FFP tábor 2021

Forgass, beszélgess, alkoss hozzád hasonló fiatalokkal az FFP csapatának szervezésében!

VEDD BE A KANYART! - A Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. Fast Forward Programjának alkotótábora augusztusban, a Dunakanyarban elhelyezkedő Verőcén.

Forgass, beszélgess, alkoss hozzád hasonló fiatalokkal az FFP csapatának szervezésében!

A Fast Forward Program alkotótáborának célja, hogy a filmes szakma iránt érdeklődő, ambiciózus, 18–35 éves fiatalok találkozhassanak és közösen alkothassanak.

A nyári alkotótábor Budapesttől távol, egy különleges környezetben várja a filmes szakma iránt érdeklődő fiatalokat. A 10 nap alatt a résztvevők kiscsoportokban dolgoznak, valamint előadásokon, workshopokon és közös programokon vesznek részt. A tábor alkotófolyamatát mentorok és egy producer vendégelőadó segítik.  

Jelentkezz már most! Regisztrációs linkek a lap alján.

Mikor: 2021. augusztus 6 – 15.

Kiknek: a filmezés iránt érdeklődő 18–35 éves fiataloknak

Hol: Verőce, Völgy Major

Részvételi díj: 95.000 Ft / fő, amely tartalmazza a szakmai programok, a szállás és a napi háromszori étkezés árát. 

Jelentkezési határidő: 2021. június 30.

Értesítés a jelentkezés elfogadásáról: 2021. július 6.

Részvételi díj befizetési határideje: 2021. július 16.

További részletekért lásd a részvételi feltételeket.

Utazás: egyénileg

Csoportok:

Kisjátékfilm: mentor - Ferenczi Gábor filmrendező, egyetemi oktató
Dokumentumfilm: mentor - Zurbó Dorottya filmrendező, egyetemi oktató
Animáció: mentor – Csáki László animációs filmrendező, képzőművész, egyetemi oktató
Hang: mentor - Várhegyi Rudolf hangmester, sound designer 

Vendégelőadó: Petrányi Viktória producer

A tábor szakmai vezetője Pálos György filmrendező, producer, egyetemi tanár.

Együttműködő partnerünk a Budapesti Metropolitan Egyetem, aki a technikai eszközöket biztosítja.  

Csoportok:

1. Kisjátékfilm (2 csoportban)

Mentor: Ferenczi Gábor filmrendező, egyetemi oktató

Cél:

A csoportok Verőce és a szűkebb környék helyszínei által inspirálva kisjátékfilmet készítenek 5–9 perc hosszúságban. A résztvevők ezen keresztül megismerik a fikciós filmkészítés technikai és alkotófolyamatát, az együttes munka dinamikáját, az ezzel együttjáró kommunikációs helyzeteket és azok megoldási lehetőségeit.

Tematika:

A gyalog, biciklivel, esetleg rövidebb autózással elérhető helyszíneket, mint egy emlék vagy vágy, esetleg egy felmerülő fikciós helyzet helyszíneként kell elképzelni, majd ezeket az érzeteket narratív struktúrába rendezve a forgatásig fejleszteni. A résztvevők egyéni affinitásuk, egymás megismerése és a mindenki által elfogadott szinopszis figyelembevételével a tervet – alapos előkészítés után – leforgatják, megvágják, és hangosítják. A csoportok tagjai: forgatókönyvíró, rendező, operatőr, vágó, rendezőasszisztens/ gyártásszervező. A további stábszerepeket és színészi feladatokat a felálló stábon belül, kettős funkciókkal oldjuk meg.

2. Dokumentumfilm (2 csoportban)

Mentor: Zurbó Dorottya filmrendező, egyetemi oktató

Cél:

A workshop a dokumentumfilm-készítés alapjaival ismerteti meg a jelentkezőket, arra helyezve a hangsúlyt, hogy miként lehet a valóság töredékeiből dramatikus történetet felépíteni. A workshop során a résztvevők két 710 perces kreatív dokumentumfilmet készítenek el csapatban.  A résztvevők a helyszínen talált valós történetek, élethelyzetek, sorsok és szereplők bevonásával megtanulják a valóság dramatizálásának lépéseit. A folyamat megismerteti őket a dokumentumfilm-készítés professzionális stációival és körülményeivel, a téma kutatásától, a koncepció kialakításán és prezentációján keresztül a forgatás és utómunka alkotói fázisáig. A filmkészítés technikai folyamata mellett a résztvevők megtapasztalják a közös alkotás dinamikáját, a valós szereplőkkel való együttműködés lehetőségeit, a valóság analizálásának és drámai szerkezetté formálásának technikáit, a gyors alkotói döntések meghozatalának fontosságát és a közös filmkészítés örömét.

