Hírek

2021. április 12.

42 alkotásnak szavazott meg támogatást a Nemzeti Filmintézet

7 kisjátékfilm, 15 ismeretterjesztő film, 9 animációs alkotás és 11 dokumentumfilm készülhet az NFI támogatásával. A 42 filmterv összesen 502,8 millió forint gyártási támogatásban részesült és a járvány elleni védekezés miatti többletköltségek fedezésére a korábban már támogatott, gyártásban lévő alkotásoknak 230 millió forint póttámogatás is megítélt a Televíziós Döntőbizottság.

A Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága a 2020-ban meghirdetett, tévés és streaming bemutatásra készülő alkotások támogatására kiírt pályázatainak második fordulójában összesen 42 filmtervnek szavazott meg gyártási támogatást 4 pályázati kategóriában.  

A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó tévés alkotások is készüljenek. A kisjátékfilm, az ismeretterjesztő-, az animációs- és a dokumentumfilm pályázatokra összesen 494 filmtervet adtak be az alkotók a második fordulóban.  

Bánszki Kristóf, Bonta Zoltán, Chilton Flóra, Krisztics Villő, Nagy V. Gergő, Oláh Kata és Tóth Péter Pál rendezésében készülő kisjátékfilmek kaptak ezúttal gyártási támogatást.  

A támogatott ismeretterjesztő filmek között van a II. Andrást és korát bemutató Az elveszett király (rendező: Tősér Ádám), a Hogyan csináljunk rossz filmet? című Tímár Péter-portréfilm (rendező: Somossy Olivér) és Weyer Balázs sorozata, A dallamok, akik vagyunk, mely az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szereplő magyar vonatkozású zenei hagyományokat veszi majd sorra. Kabay Barna rendezésében készül a diktatúra alatti egyházüldözést bemutató A pannonhalmi szamizdat története, továbbá Balogh László, Bárány Krisztián, Barlay Tamás, Bíró András, Borbás Barnabás, Buzás Mihály, Katona Szabolcs, Medgyesi Gabriella-Kucsera Tamás, Nagy Ernő, Sepsi Gergő és a határon túli Zsigmond Attila is ismeretterjesztő filmet rendez az NFI támogatásával.  

A közelmúlt legizgalmasabb, fesztiválkedvenc animációit jegyző alkotók – Erdélyi Judit, Glaser Katalin, Hegyi Olivér, Lantos Júlia, Laszlovszky Zsófia, Igor Lazin, Lehotay Zoltán, Lovrity Anna Katalin és Traub Viktória – vághatnak bele legújabb alkotásaikba.    

Bolyai János

Többek között Csengey Dénes író, politikus (rendező: Bakos Katalin), Baska József festő-, grafikusművész (rendező: Baska Barbara), Scheiber Sándor főrabbi (rendező: Fazekas Lajos-Böhm András), Bolyai János matematikus, tudós (rendező: Gulyás Gyula), Brassai Sámuel polihisztor (rendező: Orbán János Dénes) életét és munkásságát ismertetik meg a nézőkkel a készülő dokumentumfilmek. Zsigmond Dezső Igában címmel forgat az utolsó magyar igásról, Széles Tamás a világhírű kaliforniai borkultúra megteremtője, Haraszthy Ágoston kalandos életét mutatja be. Novák Emil a Csontváry-hagyatékot megmentő Gerlóczy Gedeonról, Szarka Nóra az erdélyi olimpiai álomról, Béli Ádám a román megszállásról, míg Buzás Mihály a vadászat vitatott társadalmi megítéléséről készít dokumentumfilmet.  

2020-ban összesen 9 új pályázatot írt ki az NFI, hogy minél több televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotás valósulhasson meg. Eddig összesen 2112 filmtervet dolgozott fel a szervezet és a Televíziós Döntőbizottság 207 pályázatot támogatott. Mintegy 6,3 milliárd forint támogatással készülnek ígéretes tévéfilmek, sorozatok, animációs-, ismeretterjesztő-, kisjáték- és dokumentumfilmek.  

A tavaly meghirdetett pályázatok közül az NFI hamarosan kihirdeti az animációs sorozat nyerteseket, a forgatókönyv fejlesztési és gyártás előkészítési pályázatok jelenleg is beadhatók, és április 20-tól a gyártási pályázatokat is várja a Filmintézet.

Támogatott alkotások:  

Kisjátékfilm:

Rózsaméz Pályázó: VIDEOPLUS Bt. Rendező: Bonta Zoltán
Apa-fiú-család kapcsolat jövője, Gion Nándor novellái alapján, ahogy egykor még természetes volt - gyerekfilm, elsősorban fiatal felnőtt házasoknak.

Elveszett vőlegény Pályázó: Makabor Studió Kft. Rendező: Oláh Katalin
Anna gyerekkori álma megvalósulni látszik. Megérkezett a vőlegény Amerikából.

Fiúk novemberben Pályázó: Dunatáj Alapítvány Rendező: Tóth Péter Pál
Kisfiúk játszanak, de '56 novembere van.

A vendég Pályázó: Umbrella Kreatív Műhely Kft. Rendező: Nagy V. Gergő
Egy félszeg férfi két titokzatos nő mellé sodródik egy zűrzavaros éjszakán.

SzelFiEgyetem Pályázó: Üveghegy Film Kft. Rendező: Bánszki Kristóf
Még neked diktálják a divatot? Tanulj tovább a Budapesti Szelfiművészeti és Influenszerképző Egyetemen! Az egyetem álompárjának Rómeónak és Anabellnek már csak 12769 követés hiányzik a rekordhoz.

Puliszka Pályázó: StratComm Kft. Rendező: Krisztics Villő
A XX. század első felében egy erdélyi család kilátástalan helyzetbe kerül. Az éhezéssel folytatott napi küzdelem drámai döntésre kényszeríti őket. Ki született túlélőnek? És ki áldozatnak?

Széllel szemben Pályázó: Északi Támpont Egyesület Rendező: Chilton Flóra
Léna és Lilla egy egypetéjű ikerpár, akik gyermekotthonból elszökve a hónapok óta eltűnt édesanyjukat szeretnék felkutatni és kimenteni a bajból.

Ismeretterjesztő film:

Történelem az Olt sodrásában Pályázó: Rex Video Rendező: Zsigmond Attila
Az Olt folyó mentén található magyar épített örökség bemutatása rövid ismeretterjesztő sorozatban

Az elveszett király Pályázó: SALT Communications Kft. Rendező: Tősér Ádám
Nyolcszáz éve adta ki II. András az Aranybullát. A nagy király sírhelyét egy álmos határszéli faluban vélik megtalálni fiatal régészek. Az ásatáson előkerülő tárgyak révén megelevenedik az Árpád-kor.

Hitet és reményt - MDF segélyprogram Erdélybe Pályázó: HeART FILM Kft. Rendező: Balogh László
Történelmi pillanat volt, és lehetett volna ez a két nemzet kiegyezésének történelmi pillanata is.

Domonkosok Magyarországon Pályázó: Műhelyfilm Kft. Rendező: Barlay Tamás
2021-ben emlékezünk meg a magyar Domonkos Rendtartomány 800 éves megalakulásáról.

A szűrők bűvöletében Pályázó: Quality Pictures Kft. Rendező: Katona Szabolcs
Filmünk egy jeles operatőr életútját, küzdelmeit kívánja bemutatni. Fotósként ér el nemzetközi sikereket, majd a ranglétrán felkapaszkodva operatőrként ér el sikereket az optikai szűrők segítségével.

Hogyan csináljunk rossz filmet (Tímár Péter ismeretterjesztőfilm) Pályázó: TRANCE-WAVE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Rendező: Somossy Olivér
Filmünkben szakmaiságról, személyességről és sikerekről beszélgetünk a rendezővel és hogy mi kell egy jó filmhez.

A dallamok, akik vagyunk - Az UNESCO védett zenei szellemi kulturális örökségei Magyarországon és szomszédainál Pályázó: Music Hungary Zeneműkiadó Kft. Rendező: Weyer Balázs
A sorozat 8 részben kívánja bemutatni azokat a részben vagy egészben magyar vonatkozású zenei hagyományokat, amelyek az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szerepelnek.

Egy hely arcai – Badacsony Pályázó: Bodográf Bt. Rendező: Nagy Ernő
Pálos kolostor és kényszermunkatábor - a Badacsony kultúrtörténetileg különleges, két ellentétes szellemi töltésű pontja.

Van-e erre engedély? Pályázó: Krea-Tv Kft. Rendező: Medgyesi Gabriella, Kucsera Tamás
A balatonboglári kápolnatárlatokról készülő film nem pusztán eseménytörténetet kíván bemutatni, hanem a korszak hazai művészettörténeti és társadalompolitikai vonatkozásait is.

A pannonhalmi szamizdat története Pályázó: Projekt Film Kft. Rendező: Kabay Barna
A film a pannonhalmi szamizdat, Legányi Norbert főapát meghurcoltatásán és az Állambiztonsági Szolgálat ügynökjelentésein keresztül idézi fel a diktatúra alatti egyházüldözést.

Az erőszak terei Pályázó: Igen Média Kft. Rendező: Borbás Barnabás
Urbex ismeretterjesztő rövidfilm-sorozat a II. világháború után berendezkedett diktatúra ma is – részben eredeti formában – létező egykori börtöneiről, titkos vallatószobáiról.

I Love Délegyháza Pályázó: Studiolamb Kft. Rendező: Bíró András
Filmünkben szeretnénk bemutatni hogyan fejlődött Délegyháza az elmúlt 30 évben, társadalmilag, gazdaságilag. Természeti adottságai révén milyen lehetőségek rejlenek e helyen.

A magyar őshaza nyomában Pályázó: Csillagos Ötös Kft. Rendező: Bárány Krisztián
A természettudományos módszerek forradalmi fejlődése, és az új régészeti felfedezések új lendületet adtak az őshaza kutatásnak. A film célja az elmúlt évek kutatási eredményeit közérthetően bemutatni.

Mátra – a titokzatos hegy Pályázó: Filmkert Kft. Rendező: Sepsi Gergő
Évek óta a Balaton után a Mátra a legkedveltebb turista úticél. Nélkülözhetetlen egy modern technikával készült ismeretterjesztő film a legkedvesebb hegyünkről.

Úton Pályázó: BUDAMOUNT Film Kft. Rendező: Buzás Mihály
A Szent Jakab zarándokút, magas Bakonyon és a Balaton-felvidéken át vezető, Tihany-Pannonhalma szakaszát mutatja be a film inspiráló módon és mai formanyelven egy különleges műveltségű kísérővel.

Dokumentumfilm:

Igában Pályázó: Dunatáj Alapítvány  Rendező: Zsigmond Dezső
Az utolsó magyar igás története, aki máig járomba szoktatott állatainak igájában él.

Homo politicus - Csengey Dénes Pályázó: Tiszapart Média Kft. Rendező: Bakos Katalin
Célul tűzzük a kor bemutatását, Csengey Dénes szerepén, szerepvállalásán keresztül. Karizmatikus alakját, nem csupán, visszaemlékezésekből, hanem eredeti filmkockákról is megidézzük.

Tértan Pályázó: Kunt Ernő Képíró Műhely Egyesület  Rendező: Gulyás Gyula
Bolyai János munkásságának bemutatása, a tudós és az ember megidézése, a globális tudományos életére gyakorolt hatásának érzékeltetése.

Scheiber Sándor emlékfilm Pályázó: Magyar Képek Egyesület  Rendező: Fazekas Lajos, Böhm András
Scheiber Sándor országos főrabbi tevékenysége a magyar neológ zsidóság fennmaradásáért, melyet fikciós elemekkel kívánunk bemtatni.

Brassai Sámuel, az unitárius polihisztor Pályázó: Orczy Kultúrkert Egyesület Rendező: Orbán János Dénes
Brassai Sámuel a XIX. századi erdélyi magyar tudományosság és közművelődés legjelentősebb személyisége. A páratlan polihisztor portréja kitűnő szolgálatot jelent az unitáriusok jobb "láthatóságának".

Aki bort adott Amerikának – Haraszthy Ágoston kalandos élete Pályázó: Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány Rendező: Széles Tamás
Haraszthy Ágoston, a világhírű kaliforniai borkultúra megteremtőjének kalandos élete.

Cédrusok Pályázó: Szabad Tér - Korona Kft. Rendező: Novák Emil
Gerlóczy Gedeon építész rálel Csontváry festményeire. Vagyonát rááldozza, célja a művész elismertetése. Sikerrel jár, a zseni elszabadul. Szenvedélye megélésén túl önzetlen nemzeti értékmentés történik.

Olimpiai álom Erdélyben Pályázó: Budapest Film Produkciós Kft. Rendező: Szarka Nóra
Ma már kevesen tudják, de 1941-44. között Magyarország a háború utáni első téli olimpia megrendezésére készült, ezért az észak-erdélyi Borsafüreden a kor legmodernebb síközpontját építették fel.

A román megszállás Pályázó: TV COM Kft. Rendező: Béli Ádám
A Román megszállás c. dokumentumfilm a XX. századi magyarság történelmének talán legbizonytalanabb időszakát igyekszik feltárni a néző számára.

A hivatásos vadász Pályázó: Budamount Film Kft. Rendező: Buzás Mihály
A film a hivatásos vadász különleges munkáját, a vadászat vitatott társadalmi megítélését, és ökológiai hatását mutatja be minden természetkedvelő néző számára élvezetes módon, kortárs formanyelven.

Menekülés haza Pályázó: Cameofilm Studio Kft. Rendező: Baska Barbara
Baska József festőművész életművének bemutatása a gyermekkori családi tragédia tükrében.

Animáció:

Meditáció alkonyatkor Pályázó: Hyperion-Live Kft Rendező: Erdélyi Judit
Hamvas Béla novella adaptáció az emberi cselekvésről egy macska szemén keresztül.

Bagye Juon - János bátya Pályázó: Animaci Bt. Rendező: Lehotay Zoltán
1850. Ördögi medve garázdálkodik Erdélyben, a nép Bagye Juonnak hívja. A legenda szerint sérthetetlen. A híres vadász, Swarzenberg herceg nem hisz a babonában és utána indul. Végül ő válik üldözötté.

Love or Left Pályázó: Pi Produkciós Kft. Rendező: Traub Viktória
Paula a kentaur-nő és Arnold a krokodil-férfi szerelmének különös története egy félig ember, félig állat lényekkel benépesített varázslatos világban. A film vágyakról és az önelfogadásról mesél.

Rózsaszín fű Pályázó: CUB Animation Kft. Rendező: Lovrity Anna Katalin
Rozi és kék lova, Zafír elutaznak, hogy messze földön élő jóbarátjukkal, Fannarttal találkozzanak - aki egy különleges kis ajándékkal lepi meg őket a látogatás végén. 

Apufa Pályázó: AZT-Media kft. Rendező: Igor Lazin
Mindannyiunkban él egy apufa. Ez a megindítóan szép történet egy diófa – egy apa és két fia kapcsolatát mutatja be. Egyaránt szól a gyerekekhez, és a szüleikhez is. Gyerekkönyv adaptáció.

A szív kertje Pályázó: CUB Animation Kft. Rendező: Hegyi Olivér
A húszas évei elején járó, kissé neurotikus Juhász Dániel régi álma, hogy nagy festő váljon belőle. A film az egyetemi felvételi interjú napjának néhány óráját követi végig.

OLIVER, THE GIANT Pályázó: M&M Film Kft. Rendező: Lantos Júlia
Oliver, a bolygó egyetlen óriása mindenféle empátia nélkül éli mindennapjait, míg magánya az élet értelmének és saját létezésének megtalálására nem készteti.

Városi legendák 3. sorozat 1-4. epizód Pályázó: Kecskemétfilm Kft. Rendező: Glaser Katalin
Mindenki hallott már sok olyan történetet, amely úgy kezdődik, az apukám testvérének a barátnője mesélte, a szomszéd fia kutyájának az előző gazdájával történt, hogy...

Botanica Exotica Pályázó: Planet for Sale Kft. Rendező: Laszlovszky Zsófia
Animációnk Dale és Alice egymásra találásának története egy apokaliptikus mágneses vihar közepette, melyben intelligens növények segítik őket téren és időn át egy misztikus dzsungelbe.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem