Oda az igazság

2010, játékfilm, 35mm, 90 perc, 1:1,85

koprodukciós országok: Ausztria Lengyelország

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2010.

Esik az eső, lovasok tartanak egy korhű (XII -XVI. századi) kastélyba, de hogy meg ne ázzanak, esernyőt tartanak a fejük fölé. Mármost akkor mi van? Ilyen viseletük a lovasoknak nem lehetett, amikor a játék kezdődik. Akkor, amikor az ország zászlósurai hatalmi vákuumban, jobb híján királlyá emelnek egy tizenöt éves kamaszt.
A kamaszkirályt sokan tanítják; ki arra, hogy jól felfogott saját érdekében legyen akarat nélküli báb, ki arra, hogy vesse le értelmiségi aggályait, és kaszaboltassa le jóakaróit. Azok ugyanis vannak, nemcsak ellenségei. És főleg: alkotmányos mércéje egyedül az legyen, ami neki jól esik. Miért ne legyen például császár? Persze, nem kell azt hinni, hogy a király minden nap politikával ébredt és politikával feküdt le. Mégiscsak reneszánsz király volt. Úgyhogy nem hiányozhatnak a környezetéből a zenészek, az énekesek és a táncosok sem.
A király megöregszik. Beteg, még olvasásra is rávetemedik. Balkézről született fiát, Jánost szeretné utódjának. Erre megesketi azokat, köztük Kinizsi Pált, akiket ő emelt magasra. Hiába. Oda az igazság. Egy halott király nem különb egy halott közembernél.

Alkotók

Jancsó Miklós Rendező
Jancsó Miklós Forgatókönyv
Jancsó Nyika Operatőr
Csákány Zsuzsa, Jancsó Dávid Vágó
Rossa László Zene
Christian Bischoff, Christof Ebhardt Hang
Florian Reichmann, Banovich Tamás Látványtervező
Jancsó Katalin Jelmez
Berger József Producer
Mythberg Films Gyártó
Plesnar Film / PL, Epo-Film / AT Koproducer
Cserhalmi György, Gálffi László, Daniel Olbrychski, Mucsi Zoltán, Nagypál Gábor, Ladányi Jákob, Mundruczó Kornél, Pindroch Csaba, Balázsovits Lajos, Seress Zoltán, Bánki Gergely, Székely B. Miklós, Galkó Balázs, Levendel Sára, Mirko Roggenbock Szereplők

Fesztivál szereplések

Kairó Nemzetközi Filmfesztivál - 2010 (versenyben)
Pune Nemzetközi Filmfesztivál - 2013

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!