Telitalálat

2003, játékfilm, 35mm, 90 perc, 1:1,85

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2003.

A főhős, Hackspacher Béla, targoncavezető. Egy kisméretű bérlakásban él feleségével, Irénnel, két gyermekével és az anyósával, továbbá Rózsikával, a táncdalénekesnőnek készülő albérlővel.
Béla egy lakóközösségi kultúrprogramon tudja meg, hogy 12-ese van a totón. A műsor abbamarad, óriási az öröm. Elérkezik a nap, 1956. október 23-a, amikor Béla átveheti a nyereményt. Hogy a táskányi pénzt bankba vigye, két ávóssal beül egy Pobedába, de a gépkocsit váratlanul embergyűrű veszi körül, s a tüntetők �iszabadítják�az ávósok �ogságából�
Időközben a bankok bezárnak, s mivel Béla fél, hogy a temérdek pénzt elrabolják tőle, elássa azt a játszótéren. Ekkor felbukkan a család fekete báránya, Pista, és ráveszi Bélát, hogy a pénzt cseréljék aranyra és valutára. Elindulnak, de mielőtt az uzsoráshoz érkeznének, Pistát eltalálja egy eltévedt golyó. Béla két forradalmár segítségével egy barikádra viszi a sebesültet, de már nem lehet segíteni rajta, Pista meghal.
Béla hazamegy, ahol Rózsikától megtudja, hogy Irén a gyerekekkel és az anyósával elment a szülőfalujába. Hősünk megrendül, és beköltözik a közeli kocsmába. Cigányokat hozat és meghívja az egész házat vendégségbe. Mulat mindenki: ismerős, barát, lakó, forradalmár, vagy éppen a forradalom elől bújkáló. Béla az események hatására teljesen átlényegül: zavarodott kispolgárból bölcs és gavallér vendéglátóvá válik. Később Rózsika is megjelenik a kocsmában, és hőseink a megváltozott helyzet hatására egymásba szeretnek. Amikor a szovjet csapatok visszatérnek a városba, mindenki elmegy. A szerelmesek is elindulnának, de Rózsika még búcsúzni akar a helyszíntől. Béla kint várakozik, mikor egy szovjet tank szétlövi a kocsmát. Béla ugyan életben marad, de később válaszolnia kell a győzők kellemetlen kérdéseire, akiket annyira megdöbbent a hatalmas pénz elvesztése, hogy az �llenforradalmi cselekedeteket�elkövető Bélát �sak�visszahelyezik a vállalatához, eredeti munkahelyére �targoncavezetőnek.

Alkotók

Kardos Sándor, Szabó Illés Rendező
Ozorai András Producer
Dévényi Rita Látványtervező
Szabó Illés, Kardos Sándor Forgatókönyv
Kardos Sándor Operatőr
Palotai Éva Vágó
Dévényi Rita Jelmez
Sipos István Hang
Darvas Ferenc Zene
Téni Gábor Gyártásvezető
Szabó Illés Eredeti mű
Neuropa Film Gyártó
Kaszás Géza, Szirtes Ági, Szalay Marianna, Törőcsik Mari, Gáspár Sándor Szereplők

Díjak

Setúbal FESTROIA  Nemzetközi Filmfesztivál - 2003 Különdíj Elsőfilmek

Fesztivál szereplések

Kalkutta Nemzetközi Filmfesztivál - 2003
Isztambul Rendez-Vous - 2004 (versenyben)
Tokió Nemzetközi Filmfesztivál - 2003 (versenyben)

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!