Inkubátor program

Az Inkubátor Program célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és az aktuális témák feldolgozásának támogatása. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a nyertes produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különösen hangsúlyos szerepe van.

Az Inkubátor Programra jelentkezhetnek diplomás, de egész estés filmet még be nem mutatott rendezők és azok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek, valamint olyan alkotók is pályázhatnak, akik országos sugárzású televízióban bemutatott televíziós rövidfilm rendezői voltak.

Aktuális kiírás

A fiatal alkotóknak a Nemzeti Filmintézet a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai segítséget is biztosít. A felkészülést a Fast Forward Program keretében szervezett workshopok is segítik. A tíz filmterv közül a Pitch Fórum szakmai zsűrije és közönsége választja ki az öt nyertest.

Az Inkubátor Program eddigi sikerei

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program keretében már 34 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást. Köztük volt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt, és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy sikert aratott.

Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotása a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) szakmai zsűrijétől elnyerte a fődíjat a magyar filmek versenyében. Grosan Cristina dramedy-ja a harmincasok útkereséséről, A legjobb dolgokon bőgni kell a szarajevói, míg Kis Hajni Külön falka című szívszorító és felemelő apa-lánya drámája a Karlovy Vary filmfesztiválra kapott meghívást. 

2021-re négy inkubátoros film hazai mozipremierjét tervezik: Kilakoltatás (rendező: Fazekas Máté Bence), A legjobb dolgokon bőgni kell (rendező: Grosan Cristina), Külön falka (rendező: Kis Hajni), Legjobb tudomásom szerint (rendezők: Lőrincz Nándor és Nagy Bálint). Jelenleg kilenc film készül, és öt film gyártás-előkészítésén dolgoznak a fiatal alkotók a Nemzeti Filmintézet programjának támogatásával.