Tiszta lappal

A jogok tisztázása

Előadás

Bevezetés // A jogok tisztázásának folyamata

A jogok tisztázása már-már művészet, nem tudomány. Ez a bevezető előadás útbaigazítást ad a filmek és sorozatok gyártása során felmerülő jogi kérdésekben. Megvitatjuk az audiovizuális produkciók esetében azokat a lépéseket, amelyek szükségesek annak meghatározásához, hogy bizonyos tartalmak használatához milyen engedélyekre van szükség. Az előadás nemcsak a jogi, hanem a gazdasági, művészeti és stratégiai kérdéseket is szemlélteti a jogszerzéssel kapcsolatban, és útmutatást ad ezek gyakorlati megoldására.

Esettanulmány

A jogosítás (clearance) a filmgyártás kevéssé látványos, de annál lényegesebb szakasza. A rendezői víziónak sokszor gátat szabnak a felmerülő jogi korlátok, amikor egy már létező műalkotást, zeneművet vagy védjegyet szeretnének felhasználni az alkotók, de erre anyagi vagy más okból nem kerülhet sor. A jogilag védett szellemi alkotások filmbeli felhasználására nem minden esetben léteznek egyértelmű szabályok, de ilyenkor az évek során kialakult nemzetközi gyakorlat és jogesetek ismerete iránymutatást adhat. Az előadás az elmúlt években készült hazai és nemzetközi filmekből, sorozatokból vett példákkal igyekszik iránytűt adni a közönségnek a filmes célú jogosítás sokszor kaotikusnak tűnő világában.

Időpont: 2023. március 17. 10:00 – 13:15

Helyszín: Magnet Közösségi Ház (Budapest, Andrássy út 98, 1062)

Regisztráció: https://nfi.hu/kepzes/fast-forward-programs/regisztraciok/tiszta-lappal-eloadas.html

 

Workshop

A workshopon gyakorlati kérdésekről, esetekről lesz szó. A résztvevők hozhatnak saját projekteket és feltehetik a szerzői jogokkal kapcsolatos kérdéseiket. A workshopon összesen 12 fő vehet részt. 

Időpont: 2023. március 17. 14:00 – 17:00

Helyszín: Magnet Közösségi Ház (Budapest, Andrássy út 98, 1062)

Jelentkezési feltételek: 

  • rövid önéletrajz angol nyelven
  • jogtisztázással kapcsolatos eset, kérdés összefoglaló angol nyelven

Jelentkezési határidő: 2023. március 9. 

Regisztráció: https://nfi.hu/kepzes/fast-forward-programs/regisztraciok/tiszta-lappal-workshop.html

Kiknek ajánljuk: 

  • producerek
  • line producerek
  • rendezők
  • látványtervezők

Angol nyelvű előadás és workshop. 

Előadók

Katharina Domnick

Katharina Domnick a Brehm & v. Moers berlini irodájának partnere. Tanácsadással foglalkozik a médiaszektor német és nemzetközi vállalatainak, a szórakoztatóipar és a médiajog minden vonatkozásában. Munkájának középpontjában a hazai és nemzetközi filmes projektek (mozi, TV, streaming / VoD) tanácsadása áll, többek között a jogok megszerzésével, fejlesztéssel, finanszírozással, gyártással kapcsolatos jogi kérdésekben. Katharina Domnick emellett speciális szakértelemmel rendelkezik a peres eljárásokban és a médiaipar jogi vitáiban való segítségnyújtásban, különös tekintettel a német szerzői jogi szerződési jogra, a közös jogkezelő szervezetekkel kapcsolatos kérdésekre, valamint a licencszerződésekből és egyéb médiával kapcsolatos szerződésekből eredő követelések érvényesítésére és védelmére.

Katharina Domnick rendszeresen tart előadásokat és szemináriumokat szerzői joggal, a szórakoztatipari és a médiajoggal kapcsolatos aktuális jogi kérdésekről. Vendégoktató és modulkoordinátor az Erich Pommer Institut (EPI) „European Film Business and Law” és „Digital Media Law and Management” mesterképzési programjaiban. 2022 óta az EPI „Nemzetközi jogok tisztázása” nemzetközi képzési programjának tanulmányi vezetője. 2015 óta jogi szakértőként előad a Berlini Filmfesztiválon (Berlinale Talent Section).

Katharina Domnick jogi tanulmányait Berlinben és New Yorkban végezte. Jogi gyakorlata (Referendariat) alatt egy nemzetközi ügyvédi irodában dolgozott Sydneyben, Ausztráliában. 2008 óta tagja az ügyvédi kamarának. Ügyvédként dolgozott mielőtt csatlakozott a BREHM & v. MOERS-hez.

 

Zachar Balázs

Zachar Balázs, tizenöt év film és médiajogi gyakorlat után, valamint a Nemzeti Filmalap jogi igazgatói pozíciójának betöltését követően, 2018 óta dolgozik producerként. Azóta több projekten dolgozik a Proton Cinemával, számos rövidfilmet készített, amelyek közül a Szünet (r: Kölcsey Levente) 2020-ban Locarnoban mutatkozott be. Producerként első játékfilmje, a Kis Hajni rendezésében készült Külön Falka 2021-ben a Karlovy Vary filmfesztiválon debütált és azóta számos nemzetközi fesztivál díjat nyert. Jelenleg Vermes Dorka rendező első nagyjékfilmjét készíti a velencei Biennale College Cinema támogatásával. Rendszeresen foglalkozik filmek és sorozatok jogosításával, legutóbb a Netflixen futó “The Billion Dollar Code”, valamint az újra a nézők elő kerülő “Besúgó” című HBO produkció jogosításáért felelt. Az EAVE produceri workshop (2018) végzett hallgatója.