Hírek

2020. július 17.

34 tévés produkció gyártását támogatja az NFI

10 animációs és 24 ismeretterjesztő filmnek szavazott meg támogatást a Nemzeti Filmintézet összesen több mint 260 millió forint értékben. A televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatására kiírt pályázatokat óriási érdeklődés övezi. A dokumentum-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm és az újdonságként meghirdetett tévésorozat pályázatok beadása és feldolgozása is folyamatban van.

A Nemzeti Filmintézet az elmúlt hónapokban meghirdette a televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett színvonalas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animációs- a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm pályázatokra, és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat pályázatra összesen több mint 1000 filmtervvel jelentkeztek az alkotók.  

Cipelő cicák (Fotó: © Ionart)

„Az elmúlt időszakban azon dolgoztunk, hogy a folyamatos pályáztatással és új pályázatok kiírásával munkalehetőséget biztosítsunk a hazai filmszakmának. Jelentős eredmény, hogy megszülettek a televíziós pályázatok első döntései, ezzel is erősítettük a törekvésünket, hogy a magyar mozgóképiparban a televíziós műfajok kellő hangsúlyt kapjanak. Az idén meghirdetett, a korábbiakhoz képest több televíziós formátumot támogató pályázatokat hatalmas érdeklődés övezte, ezért döntöttünk a támogatási keretösszegek megemeléséről.” – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.  

A Televíziós Döntőbizottság összesen 100 millió forint értékű támogatást szavazott meg 10 animációs és több mint 160 millió forintot 24 ismeretterjesztő film gyártására.  

Vad erdők, vad bércek (Fotó © NatFilm Hungary)

A Macskafogó-t is jegyző Ternovszky Béla, a Televíziós Döntőbizottság tagja elmondta, hogy „a pályáztatási rendszer átalakítása miatt a 2020-as év minden kategóriájában rekordszámú szinopszist nyújtottak be az alkotók. Az animációs pályázat első fordulójában ezért is nehéz dolga volt a bizottságnak. A döntés eredményeként a jelentős életművel rendelkező idősebb alkotók mellett – úgy a sorozat epizódokban, mint az önálló filmtervek esetében – a fiatal tehetségek is lehetőséghez jutottak.”  

Több népszerű animációs sorozat újabb epizódjai készülhetnek el, köztük a Cigánymesék (rendezők: Balajthy László – Tóth-Pócs Roland), a Cipelő cicák (rendező: Bárdos Csaba), a magyar olimpikonok gyerekkorát felvillantó Cserebogarak (rendező: B. Nagy Ervin), a Draco a borzasztó (rendező: Kelen Bálint) és a Kippkopp és Tipptopp (rendező: Lerch Tamás) című sorozatok. A magyar animáció nagy mesterei közül Rófusz Ferenc egy gyerek fantáziájából életre kelt csodás kismadár történeteit meséli el, Gyulai Líviusz Mark Twain regénye alapján varázsol vidám rajzfilmsorozatot, Orosz István új izgalmas egyedi alkotással készül. Fazakas Szabolcs határon túli rendező a legnagyobb székely, Orbán Balázs életéből mutat be eddig nem ismert történeteket, míg Hajba László Floki, a kiskutya hangján szól a kisgyerekekhez a kedvesség, az őszinteség és a barátság fontosságáról.  

Bringás brigantik (Fotó: © Kolor Film)

A 24 ismeretterjesztő film, köztük négy határon túli alkotó, múlt és jelen különféle izgalmas témáit dolgozza fel. A tévénézők megismerhetik többek között négy magyar futballedző pályáját, akik világbajnokot faragtak az olasz focistákból a 30-as években (rendező: Papp Gábor Zsigmond), a székelyföldi festőiskola kiemelkedő alkotóit (rendező: Zsigmond Attila), 15 magyar győzelmet az 1896-1936 közötti olimpiák aranyérmesei közül (rendező: Kriskó László), templomok titkait Eperjes Károllyal és Bátor Botond atyával (rendező: Törcsi Levente), a 48-49-es szabadságharcról keringő „makacs legendákat” (rendező: Hevér Zoltán), a mindennapi okostelefon használat emberi jellemre és képességekre gyakorolt hatásait (rendező: Váncsa Gábor), továbbá világhírű magyar festők I. világháborúban eltűnt alkotásainak megtalálását (rendező: Sipos Szilvia). Elkészülhet Kolovratnik Krisztián méltán népszerű Bringás Brigantik sorozatának második évadja és Mosonyi Szabolcs természetfilmes új alkotása is, mely „Európa Amazóniája”, a Dráva vadvilágát mutatja be a nagy sikerű Vad Balaton, Vad Kunság és Vad Szigetköz folytatásaként.    

A támogatott alkotások listája:

Televíziós bemutatásra készülő animációsfilm pályázat nyertesei:  

Piros veréb történetek / Az álruhás pacsirta, Pályázó: Rófuszfilm Kft., Rendező: Rófusz Ferenc
A főszereplő piros veréb egy gyerek fantáziájából kelt életre, mégis csodákra képes. Megérzi, hogy hol és mikor van rá szükség, úgy segít, hogy abban nincs semmi varázslat, csak megértés és szeretet.

Egy jenki Arthur király udvarában 4-5. epizód, Pályázó: Magyar Rajzfilm Kft., Rendező: Gyulai Líviusz
Mark Twain mulatságos regényének ötlete alapján aktualizált vidám rajzfilm sorozat

A dublőr, Pályázó: Dokument-Art Film és Video Kft., Rendező: Orosz István
Miért nem készült el Rákosi Mátyásról a tervezett életrajzi film 1952-ben? A komoly dokumentarizmus és a játékosabb animációs technika plasztikusan idézi meg a korszakot.

A vályogvető - Cigánymesék sorozat, Pályázó: Kecskemétfilm Kft., Rendező: Balajthy László, Tóth-Pócs Roland
A sorozat újabb epizódja a vályogvető mesterséget mutatja be, egy család különleges képességekkel rendelkező legkisebb fia által készített varázstéglák igazságtévő hatásán keresztül.

Draco a borzasztó - harmadik rész: Dr. Akula, Pályázó: Bal Filmkészítő Kft., Rendező: Kelen Bálint
Draco a vidám, kétbalkezes vámpírgyerek újabb kalandjai, a népszerű animációs filmsorozat harmadik, kibővített epizódjában.

Kippkopp és Tipptopp, Pályázó: Studio Whintokka Bt., Rendező: Lerch Tamás
Kippkopp végre társra talál: megérkezik az erdőbe Tipptopp, a gesztenyelány. A többszörösen díjnyertes Kippkopp sorozat újabb epizódja.

Cserebogarak – Balczó, Pályázó: Omega-Kreatív Bt., Rendező: B. Nagy Ervin
Az ötödik epizód a háromszoros olimpiai bajnok öttusázó Balczó András ifjúkori éveiből 5 különböző napot mutat be.

Cipelő cicák 3. epizód, Pályázó: IONART Kft., Rendező: Bárdos Csaba
Az animációs sorozat Berg Judit írónő Cipelő Cicák című, Agócs Írisz illusztrációival tarkított mesekönyveit dolgozza fel. A 3. epizódban a cicák kalózok módjára kincskereső kalandra indulnak.

Orbán Balázs, a legendagyűjtő, Pályázó: Titánia-Master Pro Kft., Rendező: Fazakas Szabolcs
Ez az animációs film Orbán Balázs három, elveszettnek hitt jegyzetfüzetének titkáról szól. A nagyközönségnek eddig nem ismert történeteket mutatunk be a legnagyobb székely életéből.

Floki, Pályázó: Puppetworks Production Kft, Rendező: Hajba László
Floki, az aranyos kiskutya mentora, Kapitány segítségével fedezi fel környékét, vicces kalandokba keveredve. A történetek a kisgyerekeknek szólnak a kedvesség, őszinteség és barátság fontosságáról.      

Televíziós bemutatásra készülő ismeretterjesztő film pályázat nyertesei:  

Élő népviseletek – Kazár, Pályázó: IKON Stúdió Egyesület, Rendező: Székely Orsolya
Kulturális örökség témakörben a kazári palóc viseletet bemutató, 6 részes, rövid ismeretterjesztő sorozat.

Úzvölgye (munkacím), Pályázó: Székely Szeretetszolgálat Alapítvány, Rendező: Novák Lajos
Egy aktuális politikai, történelmi konfliktus hátterének feltárása, ismeretterjesztő film a székelyföldi emlékhelyről.

A nélkülözhetetlen 48 kilométer, Pályázó: TISZApART MÉDIA KFT., Rendező: Hajdu Péter Mihály
A film készítésének célja, hogy a Trianoni békediktátum 100. évfordulójának évében megismertessük a nézőket a békediktátum által elszakított területek egy részének, Észak-Erdélynek visszacsatolásával.

Az olasz futball magyar mesterei, Pályázó: Bologna Bt., Rendező: Papp Gábor Zsigmond
Négy tragikus sorsú magyar futballedző (Egri-Erbstein Ernő, Weisz Árpád, Kertész Géza, Tóth Potya István) pályájának a bemutatása, akik az 1930-as években világbajnokot faragtak az olasz focistákból.

Világraszóló győzelmeink!, Pályázó: Szóvilág Kft., Rendező: Kriskó László
Ebben a sorozatunkban szeretnénk 15 magyar győzelmet bemutatni az 1896-1936 közötti olimpiák aranyérmesei közül. Célunk, hogy további részekben az összes magyar aranyérem feldolgozásra kerüljön.

Ecsetvonások, székelyesen, Pályázó: Rex Video, Rendező: Zsigmond Attila
A tervezett film célja az, hogy a székelyföldi festőiskola kiemelkedő alkotóit és alkotásait vigye a köztudatba két kortárs székelyföldi festőművész közreműködésével.

Építészeti barangolások, Pályázó: G.L.M. Unió Bt., Rendező: Sopsits Árpád
Totalitárius rezsimek építészete az 1930-as,1940-es évek Olaszországában és az 1950-es évek Magyarországán.

Úton Eperjes Károllyal, Pályázó: Lighthouse Film, Rendező: Törcsi Levente
A keresztény istenhit és házainak újszerű bemutatása. Pannónia Szívében legendák és hiedelmek útján haladva templomok titkainak nyomába eredünk Eperjes Károllyal és Bátor Botond atyával.

Erdély és Románia nagy „egyesülése”, Pályázó: Külső Magyarok Kft., Rendező: Major Anita
Célunk azoknak a „nagy” román nemzeti mítoszoknak a vizsgálata, amelyek meghatározzák ma is a románság történeti identitását és a magyarokhoz való viszonyát.

Csak csonthalom?, Pályázó: Krea-Tv Kft., Rendező: Dr. Kormos Ildikó
A magyarok egykori uralkodóiból III. Béla kivételével csak összekuszált, azonosítatlan csontok maradtak. Szétválogatásuk reménytelen, vagy mégsem? A legújabb DNS vizsgálatok csodákra képesek.

Méregzöld mesék 2., Pályázó: Aves-media, Rendező: Szabó Attila
A romániai civilek harca az illegális erdőkitermeléssel illetve a famaffiával szemben.

Vad Dráva, Pályázó: NatFilm Hungary Kft., Rendező: Mosonyi Szabolcs
Természetfilm a Dráva és vízgyűjtő területének, "Európa Amazóniájának"  vadvilágáról.

Legendák, hősök és mártírok 1848-1849-ben, Pályázó: Kisköves Kft., Rendező: Hevér Zoltán
Az 1848-1849. évi szabadságharc időszakról rengeteg „makacs legenda” kering napjainkban is. Sorozatunk tervezett szakértőjével, Prof. Dr. Hermann Róbert történész segítségével ismertetjük meg ezeket.

A figyelő folyó, Pályázó: Szazszorszep SRL, Rendező: Jakab Ervin
A Kis-Küküllő folyó térségének bemutatása oly módon, hogy maga a folyó mesél mindarról, amit lát, hall, vagy amire emlékezik a mintegy 200 km-es útja során.

"Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk…", Pályázó: GERILLA PRESS KFT., Rendező: László Gábor
Átfogó film a magyarországi németek kitelepítéséről. Általánosságban bemutatja a magyar-német kapcsolatokat is a honfoglalástól egészen napjainkig.

Digitális valóság, Pályázó: Dokument-Art Film és Video Kft., Rendező: Váncsa Gábor
Ismeretterjesztő kutatás az okostelefon, mint XXI. századi találmány előnyeiről, hátrányairól. Hogyan és mennyire változtatja meg az ember jellemét és képességeit eme készülék mindennapi használata?

Bringás Brigantik 2. évad, Pályázó: Kolor Film Kft., Rendező: Kolovratnik Krisztián
Sorozat a kerékpározás minden oldaláról, az aktív mindennapokról. Apa és fia, Kolovratnik Krisztián és Borisz túrái közben hasznos tudnivalókról és a bringázás öröméről – szórakoztatóan, informatívan.

Ha elmentem a dóm kapuja előtt... Emlékképek és Trianon drámája Kassa magyar történelmében, Pályázó: Presstige s.r.o., Rendező: Laczkó Sándor
Bemutatjuk Kassát - az 1320 óta szabad magyar királyi várost.  Trianon megakadályozta a magyar kultúra e fellegvárának továbbélését, Kassa Košicévé vált, de magyar jellege megmaradt a háttérben.

Magyarok az Űrben, Pályázó: Studiolamb Kft. Rendező: Koblicska P. Örs
Filmünkben szeretnénk bemutatni a magyar űrkutatás és űrtevékenység múltját, jelenét és jövőjét. Hatását a mindennapjainkra és a  gazdaságra, mindezt mindenki számára érthetően.

Teremtő erő, Pályázó: Art Vision Stúdió Kft., Rendező: Dörflinger László
Hazánk 18. századi történetének talán legjelentősebb mecénása Eszterházy Károly volt. Magyarországon elsőként terveztetett és építtetett egyetemi céllal iskolát, az egri líceumot.

Wanted - A képvadászat, Pályázó: Vombat' 2011 Kft., Rendező: Sipos Szilvia
Képzőművészeti roadmovie- krimi, amelyben világhírű magyar festők I. világháborúban eltűnt alkotásait kerítjük kézre Barki Gergely képvadász segítségével.

Az Új Tudás, Pályázó: Éclipse Film Kft., Rendező: Vízkelety Márton
Hogyan jussunk el a csúcsra az Új Tudás segítségével? Portréfilm Dékány Gyula világhírű magyar kutatóról.

Magyar lángelmék, Pályázó: Múlt-kor Kulturális Alapítvány, Rendező: Bartal Csaba
16 lángelme, 16 egyéni sikeres életút. Olyan magyar géniuszokat mutatunk be, akik azért voltak képesek kimagaslóan maradandót alkotni, mert hittek önmagukban és a megszerzett tudás erejében.

Magyarok nyomában Mongolországban, Pályázó: Palantír Film Alapítvány, Rendező: Füredi Zoltán
A film a magyarok nyomait, teljesítményeit, emlékeit, kapcsolatait kutatja fel Mongóliában a két ország közti diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulójához kapcsolódóan.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem