Bergendy Péter 

weboldal: www.stabfilm.hu/directors/peter_bergendy

Bergendy Péter filmrendező 1964-ben született Budapesten. Első kameráját nagyapjától kapta hatévesen, onnantól vált a film az élete meghatározó részévé. Eredetileg pszichológusként végzett az ELTE-n, a horrorfilmek pszichológiájáról írta szakdolgozatát. 1984-től rendezőasszisztensként dolgozott a Magyar Televíziónál, majd a Magyar Filmintézetnél és a Helikon Filmnél folytatta munkáját. 1991-től a Stáb Filmfactory Kft. társtulajdonosaként reklámfilmeket, videoklipeket gyártott, miközben több magazin (pl: Cinema) szerkesztésében is részt vett. Munkáját világszerte ismerik, reklámjai számos hazai és nemzetközi díjat is elnyertek.

Első játékfilmjét 2004-ben rendezte Állítsátok meg Terézanyut! címmel, második egész estés filmje, A vizsga Chicagóban elnyerte a legjobb „új rendezőnek” járó Arany Hugó díjat 2012-ben, majd a film több nemzetközi fesztiváldíjat is kapott. Legutóbbi filmje a 2018-as Trezor, az 56-os forradalom idején játszódó, megtörtént eseményeken alapuló thriller. Első magyar alkotásként a nemzetközi tévé akadémia (International Academy of Television Arts & Sciences) Nemzetközi Emmy-díjra jelölte a legjobb tévéfilm kategóriában. Jelenleg a Post Mortem-en dolgozik, mely várhatóan 2020-ban, az első magyar horrorfilmként érkezik a mozikba.

2006: Állítsátok meg Terézanyut – egész estés film, rendező

2011: A vizsga - TV-film, rendező

2018: Trezor - TV-film, rendező

2020: Post Mortem – egész estés film, rendező/társíró // utómunka

Filmek

Állítsátok meg Terézanyut! Rendező
A vizsga Rendező
Trezor Rendező
Post Mortem Rendező
Post Mortem Story

Ha hibát, pontatlanságokat talál, kérjük, jelezze a nfi@nfi.hu email-címen, ahol az adatbázissal kapcsolatos egyéb észrevételeit is szívesen várjuk!