Kythéra

2006, játékfilm, 35mm, 78 perc, 1:1,85

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2006.

A film a 18. század egyik legtitokzatosabb festményének � Watteau: Indulás Kythéra szigetére � keserű, mai adaptációja. Történet a szerelem szürke, reménytelen elmúlásáról; egy fiatal pár reklámok, prospektusok, olcsó kvízműsorok és tévés futballmeccsek között megélt mindennapi életéről.

WATTEAU - Azok a csillogó, nedves szemű tekintetek a távoli végtelen tengerek kéksége előtt. A kirándulók, akik visszaindulnak a boldogság szigetéről�
Watteau melankóliája nagyon megrendített. Meghatott, ahogy az illúziók eltűnnek a lassan mozgó Időben, mialatt görcsösen magunkhoz szorítjuk őket. Mert milyenek az éjszakák és a nappalok, ha a távolban feltűnő, kéklő sziget felé tartunk? És milyenek akkor, ha nincsen ilyen sziget? Tényleg kell egy sziget a szerelemhez, vagy tényleg nem kell hozzá?
Mára az Istenek elhajóztak, és magukkal vitték a csodáikat. De mi rendíthetetlenül várjuk, hogy jelt adjanak, akkor nyomban útra kelünk.
A PREMIER PLAN - A filmképben elsősorban az arc érdekelt. A tekintet, a kitapintható pillantás vibrálása. Mindez pedig azért, és csakis azért, hogy mögé pillanthassak a képnek. Hogy látni lehessen mindazt, amit a kép, a látvány eltakar, elrejt. Ami csak a szemlélődés előtt fedi fel magát. A stilizált filmkép és a panorámaképek az emberi tekintet, az ábrázat megismételhetetlenségét ellenpontozzák ebben a filmben.
A TÁJKÉP - Itt a táj a tekintet feloldódása. Az arc megszűnik a tájban. Lehet az a táj egy futballpálya vagy egy divatbemutató. A XXI-ik századi táj az illúziók, a menekülés otthona, amely különös álarcot kínál fel nekünk a maga képében, hogy eltakarhassa tulajdon arcunkat önmaga elől.

Alkotók

Mészáros Péter Rendező
Mészáros Péter Forgatókönyv
Marosi Gábor Operatőr
Czakó Judit Vágó
Salamon Eszter Zene
Juhász Róbert Hang
Marosi Gábor, Dyga Zsombor Díszlet
Salamon Eszter, Nagy Fruzsina  Jelmez
Durst György Producer
MEDIAWAVE 2000 Gyártó
Tóth Petronella, Krajcsi Nikolett, Tóth András, Kovács Kati Szereplők

Díjak

Budapest Magyar Filmszemle - 2007 Kovács Kata - Legjobb női alakítás díja
Budapest Magyar Filmszemle - 2007 Czakó Judit - Arany Olló-díj

Fesztivál szereplések

Locarno Nemzetközi Filmfesztivál - 2006 (versenyben)
Rotterdam Nemzetközi Filmfesztivál - 2007
Szarajevó Filmfesztivál - 2006 (versenyben)
Wroclaw New Horizons Nemzetközi Filmfesztivál - 2007
Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál - 2006
Kassa Art Film Fest - 2007
Edinburgh Nemzetközi Filmfesztivál - 2007
Marosvásárhely AlterNative - 2007

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!