyek legmagányosabb pillanatait rögzítik. Élete titokzatos erők játéka lesz. Elkeseredetten kezd nyomozni kísértője után.
Gyanúja előszőr barátnőjére, majd az egyre érthetetlenebbül viselkedő Ivánra terelődik. A gyanú szerelembe fordul, ami nagyon megrázza Ivánt, mivel ő tudja, hogy Ilona valójában nem őt, hanem apját keresi. Mikor a lány is rádöbben erre, menekülni próbál. Csalódottságában szakít a férfival.
De ekkora már ő is érzi az "erősebb lét" közelségét. Egy tágas és sivár vidékre vetődik, ahol mintha óriások játszadoztak volna esztelen építőkockákkal, s ahol egy világtalan kisfiú éli csodálatos életét. Ő Schrevek József pártfogoltjainak gyöngyszeme, tőle tudja meg Ilona, mi az igazság sorsa körül.
Ismét visszatérve látnia kell, hogy kevés a szerelem és kevés az eltökéltség: apa és fia közötti féltékeny harc tragédiába torkollik.
Ilonának egyedül kell kitalálni a "holnapot".

Alkotók

Kamondi Zoltán Rendező
Kamondi Zoltán Forgatókönyv
Medvigy Gábor Operatőr
Pósán Zsuzsa Vágó
Melis László Zene
Kardos Péter Hang
Árvai György, Rauschenberger János, Kállay Sándor Látványtervező
Breckl János, Szabó Ágnes, Fehér Márta Jelmez
Dömölky János, Hanák Gábor Producer
MTV Drámai Műsorok Stúdiója, Budapest Filmstúdió Gyártó
Eszenyi Enikő, Rudolf Hrusinsky, Grigorij Glagyij, Dégi István, Petri György, Reviczky Gábor, Csákányi Eszter Szereplők

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!