Miss Universe 1929 - Lisl Goldarbeiter - A Szépség útja

2006, dokumentumfilm, video, 70 perc

koprodukciós országok: Hollandia

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2006.

Lisl Goldarbeiter unokatestvére, az amatőrfilmes Tenczer Marci szegedi volt. Bécsben tanult s még villamosjegyre sem költött, hogy pénzén kamerát és filmet vegyen, és néha hódolhasson a filmezés iránti szenvedélyének. Általa maradt fenn ez az édes-bús huszadik századi, osztrák-magyar családregény és életút. Lisl igen szerény körülmények közt Bécsben nőtt fel, s először 1929-ben az osztrák szépségkirálynő választáson, hatszáz versenyző elől vitte el a Miss Austria pálmát.
A párizsi Miss Európa szépségversenyen Lisl a második lett; ahol az első magyar szépségkirálynő, Simon Böske lett a győztes.
Ugyanabban az évben a világ szépségkirálynői hajóra szálltak, hogy Texasban az amerikai szépségekkel versenyre keljenek. Itt a zsűri egyhangúan Lislt választotta az első Miss Universé! Ezután a világhíres Lisl hollywoodi ajánlatot, és különböző meghívást kapott, hírességek keresték társaságát. Lisl sokat utazott, majd számtalan kérőt kikosarazva feleségül ment a bécsi Fritz Spielmannhoz, a selyem nyakkendő gyáros család sarjához, Tenczer Marci pedig hűségesen filmezett. A bécsi aranyévek addig tartottak, mígnem Hitler Ausztriát Németországhoz csatolta. A háború majd mindenüket elsöpörte, a szenvedés és az élet kalandja tovább folytatódott…

Alkotók

Tenczer Marci Operatőr
For-Creation Bt., Mischief Film, Lumen Film / NL Gyártó
Zányi Tamás Hang
Sass Péter Vágó
Cesar Messemaker, Ralph Wieser, Forgács Péter Producer
Forgách András Dramaturg
Forgács Péter Narrátor
Forgács Péter Rendező
Melis László Zene

Díjak

Reus Memorimage - 2007 Legjobb filmzene: Melis László
Budapest Magyar Filmszemle - 2007 Elismerő oklevél
San Francisco Zsidó Filmfesztivál - 2008 Freedom of Expression Díj

Fesztivál szereplések

Varsó Zsidó Filmfesztivál - 2007 (versenyben)
Săo Paulo It's All True - 2008
New York Tribeca Filmfesztivál - 2007 (versenyben)
Barcelona DocsBarcelona - 2008 (versenyben)
Ashkelon Jewish Eye Fesztivál - 2010

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!