Tematika:

A két csapat a tábor első napjaiban megismeri a helyszínt, és valós történetek, szereplők, forgatható élethelyzetek után kutat a faluban. A kutatást közös esti konzultációk kísérik, ahol a csapatok lépésről-lépésre alakítják ki mentorukkal a kiinduló koncepciót és a következő napok forgatási tervét. A forgatások során kreatív gyakorlatok segítik a csapatokat a talált témák fejlesztésében és a forgatási módszer kidolgozásában. A forgatásokat esti konzultációk kísérik, ahol a nyersanyag, a szereplők és a szituációk mélyebb elemzése és megértése segítségével a csapat tagjai a valóság elemeiből rugalmasan kialakítják a film dramaturgiai és esztétikai alapvetéseit. Az utómunka során megismerkednek a kreatív vágás és hangkeverés lehetőségeivel. A csoportok tagjai: rendező, operatőr, vágó.

3. Animáció

Mentor: Csáki László animációs filmrendező, képzőművész, egyetemi oktató

Cél:

Egyedi 2D rajzanimációs rövidfilm tervezése, rendezése és gyártása 1–2 perc hosszúságban, közösen kivitelezve. Minden résztvevő a stábban egy fontosabb munkakörért/alkotómunkáért felel, modellezve így az animációs filmgyártás folyamatát. A közös munka során az alkotók megismerik az animációs filmkészítés lehetőségeit, gyártási fázisait és a filmgyártáshoz használt animációs szoftvert és egy vágóprogramot. A kijelölt szerepekhez rendelt feladaton kívül egyéb munkafolyamatokba is van lehetőség, sőt ajánlott bekapcsolódni. A csoport tagjai: grafikus (storyboard, figura- és háttértervező), animátor, vágó és kompozitőr.

Tematika:

Színész közreműködésével, előre felvett hanganyagra (narráció) egyedi animációs film tervezése és kivitelezése 1–2 perc hosszúságban. A storyboard, majd az animatik közös konzultációk során fejlesztett történet és dramaturgia alapján készül. Ezután elindul a design pack tervezése (figura-, háttér- és látványtervek) és az animatik vágása. Az animációs csoport a tábor idejének első harmadában prezentálja a filmtervet, bemutatja az animatikot és a vizuális anyagokat: figura-, háttér- és látványterveket. A visszajelzések alapján még finomítható az animatik, majd elkezdődik a film gyártása (animálása és a hátterek tervezése), majd az elkészült jelenetek kompozitálása (a figura és a háttér összerakása, effektezése). Ha elkészült az összes animált jelenet, akkor a csoport finomítja a ritmust és a vágást, majd a legvégén a kész anyagra elkészíti a hangot (zörejezés, zene, atmoszféra, sound design) és a főcímet a hang csoport segítségével.

4. Hang

Mentor: Várhegyi Rudolf, hangmester, sound designer

Cél:

Elsődleges cél a táborban készült filmek hangosítása, beleértve a helyszíni hangfelvétel készítését, majd az editálást és a keverést. Olyanok jelentkezését várjuk, akiket érdekel a filmkészítés, azon belül is a hang világa. A hang csoport egyaránt hasznos kezdőknek és haladóknak is, mert az alapismereteken kívül lehetőség lesz oldott, tábori hangulatban gyakorolni, szakmai fogásokat elsajátítani.

Tematika:

A hang csoport résztvevői a tábor első napjaiban elméleti oktatás keretében megismerik egy átlagos rövidfilm elkészítésének folyamatait, technikai és esztétikai követelményeit, illetve a fikciós, a dokumentum- és az animációs film hangi különbözőségeit filmvetítéseken, elemzéseken és személyes beszámolókon keresztül. A későbbiekben rendszerezik és önálló gyakorlatok keretében kipróbálják a tábor hangtechnikai berendezéseit, összeállítanak egy vagy több számítógépes munkaállomást, ahol később a hangi utómunkákat készítik. A forgatókönyvek létrejötte után, komplett hangstábként (mikrofonos, hangfelvevő) segítik a forgatási munkálatokat. Dialógusokat, zajokat, zörejeket rögzítenek és kreatív alkotóként részt vesznek a végleges filmhang kialakításában.


Jelentkezés

Kérjük, jelöld meg, hogy melyik csoportba (kisjátékfilm, dokumentumfilm, animáció vagy hang) szeretnél jelentkezni. Egyszerre több csoportba és több szerepkörre is lehet jelentkezni, ebben az esetben a tábor szervezői döntik el, hogy melyikbe kerülsz. A jelentkezés feltétele a lenti tevékenységek valamelyikében megszerzett minimális szakmai tapasztalat. Minden jelentkezőtől egy korábban készített referenciamunkát, eddigi szakmai tevékenységeinek, szoftverismeretének leírását és opcionálisan max. egy oldalas motivációs levelet várunk.

1.   Jelentkezés a kisjátékfilmes csoportba:

A kisjátékfilmes csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével, és az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni.

Referenciamunka:

Forgatókönyvíró: egy max. 3 oldalas forgatókönyv vagy novella és/vagy elkészült max. 3 perces rövidfilm, amelynek forgatókönyvírója voltál. A novellát/forgatókönyvet és linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Rendező: korábbi munkák felsorolása és elkészült rövidfilm vagy filmrészlet link, amelynek rendezője voltál. A videó linket/linkeket a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Operatőr: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek operatőre voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Vágó: korábbi munkák felsorolása és filmrészlet link, amelynek vágója voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Gyártásszervező: korábbi szervezési feladataid, munkáid rövid leírása (max. 1 oldal), legyen az a közösségi élet vagy a társas munkavégzés bármely területéről. A leírást a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Rendezőasszisztens: korábbi szervezési feladataid, munkáid rövid leírása (max 1 oldal), legyen az a közösségi élet vagy a társas munkavégzés bármely területéről. A leírást a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

A kisjátékfilmes csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

2.   Jelentkezés a dokumentumfilmes csoportba:

A dokumentumfilmes csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével, és az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni.

Referenciamunka:

Rendező: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és elkészült rövidfilm vagy filmrészlet link, amelynek rendezője voltál. A videó linket/linkeket a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Operatőr: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek operatőre voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Vágó: korábbi munkák felsorolása (lehetőség szerint dokumentumfilmes) és filmrészlet link, amelynek vágója voltál. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet vagy showreel) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

A dokumentumfilmes csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

3.   Jelentkezés az animációs csoportba:

Az animációs csoportba a meghatározott szerepkörök egyikének vagy akár több megjelölésével, és az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni.

Referenciamunka:

Storyboard rajzoló: egy komplett storyboard vagy képregény vagy sketchbook. Egy pdf fájlban, max. 5 oldal, max 15 mb.

Grafikus: figuratív illusztráció vagy figura- és háttértervek. Egy pdf fájlban, max. 5 oldal, max 15 mb.

Animátor: animációs programismeret leírása és (technikától független) animáció vagy filmrészlet. Max. 3 perces mozgókép linket/linkeket (rövidfilm, filmrészlet) a docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni.

Vágó és kompozitőr: vágó és kompozitáló szoftverismeret leírása és egy film/mozgókép részlet, max. 3 perc hosszúságban referenciaként feltölteni/linket küldeni. Ha vannak korábbi vágó és kompozitőr tapasztalatok, akkor doc, vagy pdf dokumentumban írva kérjük feltölteni.

Az animációs csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.  

4.   Jelentkezés a hang csoportba:

A hangos csoportba az arra összeállított referenciaanyagokkal lehet jelentkezni. Filmkészítéshez használt szoftver ismerete előnyt jelent (pl. Adobe Audition, Reaper, Pro Tools stb.), de nem feltétel.

Referencia munka:

Hang csoport: Hanganyag vagy más multimédiás felvétel linkjét docx vagy pdf dokumentumba írva kérjük feltölteni, amennyiben készítettél már ilyet vagy közreműködtél benne. Továbbá a kapcsolódó tevékenységek (pl. zenélés, rádiózás stb.) leírása.

A hang csoportba EZEN A LINKEN tudsz jelentkezni.

A változtatás jogát fenntartjuk!

Részvételi feltételek

További információ: ffp@nfi.hu

 

A tábor utolsó öt napjára csatlakozik a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) könnyűzenei exportiroda saját mentortábora, az Outbreakers' Lab is, amelynek küldetése, hogy külföldi, nemzetközileg elismert szakemberek bevonásával a hazai dalszerzők olyan nemzetközi zeneipari tudást sajátíthassanak el, amihez itthon nem férhetnek hozzá. A tábor mentorai által kiválasztott dalszerzőknek lehetősége nyílik a közös gondolkozásra, karriertervezésre és a saját artisztikus víziójukhoz illeszkedő hosszú távú stratégia felállítására.

A 2021-es mentortábor teljes mértékben a korábbi évek hagyományát követi azzal a különbséggel, hogy jelen filmes alkotótáborunkkal együttműködve egy olyan közös eseményt hoz létre, aminek célja a zeneszerzők és filmesek egymásra találása, kooperációk ösztönzése. Ha a zenei rész érdekel, bővebb infókat hamarosan a HOTS - Hungarian Oncoming Tunes facebook oldalán találsz majd.