Sejtjeink

2002, dokumentumfilm, 35mm, 91 perc

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2002.

Azt mondják, az ember két dologért képes mindent megtenni: azért, hogy ne legyen, és azért, hogy legyen gyereke.
Nincs ez másképpen Magyarországon sem, noha a probléma korántsem helyi. Már a statisztika is megdöbbentő: a világon minden tizedik élettársi kapcsolatban, vagy házasságban élő pár meddő. Mindenki olvasott már mesterséges megtermékenyítésről, vagy a program közkeletű nevén, a lombik-bébikről. Ám csak kevesen gondolnak bele és még kevesebben tudják, az érintetteken kívül, hogy ez a beavatkozás mennyire összetett, mennyi fizikai és lelki aspektusa lehetséges.
Filmünk három szimpatikus emberpár sorsát követi két éven keresztül. Mindannyian évek óta szeretnének gyereket és készek mindent megtenni ezért. Hozzávetőlegesen azonos koruak, problémájuk hasonló, mégis, természetesen, másképp és másképp élik meg az élet által rájuk mért, speciális helyzetet. Miközben a film során, mindjobban megismerjük őket, nyilvánvalóvá válik, hogy küzdelmük tétje nem csak a gyermek, hiszen házasságukat, szerelmüket is törvényszerűen próbára teszi a közös, időnként emberfelettinek látszó harc.
A siker és kudarc lehetőségét egyaránt hordozó beavatkozás olyan válsághelyzeteket teremt, amely rákényeríti ezeket a hétköznapinak tekinthető embereket, hogy nap, mint nap reagáljanak sorscsapásnak tűnő, vagy -szerencsés esetben- eufóriát okozó eseményekre. Ilyenformán, miközben bepillanthatunk a mesterséges megtermékenyítés kulisszatitkaiba, s végig izgulhatjuk hőseinkkel próbálkozásaikat, nem pusztán az egyes kisérletek tanúivá válunk, de három különböző életstratégia is világosan kirajzolódik előttünk.
1978-ban született Louise Brown, az első lombikbébi.
A Földön azóta egymillió újszülött jött világra mesterséges megtermékenyítés útján.

Alkotók

Almási Tamás Rendező
Almási Tamás, Radnai Annamária, Hegyes Kata Forgatókönyv
Almási Tamás Operatőr
Hargittai László Vágó
Dés László Zene
Sipos István Hang
Almási Tamás Producer
Filmdimenzió Kft. Gyártó

Díjak

Budapest Magyar Filmszemle - 2002 Dokumentumfilm kategória fődíja

Fesztivál szereplések

Biarritz FIPA - 2002 (versenyben)
Kings Mountain Real to Reel - 2003
Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál - 2002 (versenyben)
Selb Grenzland Filmnapok - 2003

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!