Sobri

2002, játékfilm, 35mm, 87 perc, 1:1,85

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2002.

Egy romantikus betyártörténet. Sobri Jóska, vagy ahogy a dunántúli nép többnyire nevezte: Zsubri, a magyar betyár-romantika egyik híres alakja, legendás bakonyi betyár volt az 1830-as években. A film a valóságos, történelmileg hiteles Sobri történetet ötvözi a legendával. A cselekmény két fő szálon fut: egyrészt Sobri bandájának kalandjait követi, másrészt Sobri Jóska és Répa Rozi szerelmét meséli el. A forgatókönyv a Sobri alakját övező, a nép ajkán született, mondaszerűen terjedő történeteken, meséken, népdalokon, és ezek irodalmi feldolgozásain alapszik. A film Sobri kalandjainak és szerelmének története mellett az 1830-as évek korrajzát is adja, képi világának fontos része a természet, a Balaton és a Bakony csodálatos tájai.

Alkotók

Magyar Televízió, Megafilm Gyártó
Novák Emil Operatőr
Boda Péter Vágó
Novák Emil Rendező
Kemenes Fanni Jelmez
Sárossi Bogáta Forgatókönyv
Végvári Zsófia Látványtervező
Császár Ferenc Hang
Novák János Zene
Pék Csaba Gyártásvezető
Kálomista Gábor Producer
Bitskey Tibor, Rajhona Ádám, Szarvas Attila, Hollósi Frigyes, Mucsi Zoltán, Fullajtár Andrea, Pogány Judit, Börcsök Enikő, Horkay Péter, Zenthe Ferenc, Eperjes Károly, Bíró Beáta, Bíró Nikoletta, Törőcsik Mari Szereplők

Fesztivál szereplések

Palics Nemzetközi Filmfesztivál - 2003
Alexandria Nemzetközi Filmfesztivál - 2004
Kalkutta Nemzetközi Filmfesztivál - 2003
Sant' Agata dei Goti Sannio FilmFest - 2004
Szocsi Nemzetközi Filmfesztivál - 2003 (versenyben)

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!