FFP tábor 2022

FFP alkotótábor fiatal filmeseknek - A Nemzeti Filmintézet idén nyáron Alsóbogáton szervezi meg Fast Forward Programjának alkotótáborát.

Forgass, beszélgess, alkoss hozzád hasonló fiatalokkal az FFP csapatának szervezésében!

A Fast Forward Program alkotótáborának célja, hogy a filmes szakma iránt érdeklődő, ambiciózus, 18-35 éves fiatalok találkozhassanak és közösen alkothassanak.

A nyári alkotótábor Budapesttől távol, különleges környezetben várja a filmes szakma iránt érdeklődő fiatalokat. A 10 nap alatt a résztvevők kiscsoportokban dolgoznak, valamint előadásokon, workshopokon és közös programokon vesznek részt. A tábor alkotófolyamatát mentorok és vendégelőadók segítik.  

Jelentkezz már most! Regisztrációs linkek a lap alján.

Mikor: 2022. augusztus 21—30.

Kiknek: a filmezés iránt érdeklődő 18-35 éves fiataloknak

Hol: Alsóbogát, Villa Bogart

Mennyiért: 95.000 Ft/fő, amely tartalmazza a szakmai programok, a szállás és a napi háromszori étkezés árát. 

Jelentkezési határidő: 2022. június 30.

Értesítés a jelentkezés elfogadásáról: 2022. július 14.

Részvételi díj befizetési határideje: 2022. augusztus 1.
További részletekért lásd a részvételi feltételeket.

Utazás: egyénileg

Csoportok:
Kisjátékfilm /mentor: Ferenczi Gábor filmrendező, egyetemi oktató
Dokumentumfilm /mentor: Dér Asia dokumentumfilm-rendező
Fotó-képregény /mentor: Pecsics Mária fotóművész, egyetemi docens, tanszékvezető
Hang és zene /mentor: Várhegyi Rudolf hangmester, sound designer  

Vendégelőadó:
Petrányi Viktória producer

A tábor szakmai vezetője Pálos György filmrendező, producer, egyetemi tanár.

A technikai eszközöket együttműködő partnerünk, a Budapesti Metropolitan Egyetem biztosítja.  

Csoportok:

1. Kisjátékfilm (2 csoportban)

Mentor: Ferenczi Gábor filmrendező, egyetemi oktató

Cél:

A csoportok Alsóbogát és a szűkebb környék helyszínei által inspirálva kisjátékfilmet készítenek 5-9 perc hosszúságban. A résztvevők ezen keresztül megismerik a fikciós filmkészítés technikai és alkotófolyamatát, az együttes munka dinamikáját, az ezzel együtt járó kommunikációs helyzeteket és azok megoldási lehetőségeit.

Tematika:

A gyalog, biciklivel, esetleg rövidebb autózással elérhető helyszíneket, mint egy emlék vagy vágy, esetleg egy felmerülő fikciós helyzet helyszíneként kell elképzelni, majd ezeket az érzeteket narratív struktúrába rendezve fejleszteni a forgatásig. A résztvevők egyéni affinitásuk, egymás megismerése és a mindenki által elfogadott szinopszis figyelembevételével a tervet – alapos előkészítés után – leforgatják, megvágják, és hangosítják. A csoportok tagjai: forgatókönyvíró, rendező, operatőr, vágó, rendezőasszisztens/gyártásszervező, látványtervező. A további stábszerepeket és színészi feladatokat a felálló stábon belül, kettős funkciókkal oldjuk meg.

2. Dokumentumfilm (2 csoportban)

Mentor: Dér Asia dokumentumfilm-rendező

Cél:

A workshop a dokumentumfilm-készítés alapjaival ismerteti meg a jelentkezőket, arra helyezve a hangsúlyt, hogy miként lehet a valóság töredékeiből dramatikus történetet felépíteni. A workshop során a résztvevők két 7-10 perces kreatív dokumentumfilmet készítenek el csapatban.  A résztvevők a helyszínen felkutatott valós történetek, élethelyzetek, sorsok és szereplők bevonásával megtanulják a valóság dramatizálásának lépéseit. A folyamat megismerteti őket a dokumentumfilm-készítés professzionális stációival és körülményeivel, a téma kutatásától, a koncepció kialakításán és prezentációján keresztül a forgatás és utómunka alkotói fázisáig. A filmkészítés technikai folyamata mellett a résztvevők megtapasztalják a közös alkotás dinamikáját, a valós szereplőkkel való együttműködés lehetőségeit, a valóság analizálásának és drámai szerkezetté formálásának technikáit, a gyors alkotói döntések meghozatalának fontosságát és a közös filmkészítés örömét.

Tematika:

A két csapat a tábor első napjaiban megismeri a helyszínt, és valós történetek, szereplők, forgatható élethelyzetek után kutat a faluban. A kutatást közös esti konzultációk kísérik, ahol a csapatok lépésről lépésre alakítják ki mentorukkal a koncepciót és a következő napok forgatási tervét. A forgatások során kreatív gyakorlatok segítik a csapatokat a talált témák fejlesztésében és a forgatási módszer kidolgozásában. A forgatásokat esti konzultációk kísérik, ahol a nyersanyag, a szereplők és a szituációk mélyebb elemzése és megértése segítségével a csapat tagjai a valóság elemeiből rugalmasan kialakítják a film dramaturgiai és esztétikai alapvetéseit. Az utómunka során megismerkednek a kreatív vágás és hangkeverés lehetőségeivel. A csoportok tagjai: rendező, operatőr, vágó.

3. Fotó-képregény

Mentor: Pecsics Mária fotóművész, egyetemi docens, tanszékvezető

Cél:

A workshop célja, hogy a résztvevők egyénileg vagy max. 2-3 fős csoportokban olyan képregényeket készítsenek, amelyek alapját a workshop alatt készített fotográfiák adják. A fotó-képregények rövidebb vagy hosszabb történetet mesélnek el, amelyek több képkockában folytatódnak. Az állóképekből összeállított jelenetsorok, stripek szöveges elemeket is tartalmazhatnak, csakúgy, mint a klasszikus comics-ok. A történeteket elmesélő fotó-képregények hasonlóképpen ábrázolják a cselekményt, mint általában a filmek: írott szöveget adaptálnak, van dramaturgiájuk, élnek a több nézőpontúság, a változó fókusz és látószög alkalmazásának lehetőségével és dialógust is tartalmaznak. Az összetett szituációk ábrázolása a fotográfia eszközrendszerével voltaképpen a filmkészítés alapja, hiszen végső soron a mozgókép állóképek sora, amelyekbe bele van sűrítve az idő.

Tematika:

A workshop résztvevőivel legelőször a fogalmakat beszéljük át, és bemutatásra kerülnek a fotográfiát különböző mértékben integráló képregények inspiratív termékei a populáris kultúrából a képzőművészeti alkotásokig, mindenféle stílusban és formában. A műfaj kereteinek meghatározását a koncepciók felvetése, átbeszélése, a story-k kiválasztása, majd a tervezés követi. Az egyes stripek fényképeinek készítésénél a fotográfia formanyelvi készlete irányadó, melyet az alkotók egy pontosan meghatározott jelentés elérése érdekében tervszerűen és céltudatosan alkalmaznak. A jelenetsorok összeállítását a képregényekre és a mozgókép tervezésére jellemző jelentéstani és dramaturgiai kontroll kíséri. A fotó-képregények készülhetnek manuális montázstechnikával, de lehetőség van a szoftveres tervezésre is. A kivitelezés módja lehet tablóformátum, illetve lehetőség van nyomtatott zine kiadványok elkészítésére is.

4. Hang és zene

Mentor: Várhegyi Rudolf, hangmester, sound designer

Cél:

Elsődleges cél a táborban készülő filmek hangosítása, beleértve a helyszíni hangfelvétel készítését, editálását és keverését. Idén a hangos csoportot kiegészítve, filmzenei szekciót is indítunk, olyanok jelentkezését is várjuk, akik rendelkeznek zenei alapismeretekkel és játszanak valamilyen hangszeren. A táborban lehetőség lesz oldott hangulatban, filmes szakemberek segítségével végig kísérni egy komplett kisfilm munkafázisait és alkotó módon részt venni a gyártási folyamatban. Ha valaki már rendelkezik előtanulmányokkal, a tábor annak is remek lehetőséget nyújt gyakorolni és kapcsolatokat építeni.  

Tematika:

A hang és zene csoport résztvevői a tábor első napjaiban elméleti oktatás keretében megismerik egy átlagos rövidfilm elkészítésének folyamatait, technikai és esztétikai követelményeit, illetve a fikciós, a dokumentum- és az animációs film hangi különbözőségeit, jellemző zenei elemeit, filmvetítéseken és személyes beszámolókon keresztül.  A későbbiekben rendszerezik és önálló gyakorlatok keretében kipróbálják a tábor hangtechnikai berendezéseit, összeállítanak egy vagy több számítógépes munkaállomást, ahol később a hangi utómunkákat készítik. A forgatókönyvek létrejötte után komplett hangstábként (mikrofonos, hangfelvevő) segítik a forgatási munkálatokat. Dialógusokat, zajokat, zörejeket, zenéket rögzítenek és kreatív munkatársként részt vesznek a végleges filmhang kialakításában.

Általános jelentkezési feltételek:

Kérjük, jelöld meg, hogy melyik csoportba (kisjátékfilm, dokumentumfilm, fotó-képregény vagy hang és zene) szeretnél jelentkezni. Egyszerre több csoportba és több szerepkörre is lehet jelentkezni, ebben az esetben a tábor szervezői döntik el, hogy melyikbe kerülsz. A jelentkezés feltétele a lenti tevékenységek valamelyikében megszerzett minimális szakmai tapasztalat. Minden jelentkezőtől egy korábban készített referenciamunkát, eddigi szakmai tevékenységeinek, szoftverismeretének leírását, és egy rövid, max. egyperces videót várunk, hogy miért szeretne részt venni a táborban.

1.   Jelentkezés a kisjátékfilmes csoportba:

A kisjátékfilmes csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével és az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni.

Referenciamunka:

Forgatókönyvíró: egy max. 3 oldalas forgatókönyv vagy novella és/vagy elkészült max. 3 perces rövidfilm, amelynek forgatókönyvírója voltál. A novellát/forgatókönyvet és linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Rendező: korábbi munkák felsorolása és elkészült rövidfilm vagy filmrészlet link, amelynek rendezője voltál. A videó linket/linkeket a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Operatőr: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek operatőre voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Vágó: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek vágója voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Gyártásszervező: korábbi szervezési feladataid, munkáid rövid leírása (max. 1 oldal), legyen az a közösségi élet vagy a társas munkavégzés bármely területéről. A leírást a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Rendezőasszisztens: korábbi szervezési feladataid, munkáid rövid leírása (max 1 oldal), legyen az a közösségi élet vagy a társas munkavégzés bármely területéről. A leírást a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Látványtervező: korábbi munkák felsorolása, elkészült rövidfilm, filmrészlet, installáció, színházi vagy iskolai munka leírása, képi illusztrációja. A linkeket, leírást és a képi anyagokat docx, ppt vagy pdf formátumba szerkesztve kérjük feltölteni.

A kisjátékfilmes csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

 

2.   Jelentkezés a dokumentumfilmes csoportba:

A dokumentumfilmes csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével és az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni.

Referenciamunka:

Rendező: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és elkészült rövidfilm vagy filmrészlet link, amelynek rendezője voltál. A videó linket/linkeket a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Operatőr: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek operatőre voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Vágó: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek vágója voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

A dokumentumfilmes csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.  

 

3.   Jelentkezés a fotó-képregény csoportba:

A fotó-képregény csoportba az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni.    

Referenciamunka:

Maximum 10 fényképből álló összefüggő képsorozat/képsorozatok (maximum 2 sorozat), vagy min. 10 - max. 15 egyedi képekből álló portfólió. Rövid, max. 300 szavas műleírás .pdf fájlként mellékelhető. A képek hosszanti oldala egyenként min. 1200 - max. 2000 pixel, a fájlok kiterjesztése JPG, színbontása Adobe RGB vagy sRGB. A képek zip fájlba tömöríthetőek.

A fotó-képregény csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

 

4. Jelentkezés a hang és zene csoportba:

A hang és zene csoportba az arra összeállított referencia anyagokkal lehet jelentkezni. Filmkészítéshez használt audio szerkesztő program ismerete előnyt jelent (pl. Adobe Audition, Reaper, Pro Tools stb.), de nem feltétel.

Referencia munka:

Hanganyag vagy más multimédiás felvétel linkjét docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni, amennyiben készítettél már ilyet vagy közreműködtél benne, továbbá a kapcsolódó tevékenységek (pl. zenélés, rádiózás stb.) leírása.  

A hang és zene csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

A változtatás jogát fenntartjuk!

Részvételi feltételek

További információ: ffp@nfi.hu