Szabadság, Szerelem

2006, játékfilm, SD, 123 perc

koprodukciós országok: Nagy-Britannia
romantikus történelmi háborús

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2006.

1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, az '56. novemberi melbourne-i olimpiára készülnek.
De a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme egy harcias műegyetemista lányon, Falk Vikin, és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is. Ez már nem játék. A forradalom magával sodorja őt. Az edzésnél, a sportsikernél már sokkal fontosabbnak tartja, hogy az igazság oldalán harcolhasson. Kénytelen elárulni a csapatát, de új, hű társakat talál: a pesti utca hőseit; és ami a legfontosabb számára: Vikit. Október végén a forradalmárok azt hiszik, harcuk és áldozataik nem voltak hiábavalók, ezért a lány rábeszéli Karcsit, hogy utazzon mégis a többiekkel, képviselje az olimpián az új Magyarországot. Mire a srác rájön, hogy a forradalom kudarcra van ítélve, már nem tud visszafordulni. Kénytelen sorsára hagyni szerelmét, és ha már nem harcolhat, teszi, amihez a legjobban ért: a medencében szerez dicsőséget hazájának. Így kerül sor 1956. december 6-án az elődöntőre. Otthon T-34-esek rombolják le a barikádokat, itt a magyar vízilabdások néznek szembe a szovjetekkel. Karcsi és csapattársai most megmutathatják a világnak, hogy ez a kicsiny nép nem hagyja magát legyőzni.

A Mozisok Országos Szövetségének díja a 2006-os naptári év legmagasabb nézőszámot elért magyar játékfilmjének.

Alkotók

Goda Krisztina Rendező
Joe Eszterhas, Gárdos Éva, Bereményi Géza, Divinyi Réka Forgatókönyv
Vecsernyés János, Gulyás Buda Operatőr
Szántó Komlóssy Annamária, Gárdos Éva Vágó
Nick Glennie-Smith Zene
Kőporosy János, Csáki János Hang
Szabolcs János Látványtervező
Pásztor Beatrix Aruna Jelmez
Andrew G. Vajna, Demján Sándor, Zákonyi S. Tamás, Clive Parsons Producer
GIBS Kft., Flashback Kft., Film and General Productions / UK Gyártó
Dobó Kata, Fenyő Iván, Csányi Sándor, Huszár Zsolt, Szávai Viktória, Jordán Tamás, Kolovratnik Krisztián, Gesztesi Károly, Bánsági Ildikó, Czapkó Antal, Haumann Péter, Keresztes Tamás, Gábor Dániel Szereplők

Díjak

St. Louis Nemzetközi Filmfesztivál - 2007 Közönségdíj a legjobb külföldi játékfilmnek
Aichi Rendezőnők Nemzetközi Filmfesztiválja - 2007 Fődíj

Fesztivál szereplések

Zágráb Filmfesztivál - 2007
Koppenhága CPH:PIX - 2007
Berlinale - Berlin Nemzetközi Filmfesztivál - 2007
Hongkong Nemzetközi Filmfesztivál - 2007
Dublin Nemzetközi Filmfesztivál - 2008
Lagów Nemzetközi Filmfesztivál - 2007
Vlissingen Film by the Sea - 2007
Bangkok Nemzetközi Filmfesztivál - 2007 (versenyben)
Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál - 2008
Kolozsvár Transilvania - 2008
Jeruzsálem Nemzetközi Filmfesztivál - 2007
Edinburgh Nemzetközi Filmfesztivál - 2007

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!