Képzés

Műfaji forgatókönyvíró képzés

 

A műfaji forgatókönyvíró kurzus 2020 májusában lezárult.

 

 

Képzés célja

A képzés elsődleges célja, hogy magas szintű szakmai tudást adjon leendő műfaji filmek írásához. Jelen tanfolyam célja nem csupán a szakmai ismeretek átfogó oktatása, hanem a képzés végére a kurzus vállalt célkitűzése alkotónként egy-egy végleges forgatókönyv megírása. Így egyesíti magában a képzés a forgatókönyvírás és a forgatókönyv-fejlesztés lényegi elemeit.

Képzés leírása

A létszámtól függően a csoportot 1 vagy 2 tutor vezeti, ők szabályozzák a csoportdinamikát és az ismert szakmai workshopokhoz hasonló, csoportos foglalkozásokon gondozzák a filmterveket. Az író-dramaturg/fejlesztő munkafolyamat gyakorlati modellezése érdekében a csoporton belül az első félévben párok alakulnak és egymás filmtervét segítik. A forgatókönyv írása során a kurzus résztvevői konzultálnak az egyes filmes szakmák képviselőivel (operatőr, látványtervező, színész, vágó, gyártásvezető stb.), hogy az alkotói folyamat során beépíthessék a gyártási gyakorlat szempontjait is.

A hallgatók a gyakorlatközpontú képzésben megismerkednek a dramaturgia alapfogalmaival, a műfaji forgatókönyvírás fogásaival és technikájával. Esettanulmányokon keresztül, elismert alkotók segítségével kapnak betekintést a műfaji film ismeretébe.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak a pályakezdő forgatókönyvíróknak ajánljuk a kurzust, akik már valamilyen forgatókönyvíró képzésben részt vettek vagy tapasztalatot szereztek már ezen a területen. A tanfolyamra jelentkezhetnek műfaji történetmesélés iránt érdeklődő gyakorlattal nem rendelkező alkotók is.

Jelentkezés feltételei

  • 18. életév betöltése
  • maximum 5 oldalas PDF formátumú műfaji filmes treatment (fantasy, thriller, romantikus vígjáték, vígjáték, horror, musical, családi / ifjúsági film, történelmi film stb.)
  • egy jelentkező maximum 2 db pályázati treatmentet nyújthat be
  • opcionális módon motivációs levél is beküldhető

A képzés résztvevőinek kiválasztása a jelentkezési határidő lezárultát követően kezdődik meg.

A felvételi folyamat során háromfős szakmai zsűri választja ki a képzés résztvevőit. A képzésen legalább 5, legfeljebb 10 fő vehet részt. A résztvevőkkel az NFI képzési szerződést köt. A képzési szerződés kizárólag természetes személlyel köthető meg.

A felvételi folyamat során szóbeli meghallgatásra is sor kerülhet.

A pályaművekről rövid, szöveges értékelés készül az alábbi szempontok alapján:

  • Filmötlet – koncepció minősége (0-10 pont)
  • A filmötlet műfaji potenciálja (0-10)
  • Karakterek kidolgozottsága (0-10 pont)
  • Dramaturgiai szerkezet kidolgozottsága (0-10 pont)
  • Filmszakmai képzettség, korábbi mozgóképes alkotások, filmszakmai gyakorlat (0-5 pont)

A megszerezhető maximális pontszám zsűritagonként 45 pont, tehát a három zsűritagtól összesen 135 pont.

A jelentkezés értékelésének határideje: 2019. június 30.

A felvétel eredményéről minden jelentkező írásos értesítést kap, és azokat az NFI a honlapján közzéteszi.

 

Képzés időpontja, helyszíne

A forgatókönyvíró képzés 2019 szeptember közepétől 2020 májusáig tart.

 A szakmai órákat hetente két alkalommal, hétköznap délutánonként tartjuk, illetve néhány alkalommal intenzív szombati workshopokra és konzultációs alkalmakra is kell számítani. A képzés során nyitott mesterkurzusokat is szervezünk.

A képzés helyszíne a Nemzeti Filmintézet Zrt. (1145 Budapest, Róna utca 174. N épület).

Részvételi díj

150.000 Ft

A szakmai zsűri két résztvevő számára tandíj összegével azonos ösztöndíjat biztosít. Az ösztöndíjas helyeket a felvételi folyamat során legeredményesebb, legmagasabb pontszámot szerző jelentkezők kapják.

Képzésben résztvevők száma

A képzésben minimum 5, maximum 10 hallgató vesz részt.

Képzés óraszáma, ütemezése

A hallgatók 383 órás képzésben vesznek részt, ez tartalmazza az elméleti órákat, a szakemberek vezetésével heti három alkalommal tartott konzultációs órákat, az intenzív workshopokat, illetve a mesterkurzusokat.

Az első félévben az elméleti ismereteken lesz a hangsúly, a második félévben a gyakorlati képességek fejlesztésére fókuszálunk.

Képzés zárása

A képzés végére a résztvevők megírják a forgatókönyvük első verzióját. Az alkotók a forgatókönyveiket egy szakmai nap keretén belül megrendezett pitch fórumon mutatják be a magyar filmszakmának, forgatókönyvíróknak, rendezőknek, producereknek.

A képzés elvégzéséről a Nemzeti Filmintézet által kiállított Tanúsítványt kap a résztvevő.

További információ: forgatokonyv.kepzes@nfi.hu 

A képzés a Forgatókönyv-fejlesztési Igazgatóság vezetésével, a Képzési és Innovációs Igazgatóság közreműködésével valósul meg.

 

Oktatók bemutatása

Angyalosy Eszter író, forgatókönyvíró, forgatókönyv-konzultáns

Évekig szórakoztató irodalmi főszerkesztőként dolgozott, mielőtt a könyvek világát a filmekére cserélte. 2015-ben jelent meg első regénye Wonderland címmel. Szintén 2015-ben került a magyar HBO-hoz forgatókönyv-fejlesztőként, ahol több mint egytucat sorozaton dolgozott a legkülönbözőbb zsánerekben, a sci-fitől a vígjátékon keresztül az ifjúsági sorozatig. 2017-ben kezdett nemzetközi workshopokon előadásokat tartani a sorozatírásról, jelenleg a Torino Series Lab, illetve az amerikai Stowe Story Lab egyik tanára. 2019-től szabadúszó forgatókönyvíró, két nagyjátékfilmen és első saját sorozatán dolgozik.
   

Benkő Orsolya dramaturg, forgatókönyvfejlesztő

Benkő Orsolya 2010 óta dolgozik dramaturgként. Szakmai tapasztalatot először nemzetközi workshopokon szerzett: a Torino Filmlab szervezésében indított egyéves Script and Pitch képzésen, valamint a European Short Pitch-en több ízben story editorként vett részt. A Magyar Nemzeti Filmalapnál 2011-től 2018-ig forgatókönyvfejlesztőként dolgozott. 
   

Bodzsár Márk forgatókönyvíró, dramaturg, rendező

2009-ben végezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró szakán. Íróként dolgozott a Társas játék (HBO) és az Alvilág (RTL Klub) című sorozatokban. Az írás mellett rendez is; első nagyjátékfilmje az Isteni műszak (2013) volt, a Drakulics elvtárs pedig 2019 őszén kerül mozikba. Dramaturgként részt vett Horváth Lili A szerdai gyerekek és Bagota Béla Valan című filmjében. Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című filmjének a társírója volt. W. úr üzen című színdarabját 2013-ban mutatták be az Átriumban.
   

