Lajkó - Cigány az űrben

2018, játékfilm, HD, 90 perc

fekete komédia

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2018. 3. 29.

1957 elején a Nagy Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Karmazsin Jenő elvtárs, a Kunmadarasi Vörösiszap Termelőszövetkezet elnöke tudja is, ki lehetne a legmegfelelőbb jelölt a nagy utazásra: Serbán Lajos, azaz Lajkó, ahogy mindenki hívja, már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának köszönheti, aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és sajnálatos módon, Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében, már nem lehet velük. Lajkó egész életét egyetlen célnak rendeli alá: eljutni az űrbe, és ott bocsánatot kérni anyjától. Mikor Lajkót kiválasztják az űrutazásra, még nem is sejti, hogy álmai nem véletlenül válnak épp most valóra. Ám előbb Bajkonurban, egy különleges verseny keretében dől el, hogy a magyar Lajkó, a német Helga Mengele, az észt Ilmar, vagy a mongol Timuzsin lesz-e a szerencsés kiválasztott, a versenyt ráadásul maga Leonyid Brezsnyev elnököli. Közben pedig Lajkó apja is újra és újra feltűnik, tovább bonyolítva Lajkó kalandjait.

Lengyel Balázs az HBO sikeres tévésorozatának, az Aranyélet második évadának a vezető írója, akinek a Lajkó – cigány az űrben az első játékfilmes rendezése. Előtte A répa címmel rövidfilmet is rendezett. “A Lajkó a XX. század történelmének őrültségeit és sötétségét vígjátéki eszközökkel megmutató történet. Hősei valós és kitalált figurák, helyszínei valós és képzelt vidékek, fordulatai valós és mágikus események. A XX. század nagyszüleink százada, az ő sorsaik nyögik azoknak a borzalmaknak a súlyát, amiről talán humorral lehet a legőszintébben beszélni, és ami kihat a mai generációk életére is” – mondja a rendező a történetről.

Alkotók

Lengyel Balázs Rendező
Lengyel Balázs, Lovas Balázs Forgatókönyv
Réder György Operatőr
Kiss Wanda Vágó
Balázs Ádám Zene
Várhegyi Rudolf Hang
Valcz Gábor Látványtervező
Sinkovics Judit Jelmez
Pusztai Ferenc Producer
KMH Film Gyártó
Keresztes Tamás, Gyabronka József, Pálffy Tibor, Anna Böger, Fehér László, Beniuk Bohdan Szereplők

Díjak

Trieste Science+Fiction Filmfesztivál - 2018 Közönségdíj

Fesztivál szereplések

Varsó Nemzetközi Filmfesztivál - 2018 (versenyben)
Tallinn Black Nights Filmfesztivál - 2018
Prága FEBIOFEST - 2019
Teherán FAJR Nemzetközi Filmfesztivál  - 2019
Taipei Golden Horse Fantasztikus Filmfesztivál - 2019
Kassa Art Film Fest - 2019
Saitama Skip City International D-Cinema Festival - 2019 (versenyben)

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!