Pályaorientáció

Ha megkérdezzük a filmes karrierben gondolkodó, pályaválasztás előtt állókat, szinte mindenki azt mondja, hogy operatőr, rendező vagy producer szeretne lenni. Miközben több tucat további szakember együttműködése szükséges egy-egy mozgóképes alkotás sikeres elkészüléséhez.

Részben erre a tapasztalatra is építve döntöttünk úgy, hogy kibővítjük tevékenységi körünket, és a jövőben kiemelt figyelmet fordítunk a mozgóképes pályaorientáció, illetve a pályamódosítás támogatására. Célunk, hogy utakat, lehetőségeket mutassunk, amelyek megkönnyítik a tudatos választást.

A pályaorientációs programunk kidolgozásához elengedhetetlen, hogy megismerjük a pályaválasztás előtt állók igényeit. Ennek egyik eszköze a kutatások, amelyeknek vizsgált célcsoportjai a középiskolás és az egyetemista korosztály. Mindemellett fontos az oktatók tapasztalatinak és lehetőségeinek felmérése is, hiszen ők azok, akik napi kapcsolatban vannak a diákokkal, több évig kísérik figyelemmel, hogy kit milyen terület érdekel, és segítik továbbtanulásukat és pályaválasztásukat.

A fentiekre alapozva, 2021 januárjától pályázati úton támogatjuk a pályaorientációs rendezvények megvalósítását, ami segíti a középiskolás és egyetemista korosztályt a mozgóképipar adta széleskörű lehetőségekben való eligazodásban.

Aki szereti a változatosságot, a folyamatos kihívásokat, a csapatmunkát, az biztosan megtalálja a képességeihez és a vérmérsékletéhez leginkább illő mozgóképes szakmát. Ehhez az útkereséshez kívánunk segítséget nyújtani pályaorientációs tevékenységünkkel.  

Miért fontos a mozgóképszakmai pályaorientáció?

A középiskolás korosztályt célzó kutatási összefoglalót ITT tudod elolvasni.

A Nemzeti Filmintézet a pályaválasztás előtt álló korosztályt célzó kutatásában arra volt kíváncsi, hogy a magyarországi 9-13. osztályos tanulók hogyan gondolkodnak a filmiparról. Mennyire ismerik a képzéseket, a filmipar felépítését, a benne rejlő karrierlehetőségeket, és az egyes feladatkörök jellegét? Mit várnának egy ilyen jellegű képzéstől és egy adott munkakörtől? Mi tudná őket motiválni arra, hogy ezt a karrierutat válasszák? A kutatás a Mathias Corvinus Collegium négy diákjának együttműködésével készült.  

Az egyetemista korosztályt célzó kutatási összefoglalót ITT tudod elolvasni.  

A Nemzeti Filmintézet legutóbbi kutatásában arra volt kíváncsi, hogy honnan tájékozódnak a felsőoktatásban résztvevő diákok a munkalehetőségekről? Milyen szempont alapján választanak ezek közül? Mi a véleményük a filmipari munkahelyekről? Milyen jellegű pályaismertetési programot részesítenek előnyben? A kutatás a Mathias Corvinus Collegium négy diákjának együttműködésével készült.