Búss Gábor Olivér forgatókönyvíró, dramaturg

Búss Gábor Olivér 1971-ben született Miskolcon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei újságok újságírója volt, majd 1997-98-ban megírta az Üvegtigris forgatókönyvét. Ezt követően kezdett el játékfilm forgatókönyvekkel (Üvegtigris 2-3, Kútfejek, Kölcsönlakás) és televíziós sorozat forgatókönyvekkel (Holnap tali, Ízig-vérig, Drága örökösök) és színdarabokkal (Keleti Pu, Legyen a feleségem, Kölcsönlakás, Kellemes húsvéti ünnepeket) írásával, illetve adaptációjával foglalkozni.
   

 

Divinyi Réka forgatókönyvíró, dramaturg

Színházdramaturgként végzett, több budapesti és vidéki színházban dolgozott. Több nagysikerű játékfilm (pl. Csak szex és más semmi, Szabadság szerelem, Kaméleon, Valami Amerika, Veszettek, BÚÉK) és televíziós sorozat (Társas játék, Csak színház és más semmi, Ízig-vérig) fűződik a nevéhez. A Filmalap megalakulása után három évig forgatókönyv-fejlesztési igazgató volt, jelenleg a döntőbizottság tagja. 2017 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanít.  
   

Goda Krisztina forgatókönyvíró, dramaturg, rendező

Diplomáit a londoni National Film and Television Schoolban, illetve a Los Angeles-i UCLA-én szerezte. Több filmjével jelentős közönségsikert aratott, mint például a Csak szex és más semmi, Szabadság, szerelem, Kaméleon, BUÉK. Számos filmben dolgozott dramaturgként, forgatókönyvíróként. 2016 óta a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztője.
   

Hegedüs Bálint forgatókönyvíró, dramaturg

Számos televízió- és nagyjátékfilm forgatókönyvírója. 2011-től a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztője, 2015-től a fejlesztés vezetője. Dramaturgiát és forgatókönyvírást tanított az SZFE-n, ELTE-n és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen.
   

Jakab Juli forgatókönyvíró, dramaturg

2013-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen filmdramaturg-forgatókönyvíróként. Az elmúlt tíz évben folyamatosan dolgozott kis- és nagyjátékfilmekben, sorozatokban íróként és dramaturgként, de a szakma más területein is gyakran kipróbálja magát. 2018 februárja óta a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztője.
   

Köbli Norbert forgatókönyvíró, dramaturg

Számos díjnyertes televízió- és nagyjátékfilm forgatókönyvírója (A vizsga, Apró mesék, Örök tél, Félvilág, A berni követ stb.). Tehetségét több televíziósorozatban is bizonyította vezető íróként és forgatókönyvíróként. Dramaturgként és forgatókönyv-konzultánsként számos projektben vett részt. Magyarra fordította Syd Field és Egri Lajos klasszikus könyveit.
   

Lengyel Balázs forgatókönyvíró, dramaturg, rendező

Lengyel Balázs rendező-forgatókönyvíró, tanulmányait a Binger Filmlab, a London Film Academy-n, valamint az ELTE Esztétika és Film szakán végezte. Munkái között megtalálhatóak mozifilmek, tévé sorozatok, kisjátékfilmek és animációs projektek is. Vezető íróként jegyzi a többszörösen díjazott Aranyélet sorozat második évadát, társíróként a Kojot és Völgy című filmeket. Fejlesztőként dolgozik a Magyar Nemzeti Filmalap forgatkönyv-fejlesztő csapatában. Rendezőként első mozifilmje, a Lajkó cigány az űrben, "A" kategóriás fesztiválokon debütált és elhozta a trieszti sci-fi fesztivál közönségdíját.
   

Lovas Balázs forgatókönyvíró, dramaturg

Karrierjét 21 évesen kezdte a független filmes szcénában. Az azóta eltelt több mint két évtizedben 19 nagyjátékfilm forgatókönyvét jegyezte, melyből 11 meg is valósult, és egy tucat tv-sorozat megalkotásában vett részt. Emellett csaknem 150 film megírását segítette szabadúszó konzultánsként, ill. a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztőjeként. 2001-ben Gödörben c. forgatókönyve a Hartley-Merrill Nemzetközi Forgatókönyvíró Verseny második díját nyerte el, a rákövetkező évben pedig a Legjobb Fiatal Forgatókönyvíró Díjban részesült a Magyar Filmszemlén a Tesó c. moziért. 2007-ben a Konyec c. filmje a Filmszemle Műfaji Filmes Fődíját és Közönségdíját hozta el, több mint 120.000 nézőt vonzva a hazai mozikba.
   

Maruszki Balázs forgatókönyvíró, dramaturg

1997-ben végzett a Színház-és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakán. Nagyjátékfilmjei: Ébrenjárók, Zöld sárkány gyermekei. TV filmek: Rajzoló és Hőskeresők. Díjak: Magyar Filmszemle legjobb forgatókönyv díj, Szecsuán Nemzetközi Fesztivál legjobb forgatókönyv díj. 2012 óta a Magyar Nemzeti Filmalap fejlesztőcsapatának tagja, konzulens, script doctor. Mentorként rendszeresen részt vesz fejlesztői workshopokon (Filmtett, Mediawawe, Inkubátor, Cinelink Miskolc).
   

Nagy V. Gergő forgatókönyvíró, dramaturg, kritikus

Nagy V. Gergő forgatókönyvíró, dramaturg, kritikus, a Virágvölgy, Az úr hangja és a Déva című filmek társírója, az SZFE óraadó tanára.
   

Orosz Dénes forgatókönyvíró, dramaturg, rendező

2006-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró szakán. Saját nagyjátékfilmjei (Poligamy, Coming out) mellett több tv-sorozatot rendezett (Hacktion, Csak színház és más semmi). Az elmúlt három évben az NMHH dokumentumfilmes grémiumának elnöke volt. Új, Mimi munkacímű vígjátéka 2019 decemberében kerül a mozikba.
   

Szabó Iván forgatókönyvíró, dramaturg

A Vespa, a Viharsarok és Az állampolgár című filmek társ-forgatókönyvírója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense. Az SZFE-n forgatókönyvírást és filmdramaturgiát tanít, 2016-ban Fulbright ösztöndíjjal az USA-ban, San Franciscoban tanított, illetve Örkény István drámaírói ösztöndíjat nyert el. A Midpoint, a Nipkow és a ScriptEast forgatókönyvírói ösztöndíjak, workshopok résztvevője volt különböző filmterveivel.
   

Tasnádi István forgatókönyvíró, dramaturg, drámaíró

A Bárka Színház alapító tagja, 1996-tól 2001-ig dramaturgja. 2001-től 2007-ig a Krétakör színház rezidens drámaírója volt.  2012-től Az HBO Terápia című sorozatának vezető írója.  2015-től az HBO Aranyélet című sorozatának vezető írója.  Az általa írt és rendezett Memo című film 2017-ben elnyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa fesztiválon. A Színház-és Filmművészeti Egyetemen évek óta tanít dramaturgiát és kreatív írást.
   

Török Zita dramaturg

2003-ban kezdte pályafutását a filmiparban: a Los Angeles-i C2 Pictures-nél dolgozott readerként. Utána egy évtizedig televíziós szerkesztőként kereste a kenyerét Magyarországon, majd 2011-ben újra visszatért a filmszakmába: azóta readerként, illetve négy éve dramaturgként dolgozik a Magyar Nemzeti Filmalapnál. 2015-ös Filmtett egyik forgatókönyvíró mentora volt.
   

Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró, dramaturg

Zabezsinszkij Éva filmes és színházi munkák során szerzett szakmai tapasztalatot. Az elmúlt években számos projektben vett részt, többek között Nemes Jeles László, Till Attila, Mátyássy Áron, Kenyeres Bálint, Schilling Árpád és Mundruczó Kornél alkotótársaként. Jelenleg a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztő csapatának tagja.

 

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem