Hírek

2019. április 03.

FFP tábor

 

A LÁTHATÓ HANG - A Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt. Fast Forward Programjának alkotótábora augusztusban Terényben.

Legyél TE az életed rendezője!

Forgass, beszélgess, alkoss hozzád hasonló fiatalokkal az FFP csapatának szervezésében!

A Fast Forward Program terényi alkotótáborának célja, hogy a filmes szakma iránt érdeklődő, ambiciózus, 18–35 éves fiatalok találkozhassanak, és közösen alkothassanak.  

A nyári alkotótábor Budapesttől távol, egy különleges környezetben várja a filmes szakma iránt érdeklődő fiatalokat. A bő egy hét alatt a résztvevők kiscsoportokban dolgoznak, valamint előadásokon, workshopokon és közös programokon vesznek részt. A tábor alkotófolyamatát mentorok és vendégelőadók segítik.

Jelentkezz már most! Regisztrációs link a lap alján.

Mikor: 2019. augusztus 11–19.

Kiknek: a filmezés iránt érdeklődő 18–35 éves fiataloknak

Hol: Terény, a NOHA Stúdió ökológiai szemléletű alkotó- és közösségi tere

Mennyiért: 70.000 Ft / fő, amely tartalmazza a szakmai programok, a szállás és a napi háromszori étkezés árát. 

Jelentkezési határidő: 2019. május 20.

Értesítés a jelentkezés elfogadásáról: 2019. június 4.

Részvételi díj befizetési határideje: 2019. június 28.

További részletekért lásd a részvételi feltételeket.

Utazás: egyénileg

A tábor szakmai vezetője Pálos György filmrendező, producer, egyetemi tanár

Együttműködő partnerünk a Budapesti Metropolitan Egyetem, aki a technikai eszközöket biztosítja.

 

Csoportok:

1. Kisjátékfilm

Mentor: Ferenczi Gábor filmrendező, egyetemi oktató

Létszám: 7 fő

A workshop célja: 

A 7 főből álló csoport talált hanganyagból inspirálva, kisjátékfilmet készít 5–9 perc hosszúságban. A résztvevők ezen keresztül megismerik a fikciós filmkészítés technikai és alkotó folyamatát, az együttes munka dinamikáját, az ezzel együttjáró kommunikációs helyzeteket és azok megoldási lehetőségeit.

Tematika:

Az Orsósmagnó Gyűjtemény hanganyagának felhasználásával (privát hangfelvételek, riportok, népdalgyűjtés, közvetítés, vers, talált hangok, atmoszférák) fikciós helyzeteket kell elképzelni, majd ezeket narratív struktúrába rendezni, fejleszteni. Az egyéni affinitás, egymás megismerése, és a mindenki által elfogadott szinopszis figyelembevételével, alapos előkészítés után a tervet leforgatják, megvágják, és hangosítják. A csoport tagjai: 2 fő forgatókönyvíró, 1 fő rendező, 2 fő operatőr, 1 fő vágó, 1 fő hangmester.

 

2. Dokumentumfilm

Mentor: Zurbó Dorottya filmrendező, egyetemi oktató

Létszám: 7 fő

A workshop célja:

Két 710 perces kreatív dokumentumfilm elkészítése két csapatban.  A résztvevők a helyszínen talált valós történetek, élethelyzetek, sorsok és szereplők bevonásával megtanulják a valóság dramatizálásának lépéseit. A folyamat megismerteti őket a dokumentumfilm-készítés professzionális stációival és körülményeivel, a téma kutatásától, a koncepció kialakításán és prezentációján keresztül a forgatás és utómunka alkotói fázisáig. A filmkészítés technikai és alkotó folyamata mellett a résztvevők megtapasztalják a közös alkotás dinamikáját, a valós szereplőkkel való együttműködés lehetőségeit, a valóság analizálásának és drámai szerkezetté formálásának technikáit, a gyors alkotói döntések meghozatalának fontosságát és a közös filmkészítés örömét.

Tematika:

A két csapat a tábor első napjaiban megismeri a helyszínt és valós történetek, szereplők után kutat a faluban. A filmekben felhasználható az Orsósmagnó Gyűjtemény hanganyaga (privát hangfelvételek, riportok, népdalgyűjtés, közvetítés, vers, talált hangok, atmoszférák). A lehetséges témák megtalálása, a kiinduló koncepció és forgatási terv kialakítása. A forgatásokat esti konzultációk kísérik, ahol a nyersanyag, a szereplők és szituációk mélyebb elemzése és megértése segítségével a csapat tagjai a valóság elemeiből rugalmasan kialakítják a film dramaturgiai és esztétikai alapvetéseit. Az utómunka során megismerkednek a kreatív utómunka lehetőségeivel vendégelőadó bevonásával. A két csoport tagjai: 1-1 fő rendező, 1-1 fő operatőr, 1-1 fő vágó, 1 fő hangmester.

 

3. Animáció

Mentor: Csáki László animációs filmrendező, képzőművész, egyetemi oktató

Létszám: 7 fő

A workshop célja:

Talált hanganyagból inspirálva, egy animációs film tervezése, rendezése és gyártása 1–2 perc hosszúságban, csoportban, közösen kivitelezve. Minden résztvevő a stábban egy fontosabb munkakörért/alkotó munkáért felel, modellezve így az animációs filmgyártás folyamatát, megismerik az animációs filmkészítés lehetőségeit, gyártás fázisait és a filmgyártáshoz használt animációs szoftvert és egy vágóprogramot. A kijelölt szerepekhez rendelt feladaton kívül egyéb munkafolyamatokba is van lehetőség, sőt ajánlott bekapcsolódni. A csoport tagjai: 1 fő forgatókönyvíró, 1 fő storyboard rajzoló, 1 fő vágó, 1 fő grafikus (háttér és figuratervezés), 3 fő animátor

Tematika:

Az Orsósmagnó Gyűjtemény hanganyagának felhasználásával (privát hangfelvételek, riportok, népdalgyűjtés, közvetítés, vers, talált hangok, atmoszférák) animációs film tervezése és kivitelezése 1–2 perc hosszúságban. Közös konzultációk során a téma és az inspirációs hanganyag megkeresése, kiválasztása; majd a forgatókönyvíró megírja a film forgatókönyvét, amit közösen véglegesít a csoport. Ez alapján készül a storyboard, ezzel párhuzamosan a figura- és látványtervek. Közös konzultáción véglegesítik a design packot (figura- és háttérterv) és a storyboardból vágott animatikot (állóképekből összevágott, hangosított vázlata a filmnek). Az animatik alapján elkezdődik a film animálása és a hátterek kivitelezése, kompozitálása (a figura és a háttér összerakása, effektezése). Ha elkészült az összes animált jelenet, akkor a csoport finomítja a ritmust és újravágja a filmet, majd a legvégén a kész anyagra elkészíti a hangot és a főcímet.

 

***

 

Általános jelentkezési feltételek:

Kérjük, jelöld meg, hogy melyik csoportba (kisjátékfilm, dokumentumfilm vagy animáció) szeretnél jelentkezni. Egyszerre több csoportba és több szerepkörre is lehet jelentkezni, ebben az esetben a tábor szervezői döntik el, hogy melyikbe kerülsz.

A jelentkezés feltétele a lenti tevékenységek valamelyikében megszerzett minimális szakmai tapasztalat. Minden jelentkezőtől egy korábban készített referenciamunkát várunk és opcionálisan max. egy oldalas motivációs levelet.

 

1. Jelentkezés a kisjátékfilmes csoportba:

A kisjátékfilmes csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével, és az arra összeállított anyagokkal lehet jelentkezni. 

Referencia munka:

 • Forgatókönyvíró: egy max. 5 oldalas forgatókönyv vagy novella és/vagy elkészült max. 3 perces rövidfilm, amelynek forgatókönyvírója voltál. A novellát/forgatókönyvet és linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Rendező: korábbi munkák felsorolása és elkészült rövidfilm vagy filmrészlet link, amelynek rendezője voltál. A videó linket/linkeket a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Operatőr: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek operatőre voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel ) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Vágó: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek vágója voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Hangmester: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek hangmestere voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

A kisjátékfilmes csoportba lezárult a jelentkezés.

 

2. Jelentkezés a dokumentumfilmes csoportba:

A dokumentumfilmes csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével, és az arra összeállított anyagokkal lehet jelentkezni. 

Referencia munka:

 • Rendező: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és elkészült rövidfilm vagy filmrészlet link, amelynek rendezője voltál. A videó linket/linkeket a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Operatőr: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek operatőre voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Vágó: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek vágója voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Hangmester: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek hangmestere voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

A dokumentumfilmes csoportba lezárult a jelentkezés.

 

3. Jelentkezés az animációs csoportba:

Az animációs csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével, és az arra összeállított anyagokkal lehet jelentkezni. 

Referencia munka:

 • Forgatókönyvíró: egy max. 5 oldalas forgatókönyv vagy novella és/vagy elkészült max. 3 perces rövidfilm, amelynek forgatókönyvírója voltál. A novellát/forgatókönyvet és linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Storyboard rajzoló: egy komplett storyboard vagy képregény vagy sketchbook. Egy pdf fájlban, max. 5 oldal, max 15 mb.
 • Grafikus: figuratív illusztráció vagy figura- és háttértervek. Egy pdf fájlban, max. 5 oldal, max 15 mb.
 • Vágó: filmrészlet, amelynek vágója voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Animátor: animációs programismeret leírása és (technikától független) animáció vagy filmrészlet. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Az animációs csoportba lezárult a jelentkezés.

 

A változtatás jogát fenntartjuk!

Részvételi feltételek

További információ: ffp@filmalap.hu

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem