Nagyhalak vonzásában

Előadás és panelbeszélgetés 

Az előadáson szó lesz a szerzői jogok európai szabályozásáról, a filmadaptációkról és más, szerzői jogokkal kapcsolatos kérdésekről a filmgyártás és forgalmazás során, különös tekintettel a streamingjogokra. Pauline Durand-Vialle bemutatja a FERA munkáját. Szó lesz arról, hogy hogyan képviselik a rendezők érdekeit Európában és hogy milyen irányelvek segítik a rendezőket. Előadása nemcsak rendezők, hanem producerek számára is érdekes lehet. Cécile Despringre előadásának fókuszában az audiovizuális szerzők jogainak támogatása Európában, illetve a művek használatának méltányos díjazása áll. Az előadások után Pauline Durand-Vialle, Cécile Despringre és dr. Takó Sándor részvételével panelbeszélgetés lesz a szerzői jogokról. A beszélgetést Deák Dániel moderálja.  

Időpont: 2022. február 2. 16:00–18:00
Helyszín: Zoom  

Angol nyelvű előadás és panelbeszélgetés. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: https://nfi.hu/hu/palyazatok/nagyhalak-vonzasaban-hogyan-ovd-a-szellemi-jogaidat

A csatlakozáshoz szükséges Zoom linket az esemény napján küldjük a regisztrálóknak.    

Kiknek ajánljuk: 

  • rendezők
  • forgatókönyvírók
  • producerek
  • mozgókép szakos hallgatók    

CÉCILE DESPRINGRE
Nemzetközi és európai jogot tanult a Párizsi Egyetemen, ahol nemzetközi gazdasági jogi mesterdiplomát szerzett. Az EU genfi, ENSZ-hez akkreditált küldöttségénél végzett gyakorlatot, majd a SACD-hoz került, ahol az európai ügyekért felelős munkatárs, később pedig az európai ügyekért és kereskedelmi tárgyalásokért felelős vezető lett. 2006-ban nevezték ki a FERA vezérigazgatójává. 2009-ben megalapította az Audiovizuális Szerzők Társaságát (SAA), amely jelenleg 25 országban 33 tagot tömörít. Az SAA elősegíti a filmes, televíziós és multimédiás európai forgatókönyvírók és rendezők magas szintű érdekvédelmét, valamint szerzői jogaik kollektív kezelését. Cécile 2020 márciusa óta a Cineuropa igazgatótanácsának elnöke.  

PAULINE DURAND-VIALLE
Filmforgalmazásban és a nemzetközi értékesítés területein tevékenykedik. Mielőtt a FERA-hoz csatlakozott, a La Société des réalisateurs de films (SRF) európai ügyekért felelős helyettes vezetőjeként dolgozott öt évig. 2014 februárja óta a FERA vezérigazgatója, 2020 decemberében vette át az Európai Audiovizuális Obszervatórium tanácsadó bizottságának elnöki posztját. 

DR. TAKÓ SÁNDOR
Magyar Mozgókép Szemle díjas producer, filmrendező, jogász. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója. Számos filmes vonatkozású jogi tanulmány szerzője, hazai és nemzetközi konferenciák, workshopok rendszeres előadója. 'Film és jog a gyakorlatban - A filmkészítés egyes magánjogi kérdései' című kötete 2021-ben jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia kiadásában.