És megmozdul a rajz...

Az animációs filmek egyedi világa

A panelbeszélgetésen az animáció készítésének lehetőségeivel és kihívásaival  Olivier Catherin (FR), Morten Thorning (DK), Christophe Jankovic (FR) és Kerék Balázs (HU) segítségével ismerkedhetünk meg. Szó lesz a animációk készítésének hasonlóságairól és különbségeiről Európa különböző országaiban, és hogyan lehet túlélni a mozgóképes piacon animációkészítőként. Moderál Deák Dániel. 

  

📅 2022. november 24. 15:00 - 17:00

📍 Francia Intézet (1011 Budapest, Fő u. 17.)

Regisztráció: https://nfi.hu/kepzes/fast-forward-programs/regisztraciok/animacio-regisztracio.html

Kiknek ajánljuk:

  • animációsfilm-készítők
  • mozgóképszakos hallgatók

A panelbeszélgetés résztvevői

Olivier Catherin

Kreatív producer és tanácsadó, animációkészítést tanít az INA Supnál, valamint a Sciences-Po Lille-nél filmtörténetet is. 2003-tól a Francia Animációsfilm Szövetség (AFCA) munkatársa volt, valamint a Nemzetközi Animációsfilm Szövetség francia képviselője, és ő volt felelős a Nemzetközi Animációs Nap (minden év október 28-án) koordinálásáért. 2008 áprilisában létrehozta a „Les Trois Ours” (A három medve) animációs filmgyártó céget Serge Elissalde-dal és Jack Wanggal. A cég rövidanimációkat és sorozatokat készített, köztük a 2014-es César-díjas Kiki of Montparnasse-t. A Noranim ügyvezetője, valamint 2017 januárjában csatlakozott a Pictanovóhoz, hogy a Hauts-de-France régióban animációkat fejlesszen. A nevéhez fűződik Urška Djukić és Emilie Pigeard „Nagyi szexuális élete”, Špela Čadež  „Steakhouse” című animációja, amely az Annecy 2022 zsűri díjazottja lett, és Ana Chubinidze „Franzy's Soup Kitchen” című animációja. )

Christophe Jankovic

Rendezőasszisztens élőszereplős játék- és rövidfilmekben, valamint reklámfilmekben 1981 óta. Filozófiát tanult. 1995 óta rövid- és játékfilmek producere. 2020-ban megalapította a Golem&Linea Alexandre de Villeneuve-vel, amelynek ő az elnöke. A cég elkötelezett az élőszereplős, valamint 2D és 3D animációs rövidfilmek gyártásában. A nevéhez fűződik többek között a Vörös teknős vagy a Fél(ek) a sötétben című animációs filmek. 

Kerék Balázs 

CG Supervisor. Technológiai érdeklődés miatt informatikát tanult. A 3D iránti érdeklődése 2004-ben kezdődött, főként a technikai szempontok iránt. 2013-ban csatlakozott a DIGIC-hez és azóta számos pozícióban dolgozott, például koordinátor, Shot TD, vezető Shot TD, Shot divízióvezető. 2022 eleje óta CG supervisor.

Morten Thorning

A dániai The Animation Workshop alapítója, 2019-ig vezérigazgatója. Számos képzés elindítása fűződik a nevéhez, a The Drawing Academy, Animáció BA, Számítógépes grafika BA és Grafikus storytelling BA. A MOME-val,  a Gobelins-szel, a Filmakademie-vel, és az AniDox-szal közösen elindították az Animation Sans Frontiers páneurópai képzés programot. Több mint 100 szakmai tanfolyamot szervezett az animáció és a vizuális művészetek területéhez kapcsolódóan. Megalapította a dán Open Workshop-ot és az Arsenalet inkubátorházat. A Viborgi Animáció Fesztivál és az R & D Center for Animation, Visualization and Digital Storytelling alapítója és igazgatója.Morten több testületben és bizottságban is képviseltette magát, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt foglalkozott oktatással és tehetséggondozással. Megkapta a dán Bodil-díjat , a norvég Golden Gunnar - Long Life Achievement Award-díjat, a Hanne Hansen-díjat és a Ping-díjat is az animációért és képregényért végzett munkájáért. Ma Morten animációs drámasorozatokat fejleszt és ír, VR-projekteket készít.

Borítókép: Ruben Brandt, a gyűjtő