Hírek

2020. április 03.

FFP tábor

 

VEDD BE A KANYART! - A Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. Fast Forward Programjának alkotótábora augusztusban, a Dunakanyarban elhelyezkedő Verőcén.

Forgass, beszélgess, alkoss hozzád hasonló fiatalokkal az FFP csapatának szervezésében!

A Fast Forward Program alkotótáborának célja, hogy a filmes szakma iránt érdeklődő, ambiciózus, 18–35 éves fiatalok találkozhassanak és közösen alkothassanak.

A nyári alkotótábor Budapesttől távol, egy különleges környezetben várja a filmes szakma iránt érdeklődő fiatalokat. A 10 nap alatt a résztvevők kiscsoportokban dolgoznak, valamint előadásokon, workshopokon és közös programokon vesznek részt. A tábor alkotófolyamatát mentorok és egy producer vendégelőadó segítik.  

Jelentkezz már most! Regisztrációs linkek a lap alján.

Mikor: 2021. augusztus 6 – 15.

Kiknek: a filmezés iránt érdeklődő 18–35 éves fiataloknak

Hol: Verőce, Völgy Major

Részvételi díj: 95.000 Ft / fő, amely tartalmazza a szakmai programok, a szállás és a napi háromszori étkezés árát. 

Jelentkezési határidő: 2021. június 14.

Értesítés a jelentkezés elfogadásáról: 2021. július 6.

Részvételi díj befizetési határideje: 2021. július 16.

További részletekért lásd a részvételi feltételeket.

Utazás: egyénileg

Csoportok:

Kisjátékfilm: mentor - Ferenczi Gábor filmrendező, egyetemi oktató
Dokumentumfilm: mentor - Zurbó Dorottya filmrendező, egyetemi oktató
Animáció: mentor – Csáki László animációs filmrendező, képzőművész, egyetemi oktató
Hang: mentor - Várhegyi Rudolf hangmester, sound designer 

Vendégelőadó: Petrányi Viktória producer

A tábor szakmai vezetője Pálos György filmrendező, producer, egyetemi tanár.

Együttműködő partnerünk a Budapesti Metropolitan Egyetem, aki a technikai eszközöket biztosítja.  

Csoportok:

1. Kisjátékfilm (2 csoportban)

Mentor: Ferenczi Gábor filmrendező, egyetemi oktató

Cél:

A csoportok Verőce és a szűkebb környék helyszínei által inspirálva kisjátékfilmet készítenek 5–9 perc hosszúságban. A résztvevők ezen keresztül megismerik a fikciós filmkészítés technikai és alkotófolyamatát, az együttes munka dinamikáját, az ezzel együttjáró kommunikációs helyzeteket és azok megoldási lehetőségeit.

Tematika:

A gyalog, biciklivel, esetleg rövidebb autózással elérhető helyszíneket, mint egy emlék vagy vágy, esetleg egy felmerülő fikciós helyzet helyszíneként kell elképzelni, majd ezeket az érzeteket narratív struktúrába rendezve a forgatásig fejleszteni. A résztvevők egyéni affinitásuk, egymás megismerése és a mindenki által elfogadott szinopszis figyelembevételével a tervet – alapos előkészítés után – leforgatják, megvágják, és hangosítják. A csoportok tagjai: forgatókönyvíró, rendező, operatőr, vágó, rendezőasszisztens/ gyártásszervező. A további stábszerepeket és színészi feladatokat a felálló stábon belül, kettős funkciókkal oldjuk meg.

2. Dokumentumfilm (2 csoportban)

Mentor: Zurbó Dorottya filmrendező, egyetemi oktató

Cél:

A workshop a dokumentumfilm-készítés alapjaival ismerteti meg a jelentkezőket, arra helyezve a hangsúlyt, hogy miként lehet a valóság töredékeiből dramatikus történetet felépíteni. A workshop során a résztvevők két 710 perces kreatív dokumentumfilmet készítenek el csapatban.  A résztvevők a helyszínen talált valós történetek, élethelyzetek, sorsok és szereplők bevonásával megtanulják a valóság dramatizálásának lépéseit. A folyamat megismerteti őket a dokumentumfilm-készítés professzionális stációival és körülményeivel, a téma kutatásától, a koncepció kialakításán és prezentációján keresztül a forgatás és utómunka alkotói fázisáig. A filmkészítés technikai folyamata mellett a résztvevők megtapasztalják a közös alkotás dinamikáját, a valós szereplőkkel való együttműködés lehetőségeit, a valóság analizálásának és drámai szerkezetté formálásának technikáit, a gyors alkotói döntések meghozatalának fontosságát és a közös filmkészítés örömét.

Tematika:

A két csapat a tábor első napjaiban megismeri a helyszínt, és valós történetek, szereplők, forgatható élethelyzetek után kutat a faluban. A kutatást közös esti konzultációk kísérik, ahol a csapatok lépésről-lépésre alakítják ki mentorukkal a kiinduló koncepciót és a következő napok forgatási tervét. A forgatások során kreatív gyakorlatok segítik a csapatokat a talált témák fejlesztésében és a forgatási módszer kidolgozásában. A forgatásokat esti konzultációk kísérik, ahol a nyersanyag, a szereplők és a szituációk mélyebb elemzése és megértése segítségével a csapat tagjai a valóság elemeiből rugalmasan kialakítják a film dramaturgiai és esztétikai alapvetéseit. Az utómunka során megismerkednek a kreatív vágás és hangkeverés lehetőségeivel. A csoportok tagjai: rendező, operatőr, vágó.

3. Animáció

Mentor: Csáki László animációs filmrendező, képzőművész, egyetemi oktató

Cél:

Egyedi 2D rajzanimációs rövidfilm tervezése, rendezése és gyártása 1–2 perc hosszúságban, közösen kivitelezve. Minden résztvevő a stábban egy fontosabb munkakörért/alkotómunkáért felel, modellezve így az animációs filmgyártás folyamatát. A közös munka során az alkotók megismerik az animációs filmkészítés lehetőségeit, gyártási fázisait és a filmgyártáshoz használt animációs szoftvert és egy vágóprogramot. A kijelölt szerepekhez rendelt feladaton kívül egyéb munkafolyamatokba is van lehetőség, sőt ajánlott bekapcsolódni. A csoport tagjai: grafikus (storyboard, figura- és háttértervező), animátor, vágó és kompozitőr.

Tematika:

Színész közreműködésével, előre felvett hanganyagra (narráció) egyedi animációs film tervezése és kivitelezése 1–2 perc hosszúságban. A storyboard, majd az animatik közös konzultációk során fejlesztett történet és dramaturgia alapján készül. Ezután elindul a design pack tervezése (figura-, háttér- és látványtervek) és az animatik vágása. Az animációs csoport a tábor idejének első harmadában prezentálja a filmtervet, bemutatja az animatikot és a vizuális anyagokat: figura-, háttér- és látványterveket. A visszajelzések alapján még finomítható az animatik, majd elkezdődik a film gyártása (animálása és a hátterek tervezése), majd az elkészült jelenetek kompozitálása (a figura és a háttér összerakása, effektezése). Ha elkészült az összes animált jelenet, akkor a csoport finomítja a ritmust és a vágást, majd a legvégén a kész anyagra elkészíti a hangot (zörejezés, zene, atmoszféra, sound design) és a főcímet a hang csoport segítségével.

4. Hang

Mentor: Várhegyi Rudolf, hangmester, sound designer

Cél:

Elsődleges cél a táborban készült filmek hangosítása, beleértve a helyszíni hangfelvétel készítését, majd az editálást és a keverést. Olyanok jelentkezését várjuk, akiket érdekel a filmkészítés, azon belül is a hang világa. A hang csoport egyaránt hasznos kezdőknek és haladóknak is, mert az alapismereteken kívül lehetőség lesz oldott, tábori hangulatban gyakorolni, szakmai fogásokat elsajátítani.

Tematika:

A hang csoport résztvevői a tábor első napjaiban elméleti oktatás keretében megismerik egy átlagos rövidfilm elkészítésének folyamatait, technikai és esztétikai követelményeit, illetve a fikciós, a dokumentum- és az animációs film hangi különbözőségeit filmvetítéseken, elemzéseken és személyes beszámolókon keresztül. A későbbiekben rendszerezik és önálló gyakorlatok keretében kipróbálják a tábor hangtechnikai berendezéseit, összeállítanak egy vagy több számítógépes munkaállomást, ahol később a hangi utómunkákat készítik. A forgatókönyvek létrejötte után, komplett hangstábként (mikrofonos, hangfelvevő) segítik a forgatási munkálatokat. Dialógusokat, zajokat, zörejeket rögzítenek és kreatív alkotóként részt vesznek a végleges filmhang kialakításában.


Jelentkezés

Kérjük, jelöld meg, hogy melyik csoportba (kisjátékfilm, dokumentumfilm, animáció vagy hang) szeretnél jelentkezni. Egyszerre több csoportba és több szerepkörre is lehet jelentkezni, ebben az esetben a tábor szervezői döntik el, hogy melyikbe kerülsz. A jelentkezés feltétele a lenti tevékenységek valamelyikében megszerzett minimális szakmai tapasztalat. Minden jelentkezőtől egy korábban készített referenciamunkát, eddigi szakmai tevékenységeinek, szoftverismeretének leírását és opcionálisan max. egy oldalas motivációs levelet várunk.

1.   Jelentkezés a kisjátékfilmes csoportba:

A kisjátékfilmes csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével, és az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni.

Referenciamunka:

Forgatókönyvíró: egy max. 3 oldalas forgatókönyv vagy novella és/vagy elkészült max. 3 perces rövidfilm, amelynek forgatókönyvírója voltál. A novellát/forgatókönyvet és linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Rendező: korábbi munkák felsorolása és elkészült rövidfilm vagy filmrészlet link, amelynek rendezője voltál. A videó linket/linkeket a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Operatőr: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek operatőre voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Vágó: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek vágója voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Gyártásszervező: korábbi szervezési feladataid, munkáid rövid leírása (max. 1 oldal), legyen az a közösségi élet vagy a társas munkavégzés bármely területéről. A leírást a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Rendezőasszisztens: korábbi szervezési feladataid, munkáid rövid leírása (max 1 oldal), legyen az a közösségi élet vagy a társas munkavégzés bármely területéről. A leírást a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

A kisjátékfilmes csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

2.   Jelentkezés a dokumentumfilmes csoportba:

A dokumentumfilmes csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével, és az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni.

Referenciamunka:

Rendező: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és elkészült rövidfilm vagy filmrészlet link, amelynek rendezője voltál. A videó linket/linkeket a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Operatőr: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek operatőre voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Vágó: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek vágója voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

A dokumentumfilmes csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

3.   Jelentkezés az animációs csoportba:

Az animációs csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével, és az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni.

Referenciamunka:

Storyboard rajzoló: egy komplett storyboard vagy képregény vagy sketchbook. Egy pdf fájlban, max. 5 oldal, max 15 mb.

Grafikus: figuratív illusztráció vagy figura- és háttértervek. Egy pdf fájlban, max. 5 oldal, max 15 mb.

Animátor: animációs programismeret leírása és (technikától független) animáció vagy filmrészlet. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Vágó és kompozitőr: vágó és kompozitáló szoftverismeret leírása és egy film/mozgókép részlet, max. 3 perc hosszúságban referenciaként feltölteni/linket küldeni. Ha vannak korábbi vágó és kompozitőr tapasztalatok, akkor doc, vagy pdf dokumentumban írva kérjük feltölteni.

Az animációs csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.  

4.   Jelentkezés a hang csoportba:

A hangos csoportba az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni. Filmkészítéshez használt szoftver ismerete előnyt jelent (pl. Adobe Audition, Reaper, Pro Tools stb.), de nem feltétel.

Referencia munka:

Hang csoport: Hanganyag vagy más multimédiás felvétel linkjét docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni, amennyiben készítettél már ilyet vagy közreműködtél benne. Továbbá a kapcsolódó tevékenységek (pl. zenélés, rádiózás stb.) leírása.

A hang csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

A változtatás jogát fenntartjuk!

Részvételi feltételek

További információ: ffp@nfi.hu

 

A tábor utolsó öt napjára csatlakozik a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) könnyűzenei exportiroda saját mentortábora, az Outbreakers' Lab is, amelynek küldetése, hogy külföldi, nemzetközileg elismert szakemberek bevonásával a hazai dalszerzők olyan nemzetközi zeneipari tudást sajátíthassanak el, amihez itthon nem férhetnek hozzá. A tábor mentorai által kiválasztott dalszerzőknek lehetősége nyílik a közös gondolkozásra, karriertervezésre és a saját artisztikus víziójukhoz illeszkedő hosszú távú stratégia felállítására.

A 2021-es mentortábor teljes mértékben a korábbi évek hagyományát követi azzal a különbséggel, hogy jelen filmes alkotótáborunkkal együttműködve egy olyan közös eseményt hoz létre, aminek célja a zeneszerzők és filmesek egymásra találása, kooperációk ösztönzése. Ha a zenei rész érdekel, bővebb infókat hamarosan a HOTS - Hungarian Oncoming Tunes facebook oldalán találsz majd.

 

FFP TÁBOR GALÉRIA

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem