Hírek

2020. augusztus 11.

41 dokumentumfilm készül az NFI támogatásával

Több mint 300 millió forinttal támogatja televíziós bemutatásra készülő dokumentumfilmek gyártását a Nemzeti Filmintézet. A televíziós alkotások támogatására kiírt pályázatokat óriási érdeklődés övezi. A tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm és az újdonságként meghirdetett tévésorozat pályázatok beadása és feldolgozása is folyamatban van.

A Nemzeti Filmintézet az elmúlt hónapokban meghirdette a televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatási pályázatait. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. A dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animációs-, a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm pályázatokra és a hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat pályázatra összesen több mint 1000 filmtervvel jelentkeztek az alkotók.  

Budapest ostroma (Fotó: Fortepan)

A nagyszámú beérkezett szinopszisra tekintettel a pályázat első fordulójában a dokumentumfilmek gyártására meghirdetett 200 millió forint támogatási keretet a Filmintézet májusban megemelte, hogy minél több minőségi mozgókép készülhessen. A Televíziós Döntőbizottság összesen 302,532 millió forint támogatást szavazott meg 41 dokumentumfilm gyártására.  

Auguszt pavilon 1911-ben (Fotó: Facebook)

A támogatott alkotásokban többek között kiemelkedő személyiségeket ismerhet meg a közönség. Dokumentumfilm készül a Hadik család kalandos történetéről (rendező: Hevér Zoltán), a Bory családról (rendező: Novák Emil), Ferencz József erdélyi unitárius püspökről (rendező: Orbán János Dénes), Rodolforól, a legnagyobb magyar bűvészről (rendező: Géczy Dávid), a modern képzőművészet megkerülhetetlen alkotójáról, Csernus Tiborról (rendező: Surányi András), Brassai Halász Gyula világklasszis fotógráfusról (rendező: Borsody István), az Auguszt család másfél századon átívelő történetéről, mely a főváros múltját is feleleveníti (rendező: Sztanó Hédi), a temesvári születésű Illy Ferenc, a világhírű „Illy” kávé atyjáról (rendező: Makó Andrea), valamint Bence Lajos muravidéki magyar költőről (rendező: Gál Anasztázia).  

Tragikus történelmi események feldolgozására vállalkoznak az alkotók szemtanúk és túlélők megszólaltatásával. Téglásy Ferenc és Téglásy Imre az 56-ot követő megtorló gépezet működését, Vojtkó Ferenc valamint Somogyvári Rudolf is a magyarországi svábok traumáit, Dr. Velkovics Vilmos Budapest ostromát, mely során minden harmadik elesett katonára egy civil áldozat jutott, Pannoniay Boglárka Erzsébet a felvidéki kitelepítések történetét, míg Varjasi-Kispéter Zsófia a hortobágyi kényszermunka táborokból visszatérők újrakezdését és beilleszkedését dolgozza fel készülő dokumentumfilmjében.  

A példaértékű történeket megörökítő filmek között ismerhetik meg majd a nézők a többszáz gyermeket megajándékozó „dévai mikulásokat” (rendező: Novák Lajos), a Magyar Örökség Díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkart és tanárait (rendező: Ducki Witek), a Budapestről a varázslatos Székelyvarságra költözött Baksa József túravezetőt (rendező: Pál Melinda), a Duna-delta természetvédelmét 55 éve szolgáló Kiss J. Botond nemzetközi hírű természettudóst (rendező: Xantus Áron-Xantus Gábor), a Városmajori Katolikus Egyesület több évtizedes megtartó erejének titkát (rendező: Réti László) és a generációk életét jobbá tevő Molnár Mária misszionárius tevékenységét (rendező: Hegedűs Péter).  

Marosszéki Kodály Zoltán gyermekkar

Először készül átfogó munka a magyar képregény történetéről (rendező: Gábor Bence), a várbeli Sziklakórház kalandos múltjáról (rendező: Rozgonyi Ádám), valamint Nikola Tesla, a világhírű feltaláló Budapesten töltött pezsgő időszakáról önéletrajzi írásait feltárva (rendező: dr. Takó Sándor-Bánovits Ottó).  

Jankovics Marcell Magyar szentek és boldogok című sorozatának új epizódja készül, ezúttal a keresztény magyar királyság megteremtésében és megtartásában kulcsszereppel bíró főpapokról. Papp Gábor Zsigmond közkedvelt retró (Budapest retró, Balaton retró) sorozatának folytatása, a Honvéd retró a Magyar Néphadsereg három évtizedét dolgozza fel. Mispál Attila Pilinszky János sorozata, a Csillaghálóban harmadik részével a költőóriásra emlékezhetünk a 2021-ben esedékes 100. születésnapján. Zámborszki Ákos Szomszédaink, a magyarok sorozata Ausztriában, Horvátországban és Szlovéniában folytatódik. Pigniczky Réka a Memory Project keretében készült mintegy 150 interjúból készít filmkivonatot az 56-os forradalom évfordulójára.  

Sziklakórház (Fotó: Facebook)

A támogatott alkotások listája:

Hadikok Pályázó: B&L Line Kft., Rendező: Hevér Zoltán
A film Hadik család kalandos történetét kívánja bemutatni. A család legismertebb tagjai Hadik András tábornok, Hadik János aki kijelölt miniszterelnök volt. Leszármazottjaik ma is köztünk élnek.

90 perc „szabadság” A B-közép és a titkosszolgálat Pályázó: M&M Film Kft., Rendező: Ördög Kovács Márton
A film, a kommunista diktatúra és a ferencvárosi B-közép 1950 és 1990 közötti küzdelmeit dolgozza fel titkosszolgálati jelentések és szurkolói visszaemlékezések alapján.

Magyar szentek és boldogok Pályázó: Vox Trade Zrt., Rendező: Jankovics Marcell
Az epizód főszereplői azok a főpapok, akik főszerepet játszottak a keresztény magyar királyság megteremtésében és megtartásában.

Volt egyszer egy képregény Pályázó: Vertigo Média Kft., Rendező: Gábor Bence
A dokumentumfilm átfogó képet ad a magyar képregényes kultúráról, érintve a képregény történetét a kezdetektől napjainkig, fókuszba helyezve a magyar képregény-kultúra fejlődését.

A Bory család titkai Pályázó: Filmkontroll Kft., Rendező: Novák Emil
A Bory családról szóló történelmi dokumentumfilm egy klasszikus dramatizált dokumentumfilm hagyományait követve, elegáns stílusban mutatná be a Bory család emlékeit Rákoczi János levele nyomán.

A második unitárius aranykor Pályázó: Orczy Kultúrkert Egyesület, Rendező: Orbán János Dénes
Az 1876-ban püspöknek megválasztott Ferencz József 52 évig tartó mandátuma az unitárius egyház eddigi történetében a leghosszabb volt, ezt a korszakot tekintjük a második unitárius aranykornak.

Részekből egészet Pályázó: Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft., Rendező: Szigeti Éva
Házasság, válás, sérült gyermek születése, meddőség, örökbefogadás, megözvegyülés. Egy film arról, hogy különböző nők miként élik meg velük történteket, és milyen technikákkal élik túl a helyzetet.

Vigyázat, csalok! Pályázó: Focusfox Kft., Rendező: Géczy Dávid Rodolfo a legnagyobb magyar bűvész átfogó életrajzi filmje, fikciós jelenetekkel, humoros archívokkal és a családtagok, pályatársak, szakértők és más bűvészek szájából elhangzó drámai történetek.

A kocka Pályázó: Quality Pictures Kft., Rendező: Téglásy Ferenc, Téglásy Imre
Az 1956-os eseményeket követően a Kádár rendszer megtorló gépezete koholt vádak alapján ítél el ártatlan embereket. A film egy ilyen eset bemutatásával a terror általános rendszerét mutatja be.

Honvéd retró Pályázó: Bologna Bt., Rendező: Papp Gábor Zsigmond
A Budapest retró és a Balaton retró rendezőjének új filmje a Magyar Néphadsereg 1960-90 közötti időszakát dolgozza fel archív felvételek segítségével. A narráció katonai szakértők bevonásával készül.

A varázsló Pályázó: Sanzonfilm Kft , Rendező: Surányi András Csernus Tibor a 20.századi magyar képzőművészet megkerülhetetlen alakja, világszinten is az egyik legelismertebb magyar alkotó. Filmünk bemutatja őt és a magyar kultúrtörténet eddig hiányos időszakát.

"Bölcsőben ringattak, batyuval kidobtak!” Pályázó: Médiacentrum Debrecen Kft., Rendező: Vojtkó Ferenc
A magyarországi svábok története. Az 52 perces dokumentumfilm a kommunizmus által okozott traumát mutatja be szemtanukon, áldozatokon keresztül.

Böll közlegény megmentése Pályázó: AnzixFilm Kft., Rendező: Szederkényi Olga
Heinrich Böll Nobel-díjas író a második világháborúban katonaként számos levelet írt Magyarországról is. A hazánkban szerzett megrendítő élményei, vívódásai beépültek későbbi híres műveibe.

Csillaghálóban III. (Pilinszky) Pályázó: Konkam Bt., Rendező: Mispál Attila
Pilinszky János a XX. század egyik legnagyobb magyar költője volt, akinek szellemi jelenléte a mai napig eleven. 2021-ben esedékes századik születésnapján méltó emléket állítunk a sorozat 3. filmjével.

Sziklakórház Pályázó: Filmszem Stúdió, Rendező: Rozgonyi Ádám
A várbeli Sziklakórház kalandos története különös tekintettel Budapest ostromakor és 1956-ban betöltött szerepéről, egy áldozatkész orvos szemszögéből.

A dévai mikulások Pályázó: Stúdió Nova Srl, Rendező: Novák Lajos
Egy lelkes magyarországi közösség karitatív akciója, Mikulásnak beöltözve ajándékokat és adományokat juttatnak el többszáz gyermek számára,  Böjte atya 80 gyermekotthonát keresik fel 5 nap alatt.

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar Pályázó: Filmarin Kft., Rendező: Ducki Witek
Tervezett dokumentumfilmünk az erdélyi - Magyar Örökség díjas - „Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar” kiemelkedő történetét dolgozza fel.

Párizs szeme Pályázó: Omega-Kreatív Bt., Rendező: Borsody István
Brassai Halász Gyula, a 20. század világhírű fotóművész életéről szóló portréfilm.

Szomszédaink, a magyarok - Ausztria, Horvátország, Szlovénia  Pályázó: Golden Root Film Kft., Rendező: Zámborszki Ákos
A film középpontjában a Trianon által elszakított magyarság megítélése áll: mit gondolnak ma a többségi nemzet tagjai a magyarokról Ausztriában, Horvátországban és Szlovéniában?

Baksatanya Pályázó: Szazszorszep SRL, Rendező: Pál Melinda
A budapesti Baksa József a varázslatos Székelyvarságra költözött. Túravezetésekkel mutatja meg Székelyföldet honfitársainak. Édesanya nélkül maradt kislányával próbál talpon maradni a székelyek között.

Az áldozat Pályázó: Crossborder Film Kft., Rendező: Dr. Velkovics Vilmos
Budapest ostroma a magyar sors kitörölhetetlen traumája. A főváros lakossága elképesztő véráldozatot hozott: minden harmadik elesett német vagy magyar katonára jut egy harcban elesett civil.

A pelikán jegyében Pályázó: FILM-ART Stúdió Kft., Rendező: Xantus Áron, Xantus Gábor A nemzeti összetartozás évében is, egyszemélyes szórványsorsban 55 éve szolgálja a Duna deltában a természetvédelem ügyét a most 80 éves Kiss J. Botond, nemzetközi hírű magyar természettudós.

Cukorból, akaratból, szerelemből  Pályázó: Dokument-Art Film és Video Kft., Rendező: Sztanó Hédi
Az Auguszt család másfél századon át húzódó példaszerű történetével Budapest korabeli életébe is betekintést nyerünk.

Hazám a hontalanságban Pályázó: Pannoniay FilmStudio Hungary 2011. Kft., Rendező: Pannoniay Boglárka Erzsébet
A felvidéki kielepítések hiteles története Burián László esperes atya személyes sorsának tükrében.

Püspökök a Néphadseregben Pályázó: Qualiticon Kft., Rendező: Barlay Tamás
1965 után a papi hivatásra készülő teológus hallgatóknak is, tanulmányaik megkezdése előtt be kellett vonulniuk katonának, két évre. A püspökök sajátos nézőpontból rajzolnak képet azokról az évekről.  

Kutyaszorító 2020 Pályázó: Dunatáj Alapítvány, Rendező: Péterffy András
A negyven éve írt Kutyaszorító című Duray könyv óta javult-e a helyzet a Felvidéken? Rövid válasz: nem.

Illy Ferenc  Pályázó: Cinecom Bt., Rendező: Makó Andrea
A világhírű olasz „Illy” kávé atyja a temesvári születésű Illy Ferenc. Filmünk Illy Ferenc kalandos életéről és az Illy kávé történetéről szól.

„Nem szóval, hanem tettel” Pályázó: Igen Média Kft., Rendező: Réti László
Úttörő katolikusok – a film a 30 éves Városmajori Katolikus Egyesület izgalmas rendszerváltáskori küzdelmeit és több évtizedes megtartó erejének titkát mutatja be.

A szocializmus hátsó bejárata Pályázó: Bodográf Bt., Rendező: Csibi László
A rendszerváltásig a romániai - elsősorban magyar nyelvű - média munkatársainak esetenként anekdotába forduló történetei. Széles tapasztalatok, visszaemlékezések egy sajátságos korról.

És te költő mit szólsz? Pályázó: Kéthelyközt Film Kft., Rendező: Gál Anasztázia
Bence Lajos József Attila-díjas muravidéki magyar költő portréja. Ott, ahol egy maroknyi magyar közösségnek élő költője van, ott a versek is elevenen élők.

Tesla nyomában Pályázó: Csillagos Ötös Kft., Rendező: dr. Takó Sándor, Bánovits Ottó
A dokumentumfilm a világhírű feltaláló Budapesten töltött pezsgő időszakát mutatja be, Tesla saját önéletrajzi írását feltárva.

HOMO POLITIKUS Csurka István  Pályázó: NAGY Kft., Rendező: Bakos Katalin
Csurka István ”ami ránk következik a jövendő században a Népvándorlás kora... A nagytőke segíti ezt a vándorlást... saját igényüknek megfelelő néplerakatot akarnak csinálni Európa közepébe...”

Mária  Pályázó: Nótárius 2000 Kft., Rendező: Hegedűs Péter
Molnár Mária egy magyar misszionárius nő volt. Egy gyógyító, hívő, humanista. Generációk életét tette jobbá munkájával. 1943-ban végezték ki 30 000 km-re hazájától. Testét a tengerbe dobták.

Svábkeringő Pályázó: Videant Kft., Rendező: Somogyvári Rudolf A film a magyarországi svábság II.vh utáni kitelepítését dolgozza fel amely olyan interjúkra épül amelyeket 13 évvel ezelőtt  forgattunk  azokkal akik részesei voltak az eseménynek.

Mi történt Visnyeszéplakon? Pályázó: Phoenix MIT Egyesület, Rendező: Dárday István - Szalai Györgyi
Mi történt az elmúlt öt évben az elnéptelenedő Visnyeszéplakon?

Tisztán Pályázó: StratComm Kft., Rendező: Szögi László
Anita és Feri elhatározza, hogy önmegtartóztatásban, a szexualitás kizárásával építik fel kapcsolatukat a házasságkötésig. Döntésükkel magukra zúdítják a poszt-modern társadalom előítéleteit.

Közelünkben a Kelet Pályázó: Afterjka Kft., Rendező: Szabó Simon
Tömegesen kínai állampolgárok érkeztek a 90-es években Magyarországra. Az ő múltjukkal és jelenükkel ismertetjük meg a nézőket. Hogyan gazdagítják és gyarapítják országunkat azok akik itt élnek.

Memory Project 1956 – 2021 Pályázó: 56films Bt., Rendező: Pigniczky Réka
Jelenlegi pályázatunk célja, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára készítsünk egy 55 perces ‘filmkivonatot’ a Memory Project altal készített közel 150 interjúból.

Telepesek  Pályázó: Domaszéki Élhetőbb Faluért Közhasznú Egyesület, Rendező: Varjasi-Kispéter Zsófia
1950. június 23. éjjelén több száz családot hurcoltak el  Magyarországon a hortobágyi kényszermunka-táborokba. Hogyan élnek ma ezek az emberek, hogyan sikerült visszailleszkedniük a társadalomba?

A másodrendű szülő Pályázó: Kino Alfa Produkciós Kft., Rendező: Schwechtje Mihály
Dokumentumfilmünk azt próbálja meg körbejárni, két válóper bemutatásán keresztül, hogy a bíróságok miért követik rutinszerűen azt a gyakorlatot, hogy a nők javára döntenek a gyermekelhelyezés során.

Ennél zöldebb már csak tavasszal lesz! Pályázó: Gláser Jakab Emlék-alapítvány, Rendező: Spitzer Barbara
Hat idős embert egy csapat elhivatott fiatal hallgat és visz vissza a második világháború által elpusztított zsidó gyermekkoruk helyszíneire.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem