Körhinta

1955, játékfilm, 90 perc, 1:1,33

dráma játékfilm

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 1955.
NEMZETKÖZI PREMIER: 1956.

Pataki István azt tervezi, hogy kilép a biztos megélhetést jelentő termelőszövetkezetből, lányát, Marit pedig Farkas Sándor egyéni gazdához akarja feleségül adni, hogy egyesíthessék földjeiket. A lány azonban Bíró Mátét szereti, akivel a szövetkezetben ismerkedett össze, ezért szembeszáll apja akaratával. Egy lakodalmi mulatság során Bíró és az indulatain uralkodni nem képes Farkas nyílt összetűzésbe keveredik, miután Mari és Máté önfeledten táncolnak egymással. Amikor Mari kijelenti apja előtt, hogy Mátét szereti, és nem hajlandó feleségül menni Farkashoz, Pataki baltával támad rá, mire a lány elmenekül otthonról. Összetalálkozik Mátéval, aki hazaviszi és közli az apával, hogy el akarja venni a lányát. Pataki – Farkas Sándorral együtt – beletörődik a dologba, nem harcol tovább a lánya elhatározása ellen.

1968-ban a Magyar Filmművészek Szövetsége beválasztotta a tizenkét legjobb magyar film közé (Budapesti Tizenkettő), majd 2000-ben bekerült az Új Budapesti Tizenkettőbe is.

Az eredeti verzió nemzetközi premierje az 1956-os Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, a digitálisan felújított változatot pedig szintén Cannes-ban, a 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Cannes Classics blokkjában vetítik.

 

Alkotók

Fábri Zoltán Rendező
Fábri Zoltán, Nádasy László Forgatókönyv
Sarkadi Imre Író
Hegyi Barnabás Operatőr
Szécsényi Ferencné Vágó
Ránki György Zene
Pintér Georg (Pintér György) Hang
Fábri Zoltán Díszlet
Kölcsey Alice Jelmez
Zombory György Producer
Magyar Filmgyártó ÁV Gyártó
Törőcsik Mari, Szirtes Ádám, Barsi Béla, Kiss Manyi, Soós Imre Szereplők

Fesztivál szereplések

Cannes Nemzetközi Filmfesztivál - 2017

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!