Sacra Corona

2001, játékfilm, 35mm, 118 perc

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2001.

Államalapító István királyunk halála (1038) utáni fél évszázad pogány lázadásai, idegenek elleni harcai, az utódlásért folytatott küzdelmek kimerítették az országot. Nem működött a jogrend, a folyamatos politikai és erkölcsi züllés István király önálló állama megszűnésével fenyegetett. Az István ellen lázadó és általa megvakíttatott Vazul elűzött gyermekei, András és Béla után a már gyermekkorában megkoronázott Salamon (András fia), német segítséggel király lett, de a kialakult helyzeten nem tudott úrrá lenni. Unokatestvérei, Géza és László hercegek (Béla fiai) segítségével az egyesült magyar seregek még visszaverték a kunok támadását (1068), de Salamon ármánykodása miatt a belső megosztottság testvérháborúba torkollott. Géza és László győzött Salamon ellen (1074), majd a Bizáncból kapott koronával Gézát királlyá koronázták.
A szentéletű Géza király rövid uralkodása alatt az ország egységét nem tudta megteremteni, ez a feladat öccsére, Lászlóra várt, aki bátyja 1077-ben bekövetkezett halála után követte őt a trónon (1077). László háromszor is törvénykezett, a szigorú rend betartásával megfékezte az indulatokat, a pápa oldalára állva ügyesen egyen- súlyozott az egyházi és német befolyás között. Példamutató módon visszanyúlt nagyapja megvakíttatója, István király politikai örökségéért, akinek 1083-ban szentté avatását kezdeményezte. László egyesítette a bátyjának küldött görög abroncskoronát az István király fejét is érintő felső, latin koronával, ezáltal megteremtette a Szent Koronát, az ezeréves magyar államiság jelképét. Már a kortársak Elegantissimus rexnek, mások Lovagkirálynak nevezték. Népszerűsége egyre növekedett, személyével kapcsolatban legendák egész sora keletkezett. Legnagyobb nézettséget elért film 2001-ben

Alkotók

Koltay Gábor Rendező
Nemeskürty István Forgatókönyv
Novák Emil Operatőr
Halász Lajos Vágó
Koltay Gergely Zene
Balog Mihály  Hang
Végvári Zsófia Látványtervező
Kemenes Fanni Jelmez
Somlai Zsuzsanna Producer
Korona Film Gyártó
Szarvas Attila, Horkay Péter, Földi László, Oberfrank Pál, Franco Nero, Auksz Éva, Ónodi Eszter Szereplők

Fesztivál szereplések

Budapest Magyar Filmszemle - 2002
Cottbus Filmfesztivál - 2001
Mumbai Nemzetközi Filmfesztivál - 2001
Trivandrum Nemzetközi Filmfesztivál - 2007
Taipei Taiwan Európai Filmek Fesztiválja - 2009

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!