Eurimages képviselet

Az Eurimages az Európa Tanács európai koprodukciók gyártását és forgalmazását támogató alapja, amelyben Magyarország is aktívan szerepet vállal.

Magyarország 1990-ben csatlakozott az Eurimages-hoz, azóta száznál is több magyar részvételű koprodukció gyártását támogatta, illetve európai filmek magyarországi forgalmazását segítette.

Az Eurimages irányító testületébe minden tagország egy-egy tagot delegálhat, akik meghatározzák a szervezet irányelveit, a támogatások odaítélésének feltételeit, valamint – független szakértők és szakmai bizottságok ajánlásai alapján – döntenek a támogatandó pályázatokról. Az Eurimages bevételei a tagországok – így természetesen a Magyarország által is – befizetett tagdíjakból (kb. 90%) és az odaítélt kölcsönök visszafizetéséből (kb. 10%) származnak.

Az Eurimages munkanyelvei az angol és a francia, a pályázatokat is ezeken a nyelveken fogadják el. Az alap működéséről, támogatásairól minden lényeges információ megtalálható központi, Európa Tanácsi honlapján: www.coe.int/eurimages

A magyar Eurimages képviselő:

Bereczki Csaba

Email: bereczki.csaba@nfi.hu