Young Audience Award

A korábbi évekhez hasonlóan idén is három filmet – két játék- és egy dokumentumfilm –versenyez a 2022-es Fiatal Közönség Díjáért. Ez a díj azért is egyedülálló, mert a győztes filmet 42 európai ország fiatal (12-14 éves) zsűrije választja ki, akik filmeket ugyanabban az időben nézik több mint 70 európai városban.

 

Most előtted is itt a lehetőség, hogy csatlakozz az EFA Fiatal Közönség Díjának zsűrijéhez

2022. november 13-án, 9:00 – 18:00-ig!

Egyéni regisztráció: https://nfi.hu/kepzes/fast-forward-programs/regisztraciok/young-audience-award-2022.html

Csoportos regisztráció esetén írj a sedon.eniko@nfi.hu e-mail címre. 

Helyszín: Cinema City Arena (1087 Budapest, Kerepesi út 9. Arena Plaza bevásárlóközpont)

A három filmen kívül izgalmas programokkal is készülünk a filmvetítések közötti időre. Hamarosan jövünk a részletekkel, addig is itt találod a filmeket, amiket november 13-án a Fiatal Közönség Díj zsűritagjaként nézhetsz meg!

 

A jelölt filmek


Állat (Animal)

Rendező: Cyril Dion
Franciaország

Bella és Vipulan célja, hogy megtalálják a különböző fajok együttélésének titkát, ezért a világ különböző pontjain  tudósokkal és aktivistákkal találkoznak.

Filmelőzetes

--

A stand up királynője (Comedy Queen)


Rendező: Sanna Lenken
Svédország

A 13 éves Sasha úgy dönt, ő lesz a stand up műfaj királynője. Elsősorban azért tűzi ki maga elé ezt a cseppet sem egyszerű célt, hogy végre újra nevetni lássa apját. Sasha édesanyjának halála óta az apja nem önmaga és bár neki is rettenetesen hiányzik az édesanyja, elhatározza, hogy sírás helyett egy listát ír a túléléshez.

Filmelőzetes

--

Az álmok, mint fehér tigrisek(Dreams Are Like Wild Tigers)


Rendező: Lars Montag
Németország

A tizenkét éves Ranji legnagyobb álma Bollywood: az indiai filmek fülbemászó dalai és táncai teszik őt boldoggá. Semmi másra nem vágyik, mint a kamera elé állni az indiai szupersztárral, Amir Roshannal. Ám nagy vágya elérhetetlennek tűnik, amikor szülei bejelntik, hogy a távoli Németországba akarnak költözni. Pusztán a remény élteti, hogy részt vehet Amir Roshan új filmjének meghallgatásán. A szomszéd lány, Toni lesz Ranji váratlan szövetségese. Bátorsággal és közös erőfeszítéssel elindulnak, hogy valóra váltsák álmaikat és közben felfedezzék az igaz barátságot.

Filmelőzetes

A filmek utáni beszélgetéseket Lakos Nóra rendező, producer vezeti. 

Lakos Nóra filmrendező, producer, a Gyerekfilm Akadémia és a Squirel Film Production alapítója, emellett a CINEMIRA Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál igazgatója. Nóra elkötelezett híve a gyerek- és ifjúsági film műfajok felélesztésének Magyarországon. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett filmrendező szakon, majd a londoni és brüsszeli filmegyetemen tanult rendezést. Több rövidfilmet, dokumentumfilmet, sorozatot rendezett, alkotásaival számos nemzetközi díjat is elnyert. Első nagyjátékfilmje: HAB címmel, 2020 őszén került a mozikba és 2021-ben az HBO is bemutatta. A film 8 nemzetközi díjat nyert, többek között a legjobb nagyjátékfilmnek és legjobb rendezésnek járó fődíjakat.

Hol lehet megnézni a korábbi évek jelöltjeit?

Ha nem tudtál részt venni korábban az EFA Young Audience Award rendezvényén, akkor az elmúlt évek filmjeit utólag is meg tudod nézni online.

ITT találod, hogy melyik platformon elérhetőek a korábban jelölt filmek.

Mi az EFA, vagyis az Európai Filmakadémia (European Film Academy)?

Az Európai Filmakadémiát (EFA) 1988-ban alapította Ingmar Bergman, svéd filmrendező, aki az első elnöke is volt. Ma 3800 filmkészítőt - rendezőt, producert, színészt, operatőrt, forgatókönyvírót, vágót, produkciós és egyéb filmszakembert – tömörít magába Európa-szerte. Az EFA minden évente átadja az Európai Filmdíjakat, ami az európai mozi ünnepe.