Viharsarok

2014, játékfilm, digitális

Első játékfilm

koprodukciós országok: Németország

HAZAI MOZIBEMUTATÓ: 2014.
NEMZETKÖZI PREMIER: 2014. 2. 11.

Megtalálni igazi önmagunkat olyan utazás, mely ismeretlen, ködös vidékre vezet - távol mindentől, amiben valaha hittünk.

A Viharsarok című film a kamaszkor drámája: mozgalmas, érzelemmel telt története önmagukat kereső kamaszok felnőtté éréséről szól.
Szabolcs (18) egy németországi futballcsapatban játszik, a csapat legjobbjaként emlegetik, ígéretes tehetség, az edző nagy reménysége. Ám egy vesztes mérkőzés után barátaival csúnyán összeveszik, látszólag Szabolcs piros lapja miatt. Szabolcs elhatározza, hogy szakít a csapattal, és abbahagyja a focizást. A magyar Pusztára költözik, nagyapjától örökölt tanyájára. Őszinte egyszerűségre vágyik, távol a világ zajától. Nagyapja hagyományát szeretné folytatni: beletanulni a méhészkedésbe, új életet kezdeni messze a futballtól. Édesapja próbálja rávenni őt a nemzetközi karrierhez történő visszatérésre, de ezzel csak még távolabb kerül apa és fiú egymástól. A közeli faluban Szabolcs futball tudásával tiszteletet vív ki maga körül, képességét a helyi fiatalok ugyan elismerik, de egyben féltékenyek is rá. A városi fiúnak nem sikerül beilleszkednie új környezetébe. Még Árontól, a helyi fiútól is elfordul saját közössége, hiszen Szabolccsal barátkozik, segédkezik a Tanya építésében és védeni próbálja őt. Nehéz és kemény újjászületés ez Szabolcs számára, hiszen lassan elveszíti mindazt, ami addigi életét jelentette. Ez a magára-döbbenés mégis elemi erejű, eksztatikus élmény a fiú számára. Szabolcs sértetlen magánya azonban nem tart sokáig. Egy nap váratlanul csapattársa és legjobb barátja, Bernard telefonál: megérkezett Magyarországra. Vissza akarja hívni barátját Németországba. Szabolcs őrlődik, képtelen dönteni, hirtelen minden fogódzót elveszít.

A Viharsarok a kamaszkori lázadásról és a kivonulás vágyáról, az identitás kereséséről, felfokozott érzelmi hullámzásról szól. Egy fiatalos, de mégis költői drámát kívánunk létrehozni, melyben a felhőtlen pillanatok és az énkeresés traumájának váltakozása adja a fő feszültséget. A Puszta magával ragadó világában ezek az emberi drámák még élesebbé válnak.

Alkotók

Császi Ádám Rendező
Császi Ádám, Szabó Iván Forgatókönyv
Rév Marcell Operatőr
Kollányi Tamás, Hack Júlia Vágó
Kalotás Csaba Zene
Balázs Gábor, Beke Tamás Hang
Takács Nóra Látványtervező
Kalicz Klára Jelmez
Gyárfás Eszter, Petrányi Viktória Producer
Proton Cinema, Café Film, I'm Film, Unafilm / DE Gyártó
Hutlassa Tamás, Csernai Judit, Márk Iván, Titus Kreyenberg Koproducer
Sütő András, Varga Ádám, Sebastian Urzendowsky, Börcsök Enikő Szereplők

Díjak

Taipei Filmfesztivál - 2014 Zsűri különdíja (megosztva) Int'l New Talent Competition

Fesztivál szereplések

Berlinale - Berlin Nemzetközi Filmfesztivál - 2014
Prága FEBIOFEST - 2014
Guadalajara Nemzetközi Filmfesztivál - 2014
Vilnius Nemzetközi Filmfesztivál - 2014
Szarajevó Filmfesztivál - 2014 (versenyben)
Helsinki Love & Anarchy Nemzetközi Filmfesztivál - 2014
Luxembourg CinÉast - 2014 (versenyben)
Kijev MOLODIST Nemzetközi Filmfesztivál - 2014 (versenyben)
Ghent Flanders Nemzetközi Filmfesztivál - 2014
Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál - 2014
Seattle Nemzetközi Filmfesztivál - 2014
Kolozsvár Transilvania - 2015
Bergen Nemzetközi Filmfesztivál - 2014

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!