Képzés

Táborok

 
Örömmel tájékoztatunk benneteket, hogy a kormány bejelentése szerint megtarthatóak a napközis gyerektáborok, így biztosan megrendezzük a Szerepcsere tábort! Találkozunk júliusban!

SZEREPCSERE NYÁRI TÁBOR - A Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. és a Vizuális Világ Alapítvány együttműködésben szervezett nyári ifjúsági tábor 2020. július elején.

A jelentkezést lezártuk

A különböző helyszíneken szervezett, napközbeni elfoglaltságot biztosító tábor célja, hogy a diákok a filmes szakmákkal való ismerkedés közben új tapasztalatokat szerezzenek saját tehetségükről és segítséget kapjanak pályaorientációjukhoz.  A résztvevők a tábor hat napja alatt elkészítenek egy rövidfilmet, melynek történetét ők maguk alakítják.   

A tábort megelőzi egy, a résztvevők egyéni érdeklődését, igényeit, filmes hátterét feltáró csapatépítő foglalkozás, melyet forgatókönyvíró workshop követ. A táborban való részvétel feltétele a workshopon való jelenlét.  

Feltáró és forgatókönyvíró workshop

Időpontja: 2020. június 6. szombat 10:00-16:00
Helyszíne: Nemzeti Filmintézet Zrt. (1145 Budapest, Róna utca 174.)

A tábor programja:  

Ismerkedés a filmes szakmákkal és a hozzájuk kapcsolódó képességekkel dramatikus játékokon, vetítéssel egybekötött bemutatókon és egy-egy szakmai fogás kipróbálásán keresztül.     

Filmkészítés:  a résztvevők a feltáró workshopon született saját ötleteikből írt szinopszis alapján készítenek kisfilmet úgy, hogy professzionális filmesek mellett különböző stábszerepekben is kipróbálhatják magukat. A forgatást egy, a vágásról szóló nap követi, ekkor a táborozók az elkészült nyersanyagot egy vágóval megszerkesztik.  

Stúdiólátogatás: a hét egyik napján Fótra kirándul a csapat, ahol a Nemzeti Filmintézet MAFILM stúdióiban, jelmez- és kelléktárában, nagy filmes produkciók díszletei között folytatja filmes gyakorlatait.  

A programokat mozgóképtanárok, drámapedagógus és professzionális filmes szakemberek tartják, kortárs segítők kísérik.  

Időpont: 2020. július 6–11. hétfőtől péntekig 9.00–17.00, szombaton 9.00–13.00  

Helyszínek:

Marczibányi Téri Művelődési Központ (1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A)
Nemzeti Filmintézet MAFILM Fóti Stúdió (2151 Fót, Keleti Márton utca 16.)  

Korosztály: 15–18 év  

Utazás: A Marczibányi Téri Művelődési Központba egyénileg, Fótra szervezett buszjárat indul a Hősök teréről  

Étkezés: napi háromszori étkezés (tízórai, ebéd, uzsonna)  

Részvételi díj: 45.000,-Ft, amely tartalmazza a feltáró workshop, a szakmai programok, a fóti kirándulás utazási költségét és a napi háromszori étkezések árát.  

A részvételi díj befizetésének határideje: 2020. június 5. További részletekért lásd a részvételi feltételeket.  

Jelentkezési határidő:

A jelentkezést lezártuk.

Létszám: 16 fő  

Koncepció és program: Vizuális Világ Alapítvány  

A foglalkozásokat tartó szakemberek:

Soponyai Dóra mentor, médiaoktató  
Ecsedy Márton televíziós műsorkészítő-producer  
Lipták Ildikó drámapedagógus  
Kocsis Judit fotográfus, operatőr  
Muhi Klára forgatókönyvíró  
Kécza Vera egyetemi hallgató, a résztvevők barátja :) 
és egy meghívott filmrendező, maszkmester és vágó.    

A tábor szakmai vezetője: Kozák Zsuzsanna mozgóképtanár, a Vizuális Világ Alapítvány ügyvezetője. 

További információ és jelentkezés: kepzes@nfi.hu  

Részvételi feltételek

Szerepcsere galéria

 

TERÉNY FELETT AZ ÉG - A Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. Fast Forward Programjának alkotótábora augusztusban Terényben.

Mutasd meg a benned rejlő filmest!

Forgass, beszélgess, alkoss hozzád hasonló fiatalokkal az FFP csapatának szervezésében!

A Fast Forward Program terényi alkotótáborának célja, hogy a filmes szakma iránt érdeklődő, ambiciózus, 18–35 éves fiatalok találkozhassanak, és közösen alkothassanak.

A nyári alkotótábor Budapesttől távol, egy különleges környezetben várja a filmes szakma iránt érdeklődő fiatalokat. A 10 nap alatt a résztvevők kiscsoportokban dolgoznak, valamint előadásokon, workshopokon és közös programokon vesznek részt. A tábor alkotófolyamatát mentorok és vendégelőadók segítik. 

Jelentkezz már most! Regisztrációs link a lap alján.

Mikor: 2020. augusztus 7–16.

Kiknek: a filmezés iránt érdeklődő 18–35 éves fiataloknak

Hol: Terény, a NOHA Stúdió ökológiai szemléletű alkotó- és közösségi tere

Mennyiért: 95.000 Ft / fő, amely tartalmazza a szakmai programok, a szállás és a napi háromszori étkezés árát. 

Jelentkezési határidő: 2020. június 14.

Értesítés a jelentkezés elfogadásáról: 2020. július 6.

Részvételi díj befizetési határideje:  2020. július 13.

További részletekért lásd a részvételi feltételeket. 

Utazás: egyénileg

Csoportok:

Kisjátékfilm: mentor - Ferenczi Gábor filmrendező, egyetemi oktató
Dokumentumfilm: mentor - Zurbó Dorottya filmrendező, egyetemi oktató
Animáció: mentor – Fritz Zoltán animációs rendező, storyboard artist, képregényrajzoló, art director, egyetemi oktató

További mentorok, vendégelőadók:

Petrányi Viktória producer, Várhegyi Rudolf hangmester, sound designer, Bacskai Brigitta vágó

A tábor szakmai vezetője Pálos György filmrendező, producer, egyetemi tanár

Együttműködő partnerünk a Budapesti Metropolitan Egyetem, aki a technikai eszközöket biztosítja.

 

Csoportok:

1. Kisjátékfilm

Mentor: Ferenczi Gábor filmrendező, egyetemi oktató

Létszám: 7 fő

A workshop célja: 

A 7 főből álló csoport Terény község, és a szűkebb környék helyszínei által inspirálva kisjátékfilmet készít 5–9 perc hosszúságban. A résztvevők ezen keresztül megismerik a fikciós filmkészítés technikai és alkotó folyamatát, az együttes munka dinamikáját, az ezzel együttjáró kommunikációs helyzeteket és azok megoldási lehetőségeit.

Tematika:

A gyalog, biciklivel, esetleg rövidebb autózással elérhető helyszíneket, mint egy emlék-, vagy vágy-, esetleg egy felmerülő fikciós helyzet helyszíneként kell elképzelni, majd ezeket az érzeteket narratív struktúrába rendezve a forgatásig fejleszteni. A résztvevők egyéni affinitásuk, egymás megismerése, és a mindenki által elfogadott szinopszis figyelembevételével a tervet – alapos előkészítés után – leforgatják, megvágják, és hangosítják. A csoport tagjai: 1 fő forgatókönyvíró, 1 fő rendező, 1 fő operatőr, 1 fő vágó, 1 fő gyártásvezető, 1 fő rendezőasszisztens, 1 fő kameraasszisztens.

2. Dokumentumfilm

Mentor: Zurbó Dorottya filmrendező, egyetemi oktató

Létszám: 6 fő, 2 csoportban

A workshop célja:

Két 710 perces kreatív dokumentumfilm elkészítése két csapatban.  A résztvevők a helyszínen talált valós történetek, élethelyzetek, sorsok és szereplők bevonásával megtanulják a valóság dramatizálásának lépéseit. A folyamat megismerteti őket a dokumentumfilm-készítés professzionális stációival és körülményeivel, a téma kutatásától, a koncepció kialakításán és prezentációján keresztül a forgatás és utómunka alkotói fázisáig. A filmkészítés technikai és alkotó folyamata mellett a résztvevők megtapasztalják a közös alkotás dinamikáját, a valós szereplőkkel való együttműködés lehetőségeit, a valóság analizálásának és drámai szerkezetté formálásának technikáit, a gyors alkotói döntések meghozatalának fontosságát és a közös filmkészítés örömét.

Tematika:

A két csapat a tábor első napjaiban megismeri a helyszínt, és valós történetek, szereplők, forgatható élethelyzetek után kutat a faluban. A kutatást közös esti konzultációk kísérik, ahol a csapatok lépésről-lépésre alakítják ki a mentorukkal a kiinduló koncepciót és a következő napok forgatási tervét. A forgatások során kreatív gyakorlatok segítik a csapatokat a talált témák fejlesztésében és a forgatási módszer kidolgozásában. A forgatásokat esti konzultációk kísérik, ahol a nyersanyag, a szereplők és a szituációk mélyebb elemzése és megértése segítségével a csapat tagjai a valóság elemeiből rugalmasan kialakítják a film dramaturgiai és esztétikai alapvetéseit. Az utómunka során megismerkednek a kreatív vágás és hangkeverés lehetőségeivel. A két csoport tagjai: 1-1 fő rendező, 1-1 fő operatőr, 1-1 fő vágó.

3. Animáció

Mentor: Fritz Zoltán animációs rendező, storyboard artist, képregényrajzoló, art director, egyetemi oktató

Létszám: 7 fő

A workshop célja:

A helyszín terepszemléje után helyiekkel humoros riport készítése, majd ezt megvágva egy animációs film tervezése, rendezése és gyártása 1–2 perc hosszúságban, csoportban, közösen kivitelezve. Minden résztvevő a stábban egy fontosabb munkakörért/alkotómunkáért felel, modellezve így az animációs filmgyártás folyamatát, megismerik az animációs filmkészítés lehetőségeit, gyártás fázisait és a filmgyártáshoz használt animációs szoftvert és egy vágóprogramot. A kijelölt szerepekhez rendelt feladaton kívül egyéb munkafolyamatokba is van lehetőség, sőt ajánlott bekapcsolódni. A csoport tagjai: 1 fő storyboard rajzoló, 1 fő grafikus (háttér), 1 fő grafikus (figuratervezés), 4 fő animátor

Tematika:

A helyiekkel készített rövid interjúk után az inspiráló részeket egy hangsávvá vágva animációs film tervezése és kivitelezése 1–2 perc hosszúságban. Közös konzultációk során a téma és az inspirációs hanganyag megkeresése, kiválasztása és véglegesítése. Ezalapján készül a storyboard, majd ezzel párhuzamosan a figura- és látványtervek. Közös konzultáción véglegesítik a design packot (figura- és háttérterv) és a storyboardból vágott animatikot (állóképekből összevágott, hangosított vázlata a filmnek). Az animatik alapján elkezdődik a film animálása és a hátterek kivitelezése, kompozitálása (a figura és a háttér összerakása, effektezése). Ha elkészült az összes animált jelenet, akkor a csoport finomítja a ritmust és újravágja a filmet, majd a legvégén a kész anyagra elkészíti a hangot és a főcímet.

 

***

 

Általános jelentkezési feltételek:

Kérjük, jelöld meg, hogy melyik csoportba (kisjátékfilm, dokumentumfilm vagy animáció) szeretnél jelentkezni. Egyszerre több csoportba és több szerepkörre is lehet jelentkezni, ebben az esetben a tábor szervezői döntik el, hogy melyikbe kerülsz.

A jelentkezés feltétele a lenti tevékenységek valamelyikében megszerzett minimális szakmai tapasztalat. Minden jelentkezőtől egy korábban készített referenciamunkát, eddigi szakmai tevékenységeinek leírását és opcionálisan max. egy oldalas motivációs levelet várunk.

 

1. Jelentkezés a kisjátékfilmes csoportba:

A kisjátékfilmes csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével, és az arra összeállított anyagokkal lehet jelentkezni.

Referencia munka:

 • Forgatókönyvíró: egy max. 3 oldalas forgatókönyv vagy novella és/vagy elkészült max. 3 perces rövidfilm, amelynek forgatókönyvírója voltál. A novellát/forgatókönyvet és linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Rendező: korábbi munkák felsorolása és elkészült rövidfilm vagy filmrészlet link, amelynek rendezője voltál. A videó linket/linkeket a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni. 
 • Operatőr: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek operatőre voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel ) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Vágó: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek vágója voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Gyártásvezető: korábbi szervezési feladataid, munkáid rövid leírása (max. 1 oldal), legyen az a közösségi élet vagy a társas munkavégzés bármely területéről. A leírást a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Rendezőasszisztens: korábbi szervezési feladataid, munkáid rövid leírása (max 1 oldal), legyen az a közösségi élet vagy a társas munkavégzés bármely területéről. A leírást a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Kameraasszisztens: rövid, egyoldalas leírás (max. 1 oldal), hogy milyen vizuális technikai eszközismereted van, milyen eszközöket használsz vagy használtál már. A leírást a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

A kisjátékfilmes csoportba a jelentkezés lezárult.

 

2. Jelentkezés a dokumentumfilmes csoportba:

A dokumentumfilmes csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével, és az arra összeállított anyagokkal lehet jelentkezni.

Referencia munka:

 • Rendező: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és elkészült rövidfilm vagy filmrészlet link, amelynek rendezője voltál. A videó linket/linkeket a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.
 • Operatőr: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek operatőre voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni. 
 • Vágó: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek vágója voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

A dokumentumfilmes csoportba a jelentkezés lezárult.

 

3. Jelentkezés az animációs csoportba:

Az animációs csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével, és az arra összeállított anyagokkal lehet jelentkezni.

Referencia munka:

 • Storyboard rajzoló: egy komplett storyboard vagy képregény vagy sketchbook. Egy pdf fájlban, max. 5 oldal, max 15 mb.
 • Grafikus: figuratív illusztráció vagy figura- és háttértervek. Egy pdf fájlban, max. 5 oldal, max 15 mb.
 • Animátor: animációs programismeret leírása és (technikától független) animáció vagy filmrészlet. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Az animációs csoportba a jelentkezés lezárult.

 

A változtatás jogát fenntartjuk!

Részvételi feltételek

További információ: ffp@nfi.hu

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem