Na végre itt a nyár!

2002, játékfilm, 35mm, 97 perc, 1:1,85

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2002.

A történet főszereplői ízig-vérig vagány, napjaink Magyarországán élő gyerekek, akikre izgalmas, mulatságos és megható kalandok sora vár. Meg kell menteniük szüleik házasságát és nyugdíjas nagyszüleik vidéki kúriáját, azt a "mesevilágot", ahol gyerekkoruk legboldogabb pillanatait élték át. A festői kis hegyi faluban élő, és az ott nyaraló 6-16 éves korú gyerekek találkozásából fordulatos kalandok alakulnak, amint megpróbálják rendbe hozni szüleik baklövéseit. Az ő kedvesen naiv, tiszta szemléletük találkozik korunk cseppet sem oly hamvas felnőttvilágával.
A film központi konfliktusa: a nagy-szülők pénzt kérnek kölcsön a falu (Modolány) gazdag vállalkozójától, amit aztán nem tudnak visszafizetni. Úgy tűnik, elvesztik a családi birtokot (Poldi-liget). A gyerekek azonban rájönnek, hogy a vállalkozó a polgár-mesterrel összefogva a birtokon és a falu földjén veszélyeshulladék-telepet akar építeni. A vállalkozó megszerzi hasznosításra a falu földjét, de tervét az utolsó pillanatig titokban akarja tartani. Hőseink leleplezik a vállalkozót. Mivel nagyszüleik egykor a világhírű Bombardi Világcirkusz művészei voltak, úgy döntenek, összeszedik a régi társulatot, és nagyszabású búcsúelőadást rendeznek.
Azt remélik, hogy az előadás bevételéből ki tudják fizetni nagyszüleik tartozását. A vállalkozó és a polgár-mester azonban mindent meg-tesznek, hogy ez a terv kudarcba fúljon.

Alkotók

Fonyó Gergely Rendező
Tímár Péter Forgatókönyv
Halász Gábor Operatőr
Tímár Péter Vágó
Bornai Tibor Zene
Kőporossy János Hang
Gyürky András Látványtervező
Pártényi Zsuzsa Jelmez
Kálomista Gábor Producer
Megafilm Gyártó
Gallus Attila, Végvári Tamás, Talmács Márta, Tapasztó Nándor, Ruisz Panna, Reviczky Nóra, Kovács Lehel, Baradlay Viktor, Tóth Ildikó, Szulák Andrea, Reviczky Gábor, Szarvas József, Rudolf Péter, Rátóti Zoltán, Nagy-Kálózy Eszter, Földessy Margit, Hunyadkürty István Szereplők

Fesztivál szereplések

Hamburg Filmfest - 2003 (versenyben)
Moszkva Gyermek- és Ifjúsági Filmek Nemzetközi Fesztiválja - 2003
Palics Nemzetközi Filmfesztivál - 2003
Zlín Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Filmfesztivál - 2003 (versenyben)
Kairó Nemzetközi Gyermekfilm Fesztivál - 2003 (versenyben)
Mumbai Gyerekfimek Fesztiválja - 2003

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!